E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Αννα Κυριακού: Από τη φτώχεια της Κατοχής μέχρι το Εθνικό Θέατρο και τις «Τρεις Χάριτες»

Ο ΕΝΦΙΑ ανέβηκε στο Taxisnet

Έφτασε η λυπητερή του φόρου ακινήτων

Δημοσίευση 21/10/2015 | 09:59

Ο ΕΝΦΙΑ ανέβηκε στο Taxisnet

Στο Taxis βρίσκονται τα περισσότερα από τα 6 εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες θα κληθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή του.

Η διαδικασία ανάρτησης ξεκίνησε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όπως ενημερώνει το Taxis είναι σε εξέλιξη: «Σταδιακή ανάρτηση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Εν.Φ.Ι.Α.) και αποφάσεων χορήγησης έκπτωσης ή μείωσης του φόρου».

Για να βρει κάποιος το εκκαθαριστικό πρέπει να πάει στο Taxis είτε στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, είτε στην εφαρμογή του Ε9.

Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά ανεβαίνουν σταδιακά από το πρωί και μέχρι το βράδυ εκτιμάται ότι θα έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά. 

Η δυσάρεστη έκπληξη συνίσταται στο ότι μπορεί ο φόρος ως ποσό να είναι ο ίδιος, όμως φέτος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις και όχι σε έξι.

Φέτος αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ δεν θα έχει καμία έκπτωση, ενώ εκτός από τον ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ είναι αντιμέτωποι με έναν διπλό φόρο.

Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί σχεδόν αμέσως ως τις 30 Οκτωβρίου. Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης.

Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή υπάρχουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ, με βασικότερη αυτήν της πληρωμής ακόμη και για 1 ευρώ φόρο αντί για 5 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.

Επίσης με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν όσοι διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή

Εκπτωση 20% προβλέπεται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Αυτό αποδεικνύεται από το Εντυπο Ε2 αλλά και από το ρολόι της ΔΕΗ.

Εκπτωση 50% χορηγείται σε οικονομικά αδυνάμους εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Εκπτωση 100% χορηγείται σε τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω εφόσον υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.

Για να πάρει κάποιος έκπτωση ή απαλλαγή υπολογίζονται στα συνολικά εισοδήματα και αφορολόγητα επιδόματα, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα τριτέκνων - πολυτέκνων, η διαφορά του τεκμαρτού εισοδήματος με το πραγματικό, το ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχων, το φοιτητικό επίδομα, οι αποζημιώσεις απόλυσης, οι μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Γιώργος Πιπερίδης, ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Lido με το θρυλικό τσουρέκι στο Παγκράτι

Ελλάδα Χτες
Στην οδό Χρεμωνίδου, στην πόρτα του καταστήματος αναγράφεται σε χαρτί: `Κλειστό λόγω πένθους`

Λουίτζι Μαντζιόνε: Η ζωή του μέσα στη φυλακή ‑ Με 40.000 δολάρια στον λογαριασμό του

Κόσμος Χτες
Ο Λουίτζι Μαντζιόνε κατηγορείται για τη δολοφονία του CEO Μπράιαν Τόμπσον

Ο Μαρκ Ρούτε «ξεφτιλίζει» τον ρωσικό στρατό

Κόσμος Χτες
«Οι πιλότοι τους δεν ξέρουν να χειρίζονται τα μαχητικά και οι καπετάνιοι να ρίχνουν άγκυρα»

Τζόρτζια Μελόνι: «Θα σκότωνα κάποιον αν έπρεπε να κόψω το κάπνισμα» ‑ «Αδύνατο!»

Κόσμος Χτες
Τι απάντησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός στο «αίτημα» Ερντογάν να κόψει το κάπνισμα

Λάρισα: Διακόπηκε η δίκη για τα βίντεο των Τεμπών ‑ Απέρριψε το αίτημα για αναβολή το δικαστήριο

Ελλάδα Χτες
Η επόμενη δικάσιμος, όπως ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, θα είναι στις 30 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 10 το πρωί

Σοκαριστικές εικόνες: Πατέρας στο Νέο Ηράκλειο ξυλοφόρτωσε την 25χρονη κόρη του

Ελλάδα Χτες
«Μπήκε στο μαγαζί, μου έχωσε 2 μπουνιές και με έφτυσε»

Χάος στον αγώνα Κατάρ ‑ ΗΑΕ: Συμπλοκές και επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο

Κόσμος Χτες
Το ματς που εξασφάλισε την πρόκριση του Κατάρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο σημαδεύτηκε από εντάσεις και συμπλοκές μεταξύ παικτών και φιλάθλων

Ισόβια και 26 χρόνια στον δολοφόνο με το τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης

Ελλάδα Χτες
Χαρακτήρισε τη φονική επίθεσή του απάντηση στην αστυνομική βία

Τoυρκία: Νέος νόμος του Ερvτoγάv στέλνει στη φυλακή ΛOATKI+ άτομα

LGBTQI+ Χτες
Τι προβλέπει το «11ο Πακέτο Δικαιοσύνης» - Οργή οργανώσεων και πολιτικών αναλυτών

Δίκη για τα Τέμπη: Στο εδώλιο 36 κατηγορούμενοι ‑ Σε ειδική αίθουσα 600 τ.μ. η διαδικασία

Ελλάδα Χτες
Στο εδώλιο για τα Τέμπη και ο σταθμάρχης Λάρισας

Νέο Ηράκλειο: Πατέρας ξυλοκόπησε την κόρη του στον χώρο εργασίας

Ελλάδα Χτες
«Με έφτυσε, μετατοπίστηκε ο φρονιμίτης μου»