Γονείς σε απόγνωση για τον ΦΠΑ
«Όχι στην επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση»
Δημοσίευση 22/10/2015 | 10:09
«Η δήλωση του κ. Φίλη προσβάλλει τον ελληνικό λαό», αναφέρει με οξύτητα η 46χρονη Ερασμία Παπαδοπούλου, οργισμένη με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας για «πενταροδεκάρες του 6% ή του 13%», όταν εκλήθη να σχολιάσει την τελική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ έως 13% στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Η κ. Παπαδοπούλου είναι μία από τους δεκάδες γονείς που μετείχαν χθες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων κατά της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Η 10χρονη κόρη της κ. Παπαδοπούλου φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο στα Κιούρκα, και η μητέρα δηλώνει στην «Κ» ότι το ιδιωτικό σχολείο είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια. «Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και δεν έχω κάποιον να παίρνει το παιδί από το σχολείο στη 1 το μεσημέρι, όταν τελειώνουν τα μαθήματα στο δημόσιο σχολείο. Μήπως πρέπει να πληρώσω κάποια γειτόνισσα να φροντίσει για το παιδί, όπως κάνουν ορισμένοι; Και να δώσω αυτά τα χρήματα “μαύρα”;» ρωτάει αγανακτισμένη. «Ο κ. Φίλης δεν αναλογίζεται τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου; Τις ελλείψεις του σε προσωπικό; Την έλλειψη οργάνωσής του; Τους τυχόν εξωγενείς κινδύνους που διατρέχουν οι μαθητές; Από την άλλη, σκεφτείτε την ψυχολογική πίεση του παιδιού, που πιθανόν θα χρειαστεί να αλλάξει σχολικό περιβάλλον στη μέση της χρονιάς», προσθέτει.
«Είμαστε άνθρωποι της μεσαίας τάξης. Εχουμε στην επιτροπή ανθρώπους από επαρχιακές πόλεις, αλλά και από γειτονιές της Αττικής που σαφώς δεν μπορούν να τοποθετηθούν στα υψηλά οικονομικά στρώματα όπως το Κερατσίνι, το Περιστέρι, ο Βύρωνας, η Ηλιούπολη», συμπληρώνει από την πλευρά του στην «Κ» ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας, Ιωακείμ Καλλιβρούσης. Η επιτροπή εκπροσωπεί συλλόγους γονέων περίπου 150 σχολείων, ενώ συνολικά στα 240 ιδιωτικά σχολεία της χώρας φοιτούν 85.000 μαθητές. «Δεν μπορούν τα 10 ιδιωτικά σχολεία με υψηλά δίδακτρα που λειτουργούν στην Ελλάδα να χαρακτηρίζουν όλο τον χώρο.
Η πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων έχει έδρα σε μεσαίες οικονομικά περιοχές και απευθύνεται στη μέση οικογένεια», λέει στην «Κ» ο 50χρονος κ. Καλλιβρούσης, ο οποίος εργάζεται στον χώρο της διαφήμισης και ζει στον Νέο Κόσμο, σε ένα σπίτι με δύο υπνοδωμάτια κι ένα καθιστικό, όπως προσθέτει με νόημα. «Επιβάλλοντας ΦΠΑ σε δίδακτρα σχολείων και φροντιστηρίων, θέλουν να καταστρέψουν τη μόνη παραγωγική επένδυση που γίνεται στη χώρα σήμερα, την επένδυση των γονιών στη γνώση των παιδιών τους», σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου.
Στη συγκέντρωσή τους οι γονείς τόνισαν ότι δεν μπορούν να πληρώνουν γονείς και παιδιά την ανικανότητα του κράτους να παρέχει ποιοτική δημόσια εκπαίδευση. «Από ποιους πολίτες ζητούν επιπλέον επιβάρυνση στα δίδακτρα 13% ή 6%; Δεν υπάρχουν λεφτά. Η μεσαία τάξη έχει χαντακωθεί», επισήμαναν.
Βέβαια, δεν πιστεύει το ίδιο ο κ. Φίλης. «Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο. Εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 6% ή του 13%», ανέφερε μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πυροδοτώντας αντιδράσεις. Για «κολλητική μετάλλαξη στην Αριστερά» έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας: «Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης. Εφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει “πενταροδεκάρες” τους φόρους που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια για τη μόρφωση των παιδιών της. Αβάσταχτοι φόροι και “κουβέντες της πενταροδεκάρας” είναι πρόκληση για όλους τους Ελληνες». Απαντώντας το υπουργείο Παιδείας τόνισε ότι «είναι υποχρεωμένο να προστατεύει το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών. Να υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και να εποπτεύει την ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό φαίνεται ότι δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία. Τους κατανοούμε γιατί περνάνε δύσκολες ώρες και αναγκάζονται να παίζουν με σχήματα λόγου και να επινοούν, ακόμη και για δευτερεύοντα ζητήματα, φτηνές αντιπαραθέσεις».