E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι αλλάζει από φέτος για τα τέλη κυκλοφορίας στα Ι.Χ.

Αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Δημοσίευση 18/10/2015 | 00:00

Τι αλλάζει από φέτος για τα τέλη κυκλοφορίας στα Ι.Χ.

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα κληθούν φέτος να πληρώσουν νέα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι αλλαγές εντοπίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σχεδιάζεται η καθιέρωση ειδικού τέλους δακτυλίου, ωστόσο θα αφορά στα παλαιά ρυπογόνα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν εντός του μικρού δακτυλίου.

Το σχέδιο που συζητείται με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και θα περιλαμβάνεται στο επόμενο νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, όπως αναφέρει το «Έθνος», προβλέπει, μεταξύ άλλων, επιβαρύνσεις στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1/1/2010. Είτε θα καταργηθούν τα μηδενικά τέλη που υπολογίζονται με βάση τους ρύπους είτε θα μειωθεί το όριο των 99γρ/CO2 στα 80γρ/CO2. Σε αυτή την περίπτωση, περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας ύψους 50 ευρώ για το 2016.

Επιπλέον, εξετάζονται αλλαγές των συντελεστών στα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές καυσαερίων, τα οποία αφορούν περίπου σε 410.00 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Οι προτάσεις προβλέπουν αυξήσεις στους συντελεστές από 10% έως και 50%, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να προβλέπονται για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας άνω των 1.800 κ.ε.

Με στόχο να μπει τέλος στη μαζική κατάθεση των πινακίδων, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα παλιά αυτοκίνητα κυρίως μεγάλου κυβισμού, άνω των 2.000 ή 2.500 κ.ε.

Ωστόσο, αναμένεται να επιβληθεί και ειδικό τέλος δακτυλίου που θα αφορά στους κατόχους παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων που οι ιδιοκτήτες τους κυκλοφορούν εντός του μικρού δακτυλίου. Το εν λόγω τέλος, που θα κυμάινεται από 20 έως 350 ευρώ, αναμένεται να επιβληθεί σε αυτοκίνητα, φορτηγά και ταξί που ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερη, ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει και για τους μόνιμους κατοίκους. Έσοδα ύψους έως και 100 εκατ. ευρώ προσδοκά το ΥΠΟΙΚ από την επιβολή του εν λόγω τέλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Οικονομία Χτες
Δόσεις, εκπτώσεις και τι πρέπει να προσέξετε

Τι θα γίνει με τις τράπεζες σε περίπτωση πολέμου

Οικονομία Χτες
Τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση πολεμικής κρίσης και ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ενταση με τηλεοπτικό συνεργείο στη Βηρυτό: `Δεν θέλουν οι άνθρωποι να είμαστε εδώ`

Κόσμος Χτες
Η σύνδεση κόπηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Καύσιμα: Στα 2 ευρώ ήδη η βενζίνη – Τι φταίει τελικά για τις αυξήσεις

Οικονομία Χτες
Τα καύσιμα ανεβαίνουν με ταχύτητα λόγω του πολέμου στο Ιράν – Ακραίες τιμές στα νησιά – Τα αίτια

Λάρισα: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε πολίτες με «χρυσές λίρες»

Ελλάδα Χτες
Κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ - Πως δρούσαν;

Ημαθία: Λύκοι κόβουν βόλτες έξω από σπίτια, φτάνουν ακόμα και μέσα στην Αλεξάνδρεια

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό

Κρίση στον ΕΟΔΥ: Παραιτήθηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο

Ελλάδα Χτες
Καταγγελία για βιαιοπραγία κατά του προέδρου

Τρίπολη ‑ θάνατος αστυνομικού: Ο σύζυγός της και τα παιδιά ήταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο θανάσιμος τραυματισμός της γυναίκας, η οποία φέρεται να έβαλε η ίδια τέλος στη ζωή της

Φρίκη στην Αχαΐα: Πρώην μαιευτήρας έβγαζε γυμνές φωτογραφίες τα εγγόνια του

Ελλάδα Χτες
Είχε βίντεο με σeξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Ενεργειακό «σοκ» από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο: Αυξήσεις σε βενζίνη και diesel

Οικονομία Χτες
Φόβοι ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια

Δύο αδέρφια βασάνιζαν τη μητέρα τους, την άφησαν να πεθάνει, έκρυψαν το θάνατό της και έπαιρναν δάνεια στο όνομά της

Κόσμος Χτες
Η άτυχη γυναίκα είχε εξαφανιστεί από το 2022 και το έγκλημα αποκαλύφθηκε το 2026 - Πώς οι γιοι κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν τις αρχές

Ο Λευτέρης Πετρούνιας ασημένιος στον τελικό των κρίκων στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μπακού

Αθλητικά Νέα Χτες
«Ο Λευτέρης Πετρούνιας για άλλη μια φορά γέμισε όλους τους Έλληνες με υπερηφάνεια»