E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ανάσκαμμα # 1 : Ατιτλο (Μνήμη)»: Χορογραφική performance του Σπύρου Κουβαρά στο Μνημείο του Λυσικράτη

Δημοσίευση 23/10/2015 | 00:03

«Ανάσκαμμα # 1 : Ατιτλο (Μνήμη)»: Χορογραφική performance του Σπύρου Κουβαρά στο Μνημείο του Λυσικράτη
ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνία: 30/10/2015
ΟΚΤ 2015
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Ωρα προσέλευσης: 23:30

Μνημείο του Λυσικράτη, Οδός Τριπόδων – Ακρόπολη / Πλάκα
Είσοδος ελεύθερη

O χορογράφος, χορευτής και performer, Σπύρος Κουβαράς, σε συνεργασία με την γκαλερί Owl Art Space, θα παρουσιάσει την τελευταία του δουλειά, Ανάσκαμμα # 1: ¶τιτλο (Μνήμη), στο Μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 στις 23:30. Το έργο Ανάσκαμμα #, είναι ένα τρίπτυχο αποτελούμενο από τρείς διαφορετικές χορογραφικές performances εξωτερικού χώρου, που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένα-ιστορικής σημασίας-σημεία της Αθήνας. Οι performances θα πραγματοποιηθούν παρουσία κοινού και περαστικών, θα βιντεοσκοπηθούν και κατόπιν επεξεργασίας του υλικού τους, θα εκτεθούν σε μορφή video art στην γκαλερί Owl Art Space στην Ακρόπολη στα πλαίσια του εικαστικού project  ΜετροΛόγος και της θεματικής, Μεταβάσεις / Τόπος-Χρόνος. Στόχος της έκθεσης είναι η συνομιλία του Έξω και του Μέσα και η διαλεκτική σύνδεση τους που μορφοποιείται και ολοκληρώνεται κατά την διαδικασία. Ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζεται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονων καλλιτεχνών, Pépinières Européennes, και από το Centre National de la Danse στο Παρίσι.
 

Η PERFORMANCE

Η πρώτη performance του έργου Ανάσκαμμα #, με τον υπότιτλο, ¶τιτλο (Μνήμη), αναπτύσσεται σε μία διαδρομή που ξεκινάει από τον μικρό περίβολο του μνημείου του Λυσικράτη και συνεχίζεται πάνω και γύρω από τα υπόλοιπα αρχαιολογικά ευρήματα, πέριξ του μνημείου. Η χορογραφία, συνδέεται αφενός με την μεταφορά της κίνησης, όπως αυτή απεικονίζεται στις παραστάσεις από την ζωοφόρο του μνημείου και αφετέρου, με την ψυχολογική ένταση μιας χωρίς αρχή και τέλος αναζήτησης του ατομικού και συλλογικού τόπου. Τα τρία σώματα διακατέχονται από μια φυσική γλυπτικότητα, είναι περισσότερο φιγούρες και μάλιστα με έναν έντονα προμηθεϊκό τρόπο, τονίζοντας με την ευθραυστότητα τους την διαρκώς μεταβαλλόμενη μνήμη.



Σύλληψη, Χορογραφία: Σπύρος Κουβαράς
Performers: Λίνα Ιωαννίδου , Κορίνα Κοτσίρη, Σπύρος Κουβαράς
Παραγωγή: SYNTHESIS 748
Συμπαραγωγή: Γκαλερί Owl Art Space
Υποστήριξη: Centre National de la Danse (FR), Pépinières Européennes (FR)


SPYROS KOUVARAS / SYNTHESIS 748

Η δουλειά μου εξετάζει εννοιολογικά ζητήματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση, μέσω της εξερεύνησης του τραγικού και πολιτικού σώματος στη σκηνή.
 
Στην χορογραφική μου έρευνα εστιάζω αφενός σε μια μηχανιστική προσέγγιση της  κίνησης και αφετέρου στην καθαρή φυσικότητα της, αναζητώντας παράλληλα την διαλεκτική σχέση της κίνησης με την σύγχρονη μουσική και τις εικαστικές τέχνες.  Xρησιμοποιώ το σώμα σαν καμβά, σαν αφηρημένη επιφάνεια, η κίνηση βρίσκεται μέσα στην εικόνα και είναι η κίνηση αυτή που δονεί την εικόνα.

Τα έργα της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία καταστάσεων και πεδίων τα οποία ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο και λιγότερο με την λογική.

Στόχος της ομάδας είναι η καλλιέργεια ενός προσωπικού λεξιλογίου, με την ενσωμάτωση της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε ερμηνευτή και συντελεστή-συνδημιουργού, που να επικεντρώνεται στην εξέλιξη μιας καινούργιας χορευτικής και χορογραφικής γλώσσας δημιουργώντας έτσι έργα υπό ένα πρίσμα υβριδικής πολλές φορές φόρμας.

Οι παραστάσεις της ομάδας μοιάζουν συχνά με χορογραφημένες εγκαταστάσεις και αντιμετωπίζουν το θέατρο πολλές φορές σαν εκθεσιακό χώρο, την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα και προτείνουν στον θεατή το ρόλο του επισκέπτη. Πρόκειται περισσότερο για «παραστάσεις που χορεύουν» και λιγότερο για παραστάσεις χορού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

MOMus X Street Mode Festival: Solmeister ‑ Mazoha ‑ Melentini

Φεστιβάλ 19.06.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ27/06

Μπλε + Rous live στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Μουσική 19.06.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ25/0615

Οι Σκιαδαρέσες στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Μουσική 19.06.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ26/0615

Zagori Mountain Running 2025

Cityλάιφ 19.06.2025
Όπως έχει γραφτεί «μία ζωή δε φτάνει για να γνωρίσεις το Ζαγόρι», αλλά στις 18, 19 και 20 Ιουνίου μπορείς να είσαι εκεί!

Thessaloniki Pride 2025: Pride Forum

Cityλάιφ Χτες
Στο καθιερωμένο πια Pride Forum του Thessaloniki Pride ανοίγει ο δημόσιος διάλογος για τη βασική θεματική του φεστιβάλ

Anilio Park Festival

Φεστιβάλ Χτες
Σου θυμίζουμε γιατί πρέπει να είσαι και εσύ στο Anilio Park Festival

Έναρξη 13ου Thessaloniki Pride

Φεστιβάλ Χτες
Θεσσαλονίκη, 17/6/2025

Francis Mercier & Nitefreak στο Official Pre‑Primer Event

Μουσική 16.06.2025
ΑΘΗΝΑ26/06

Thessaloniki Pride 2025

Φεστιβάλ 15.06.2025
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗαπό 16/06 έως 21/06

Μην χάσεις την ευκαιρία να γίνεις μέρος του Official Pre‑Primer Event

Cityλάιφ 13.06.2025
Πέμπτη 26 Ιουνίου. Ιnternational co-headliners, σε μια βραδιά γεμάτη big reveals, exclusive content & uplifting music.

11ο Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών

Θέατρο+Χορός 13.06.2025
ΑΘΗΝΑαπό 27/06 έως 29/0615

Το ΑΤΙΤΛΟΝ finale της Αντωνίας Οικονόμου στο Σύγχρονο Θέατρο

Θέατρο+Χορός 12.06.2025
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟαπό 12/06 έως 15/0610