E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ηπιότερη ύφεση και προϋποθέσεις για ελάφρυνση μέτρων βλέπει η κυβέρνηση

Οι νέες εκτιμήσεις

Δημοσίευση 18/10/2015 | 13:08

Ηπιότερη ύφεση και προϋποθέσεις για ελάφρυνση μέτρων βλέπει η κυβέρνηση

Στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση θα είναι ηπιότερη σε σύγκριση με ό,τι αρχικώς προβλεπόταν «βλέπει» η κυβέρνηση.

Κάτι που, σύμφωνα με την ίδια άποψη, δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση εργάζεται ήδη με ευνοϊκότερες παραδοχές ως προς την εξέλιξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015, σημειώνεται. Όπως ειδικότερα επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 προσδιόριζαν το μέγεθος στο -4%. Ακολούθως η πρόβλεψη αυτή διορθώθηκε. Η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση -2,3%.

Νεότερες εκτιμήσεις όμως, προβλέπουν ύφεση -0,9%, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Τα κυβερνητικά επιτελεία εργάζονται πάνω σε αυτή την πρόβλεψη, παρΆ ότι ο Economist δημοσίευσε μια ακόμα πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που περιορίζει την ύφεση του 2015 στο -0,5%.

Κοντά στις νεότερες εκτιμήσεις και το περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ηπιότερη ύφεση, έρχονται να προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση, ποσά που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις μιας ταχύτερης ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν τις προβλέψεις και για γρηγορότερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να αναμένονται το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Στο κλίμα αυτό κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι «ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στα πλαίσια της συμφωνίας με τους θεσμούς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταϊρίκ Τζόουνς: Η ποινή για το επεισόδιο με τον Ναν

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Τιμωρήθηκε και η ΚΑΕ Ολυμπιακός

Κέντρικ Ναν: Η ποινή για τον καυγά με τον Τζόουνς

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Τιμωρήθηκε και η ΚΑΕ

Αργίες 2026: Πότε «πέφτει» ο Δεκαπενταύγουστος και πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο Δεκαπενταύγουστος ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες του έτους

Ρονάλντο για Μέσι: «Ώρα να αποδεχτεί ο κόσμος ότι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών»

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Ύμνοι του Βραζιλιάνου θρύλου Ρονάλντο για τον Λιονέλ Μέσι μετά την παράστασή του κόντρα στην Αλγερία με χατ τρικ

Πώς δρούσε το κύκλωμα πειρατικής τηλεόρασης με τους 80.000 συνδρομητές

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ακολουθώντας τη «ροή του χρήματος» οι αρχές διαπίστωσαν ότι τα μέλη της οργάνωσης ζούσαν σε καθεστώς απόλυτης χλιδής - Πώς ξέπλεναν τα μαύρα χρήματα

Βάρκιζα: Διαψεύδει την επίθεση λαγοκέφαλου σε λουόμενη ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Η ώρα της κρίσης για τον σίριαλ κίλερ του Gilgo Beach: Η ανατριχιαστική δράση του

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Η καταδίκη του Ρεξ Χόιερμαν, κατά συρροή δολοφόνου του Gilgo Beach θα θέσει τέλος σε μια ανατριχιαστική υπόθεση που οι ερευνητές χρειάστηκαν περισσότερο από μια δεκαετία για να λύσουν

Λιγότεροι θάνατοι στην Ελλάδα το 2026: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ελλάδα 17.06.2026
Ανά περιφέρεια μόνιμης διαμονής των θανόντων, παρατηρείται μείωση των θανάτων σε 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας