E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σκάνδαλο‑σοκ στη Γερμανία: Πήραν το Μουντιάλ του 2006 με δωροδοκία στη FIFA

Σάλος επικρατεί μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Spiegel

Δημοσίευση 17/10/2015 | 15:25

Σκάνδαλο‑σοκ στη Γερμανία: Πήραν το Μουντιάλ του 2006 με δωροδοκία στη FIFA

Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα σε ταραχή μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με τις οποίες η διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ του 2006 είχε εξαγοράσει τις ψήφους μελών της FIFA προκειμένου να εξασφαλίσει τη διοργάνωση η οποία έμεινε στη συλλογική μνήμη ως το μεγαλύτερο γεγονός μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

«Εξαγοράστηκε το Μουντιάλ του 2006;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη Γερμανία, της Bild, η οποία αναρωτιέται επίσης: «Εξαγοράσαμε το καλοκαιρινό μας παραμύθι με διαφθορά;»

«"Καλοκαιρινό παραμύθι 2006": είχαν όλα πράγματι εξαγοραστεί;» αναρωτιέται από την πλευρά της η βερολινέζικη Tagesspiegel, με μια φωτογραφία της εποχής που δείχνει γερμανούς νεαρούς οπαδούς να πανηγυρίζουν με τα πρόσωπά τους βαμμένα στα χρώματα της γερμανικής σημαίας.

Στη σημερινή έκδοσή του το εβδομαδιαίο Spiegel αναφέρει πως η γερμανική επιτροπή υποψηφιότητας είχε συστήσει ένα μαύρο ταμείο προκειμένου να εξαγοράσει ψήφους και να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από εννέα χρόνια, που ονομάστηκε στη Γερμανία «καλοκαιρινό παραμύθι» καθώς μεταμόρφωσε τη χώρα πολύ πιο πέρα από το ποδόσφαιρο.

Η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου DFB αρνήθηκε τις αποκαλύψεις, παραδεχόμενη ωστόσο ότι είχε καταβάλει 6,7 εκατομμύρια ευρώ στη FIFA χωρίς να υπάρχει σύνδεση με αυτή τη διοργάνωση.

Αν οι αποκαλύψεις αποδειχθούν αληθινές, «θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για το γερμανικό ποδόσφαιρο», γράφει στο κύριο άρθρο της η Süddeutsche Zeitung.

«Γιατί τότε αυτό το "καλοκαιρινό παραμύθι" που μέχρι τώρα ανακαλούσε στον κόσμο την ανάμνηση της γέννησης μιας Γερμανίας ανοικτής στον κόσμο και φιλόξενης, θα έχει στο μέλλον την ίδια φήμη με ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο της Volkswagen», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στο σκάνδαλο με το παραποιημένο λογισμικό εκπομπής ρύπων στους ντιζελοκινητήρες της αυτοκινητοβιομηχανίας που έχει τσακίσει την εικόνα της γερμανικής βιομηχανίας.

Η Tagesspiegel υπενθυμίζει εξάλλου πως η διοργάνωση έρχεται «ακριβώς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου μεταξύ των πιο ωραίων γεγονότων αυτών των τελευταίων δεκαετιών».

«Το γερμανικό ποδόσφαιρο σείεται εκ θεμελίων»

Η Bild αναφέρεται σε ένα σκάνδαλο που «θα κάνει το ποδόσφαιρό μας να σείεται εκ θεμελίων». «Οι οπαδοί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι είναι αλήθεια σε αυτές τις βαριές κατηγορίες», συνεχίζει η εφημερίδα.

Εκείνη την εποχή, υπογραμμίζει από την πλευρά της η Tagesspiegel, τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τώρα την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου έμοιαζαν ακόμα μακριά και οι ψίθυροι που κυκλοφορούσαν «είχαν στόχο τον πρόεδρό της Γιόζεφ Μπλάτερ ή τουλάχιστον ένα σύστημα αμοιβαίων φιλοφρονήσεων». Η DFB «δεν ήταν ιδιαίτερα στην κορυφή του κινήματος διαμαρτυρίας» εναντίον αυτών των υποτιθέμενων μηχανορραφιών. «Περιέργως, ο πρόεδρός της Βόλφγκανγκ Νίερσμπαχ κρατήθηκε στην άκρη (...) ακριβώς όπως και ο Φραντς Μπέκενμπαουερ (τότε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής). Τώρα γνωρίζουμε χωρίς αμφιβολία γιατί».

