E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα Ψηλά Βουνά, του Ζαχαρία Παπαντωνίου στο Θέατρο Ακροπόλ σε σκην. Βασίλη Μαυρογεωργίου

Δημοσίευση 20/10/2015 | 21:24

Τα Ψηλά Βουνά, του Ζαχαρία Παπαντωνίου  στο Θέατρο Ακροπόλ σε σκην. Βασίλη Μαυρογεωργίου
ΑΘΗΝΑ - Θέατρο Ακροπόλ
Ιπποκράτους 9-11 (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο) , Tηλέφωνο: 210-3643700
Ημερομηνίες: από 16/1/2016 έως 28/2/2016
ΙΑΝ 2016
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
ΦΕΒ 2016
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29


12,00¤

"Ενα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Βιβλίο που σίγουρα έχουμε διαβάσει όλοι κάποια στιγμή. Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ήταν το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική. Η ζωντανή του γλώσσα και οι δροσερές εικόνες που δημιουργεί κατά την ανάγνωσή του, ήταν από τους βασικούς λόγους που διαλέξαμε να το ανεβάσουμε. Πρόκειται για μια παρέα παιδιών του δημοτικού, που μετά την προτροπή του δασκάλου τους, περνάνε το καλοκαίρι μόνα στα βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα από τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν τη φύση, την επιβίωση, το πώς συμμετέχεις σε μια ομάδα, και κυρίως την προσφορά.

Η παράσταση έχει στόχο να ζωντανέψει όλες αυτές τις εικόνες, όπως επίσης και τις αυθεντικές ζωγραφιές του βιβλίου. Σκοπός μας είναι να νιώσουν οι μικροί μας θεατές μέρος αυτής της παρέας των παιδιών πάνω στα βουνά. Στο μικρό χωριό με τα ξύλινα σπιτάκια, σε ένα ξέφωτο στη μέση του δάσους... Να μάθουν την αξία της φύσης και κυρίως την ευθύνη της προστασίας της, για το κοινό καλό.

«Είναι και τα δέντρα συγγενείς μας» τους εξηγεί η μικρή βοσκοπούλα η Αφρόδω. Κι όταν τα παιδιά φεύγουν από τη στάνη της, αναφωνούν πως «έμοιαζε κι η ίδια με δεντρί». Διατηρώντας αυτούσια τη γλώσσα του βιβλίου οι ηθοποιοί γίνονται μαθητές δημοτικού και αντιμετωπίζουν με αγνότητα και ενθουσιασμό αυτή την περιπετειώδη εξόρμηση. Με τη χρήση του 3d animation, με παραδοσιακά μουσικά όργανα, με ήχους και μυρωδιές του δάσους, ελπίζουμε ότι στο τέλος οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την αίσθηση πως δεν είδαν μόνο μια παράσταση, αλλά ότι πήγαν και μια πρωτότυπη εκδρομή!”

Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνοθέτης της παράστασης

Το βιβλίο “Τα Ψηλά Βουνά”, με τη βαθιά ελληνικότητα της γραφής του Ζαχαρία Παπαντωνίου που απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών, γίνεται θεατρικό έργο και ζωντανεύει επί σκηνής στο ιστορικό Ακροπόλ, σε μια παράσταση, η οποία εξυµνεί την ελληνική ύπαιθρο, µε στόχο τη µύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το οµαδικό πνεύµα.

Ο Ζ. Παπαντωνίου (Ευρυτάν), το 1918 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, συγγράφει κατΆ εντολή του Υπ. Παιδείας το πρώτο αναγνωστικό στη δηµοτική ελληνική γλώσσα: «Τα Ψηλά Βουνά». Για πρώτη φορά η εν χρήσει γλώσσα των νεοελλήνων διδάσκεται στις νεότερες γενιές με ένα έργο που υπήρξε ουσιαστικό και αξεπέραστο κατόρθωµα στην πενιχρή ιστορία της ελληνικής παιδαγωγικής λογοτεχνίας.

Στο βιβλίο, οι µαθητές, µε προτροπή του Δασκάλου τους, πραγµατώνουν το όνειρο της εκδροµής. Tο όραµα της νεανικής αυτεξουσιότητας. Μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα• τον εαυτό τους.

“Τα Ψηλά Βουνά” προκάλεσαν λυσσαλέες αντιδράσεις και κάηκαν δηµοσίως από τις κυβερνήσεις µετά το 1920. Το βιβλίο, που αποτελεί κοµβικό σταθµό στην ιστορία της νεοελληνικής σχολικής και παιδικής λογοτεχνίας, επέστρεψε στα σχολεία µε τη νέα εκπαιδευτική µεταρρύθµιση της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1929 και το 1933. Το 1974 “Τα Ψηλά Βουνά” ξανατυπώθηκαν για τα δηµοτικά σχολεία της Μεταπολίτευσης. Σήµερα “Τα Ψηλά Βουνά” είναι η πρώτη επιλογή στα προγράµµατα φιλαναγνωσίας.