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο οι Γερμανοί ένιωθαν υπερήφανοι

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει επίσης ότι πρέπει να ξαναδούμε ενδεχομένως την «εμβληματική εθνική εικόνα» του Φραντς Μπέκενμπαουερ, που λατρεύεται παντού στη Γερμανία.

Το Μουντιάλ του 2006 κέρδισε η Ιταλία έπειτα από έναν δραματικό τελικό απέναντι στη Γαλλία που σημαδεύτηκε από τα αποχαιρετιστήρια του Ζινεντίν Ζιντάν στο ποδόσφαιρο και την αποβολή του λόγω μιας κεφαλιάς στον ιταλό αμυντικό Μάρκο Ματεράτσι. Η διοργάνωση επέτρεψε επίσης στους Γερμανούς να εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους για τη χώρα τους για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η χώρα είχε επίσης λάβει τα εύσημα από ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητα της φιλοξενίας και της διοργάνωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Σαχάρα: 49 νεκροί από δίψα σε ακινητοποιημένο φορτηγό στο Νίγηρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο άνδρες κατάφεραν να επιβιώσουν αφού περπάτησαν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μέχρι να βρουν πηγή νερού και ειδοποίησουν τις αρχές

Τραγικό τέλος στις έρευνες για την 11χρονη Λιανά στη Γαλλία: Αναγνωρίστηκε η σορός της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα ίχνη της είχαν χαθεί από την περασμένη Παρασκευή - Έρευνα για απαγωγή, παράνομη κράτηση και δολοφονία ανήλικης

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη


LIVE Πολιτική Χτες
Μεγάλο ερώτημα εάν θα ανακοινώσει το νέο του κόμμα

Πέθανε ο Γιώργος Σουφλιάς σε ηλικία 85 ετών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επί σειρά ετών κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ και διεκδικητής της ηγεσίας της το 1996 έναντι του Μιλτιάδη Έβερτ και το 1997 έναντι του Κώστα Καραμανλή

Γήπεδο μπιτς βόλεϊ έγινε η πλατεία Αριστοτέλους

E-Daily 3.Left Χτες
Η Αριστοτέλους μετατρέπεται για όγδοη φορά σε σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, προσελκύοντας κατοίκους και επισκέπτες που παρακολουθούν από κοντά τους αγώνες

Οι αστροναύτες επέστρεψαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τις επισκευές για τη διαρροή αέρα

Κόσμος Χτες
Όπως έγινε γνωστό, διορθώθηκε η μία από τις δύο διαρροές

Τα βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό στην Καλλιθέα – Τα χτυπήματα στο κεφάλι με ρόπαλο του μπέιζμπολ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν τον νεαρό αιμόφυρτο, με τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι

Πολλαπλό Βιβλίο: Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής ‑ Τι ισχύει για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η απόφαση (ΦΕΚ) για τη διαδικασία επιλογής των βιβλίων για το Σχολικό Έτος 2027 - 2028

Reuters: Έρχεται φόρος 15% για τα κρυπτονομίσματα, τι αλλάζει για χιλιάδες επενδυτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει το σχέδιο - Πώς θα φορολογούνται τα κέρδη των επενδυτών

«Ανάσα» για 350.000 δανειολήπτες: Ο Αρειος Πάγος μειώνει τις δόσεις του νόμου Κατσέλη

Οικονομία Χτες
Η απόφαση οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις και μειωμένο συνολικό κόστος αποπληρωμής για περίπου 350.000 δανειολήπτες

Νορβηγία: Η πριγκίπισσα Μέτε‑Μάριτ μπήκε σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνεύμονα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ πάσχει από πνευμονική ίνωση - Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό της η μεταμόσχευση πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό»

Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Τι αλλάζει μετά την Εθνική Δράση και γιατί αφορά κάθε οικογένεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στόχος της δράσης ήταν να δημιουργηθούν σταθερές βάσεις πρόληψης και να ενισχυθούν καθημερινές συνήθειες που επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία των παιδιών