Η παράσταση…

Η παράσταση διατηρεί το λόγο και τις εικόνες του βιβλίου αυτούσια, έτσι ώστε και αν ακόµα κάποιος δε γνωρίζει “Τα Ψηλά Βουνά”, φεύγοντας από την αίθουσα, αισθάνεται οτι έχει διαβάσει το βιβλίο.

Τα σκηνικά της παράστασης εµπλουτίζονται µε ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης από κινούµενα σχέδια (3D Animation), που βασίζονται στις αυθεντικές εικόνες του βιβλίου όπως ακριβώς τις σχεδίασε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Πρώτη φορά σε οικογενειακή παράσταση ψηφιακές προβολές κινούμενων σχέδιων συγχρονίζονται και αλληλεπιδρούν µε την κίνηση των ηθοποιών, συνθέτοντας ένα υπέροχο βουκολικό περιβάλλον, µε δάσος, άστρα και ουρανό.
 

Σκηνοθεσία - Προσαρμογή: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνικά & Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Πρωτότυπη Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος
Χορογραφία: Δημήτρης Μαργαρίτης
Ψηφιακά Video: Νίκος Τσιμούρης
Κινούμενα Σχέδια: Βαγγέλης Σιγάλας
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κάλτσου Στέλλα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου, Νίκος Μαραθάς
Βοηθός Σκηνογράφου: Αναστασία Αγαθού
Εκπαιδευτική Σύμβουλος: Ειρήνη Ιακώβου - Δασκάλα 30ου Δ. Σχ. Περιστερίου

Παίζουν:
Δηµήτρης Κουρούµπαλης (Φάνης)
¶ρης  Τρουπάκης (Αφηγητής, Πατέρας, κυρ-Στέφανος, Δάσκαλος, Προεστός, γριά- Χάρµαινα)
Θανάσης  Δόβρης (Αντρέας)
Γρηγόρης  Ποιµενίδης (Φουντούλης, Χωρικός)
Κλεοπάτρα  Μάρκου (Μάνα, Δήμος, Αφρόδω)
Σωτήρης Μεντζέλος (Καλογιάννης)
Γιώργος Σύρµας (Μαθιός)
Παντελής Φλατσούσης (Δημητράκης)
Γιώργος  Φλωράτος (Κωστάκης, Λάμπρος)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kapten album presentation @Thessaloniki ‑ Eightball Club

Μουσική 12.12.2025
New Date Added!

Super Stereo live στη Θεσσαλονίκη

Μουσική 11.12.2025
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ12/12

Afterglow Party στην Αρχιτεκτονική Live Stage στο Γκάζι

Nightλάιφ 09.12.2025
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ27/128€

ALTERN 8 ‑ 35 years Anniversary Tour ‑ Plex

Μουσική 09.12.2025
Resident Dj’ s: Greg Staikos – Junior SP - Show Starts: 22:00 | Entrance fee: 15€

Το Red Xmas ξαναχτυπά στον παλμό της πόλης!

Nightλάιφ 09.12.2025
Οι εθελοντές του InfinityGreece σε περιμένουν για να διασκεδάσετε παρέα τα Χριστούγεννα με νέους από όλη την πόλη σε ένα πάρτι που δεν έχει προηγούμενο

Battle of the best 2025

Θέατρο+Χορός 05.12.2025
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ Α.Π.Θ.14/12

The Meet Market Xmas Edition ‑ 10 μέρες Χριστουγέννων

Cityλάιφ 03.12.2025
ΠΑΛΙΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΥαπό 12/12 έως 21/12

Χριστούγεννα στην Παραμυθοχώρα: Μαγική Απόδραση στη Λουτρόπολη Πόζαρ!

Φεστιβάλ 02.12.2025
Το νέο θεματικό πάρκο Χριστουγέννων στην καρδιά της Βόρειας Ελλάδας, υπόσχεται να σας χαρίσει τις ωραιότερες γιορτινές αναμνήσεις!

Job Fair ELSA Greece

Cityλάιφ 01.12.2025
Ένα διήμερο Job Fair που φέρνει σε άμεση επαφή φοιτητές Νομικής με κορυφαίους νομικούς φορείς και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης

Το Χωριό του Αϊ Βασίλη στα Ιωάννινα

Φεστιβάλ 30.11.2025
12 Δεκεμβρίου 2025 – 4 Ιανουαρίου 2026

Franchise Summit & Expo: Κόμβος επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης

Cityλάιφ 26.11.2025
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟαπό 03/04 έως 04/04

Super Stereo Live Ίλιον Plus

Μουσική 25.11.2025
ΙΛΙΟΝ PLUS05/12