E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σκάνδαλο‑σοκ στη Γερμανία: Πήραν το Μουντιάλ του 2006 με δωροδοκία στη FIFA

Σάλος επικρατεί μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Spiegel

Δημοσίευση 17/10/2015 | 15:25

Σκάνδαλο‑σοκ στη Γερμανία: Πήραν το Μουντιάλ του 2006 με δωροδοκία στη FIFA

Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα σε ταραχή μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με τις οποίες η διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ του 2006 είχε εξαγοράσει τις ψήφους μελών της FIFA προκειμένου να εξασφαλίσει τη διοργάνωση η οποία έμεινε στη συλλογική μνήμη ως το μεγαλύτερο γεγονός μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

«Εξαγοράστηκε το Μουντιάλ του 2006;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη Γερμανία, της Bild, η οποία αναρωτιέται επίσης: «Εξαγοράσαμε το καλοκαιρινό μας παραμύθι με διαφθορά;»

«"Καλοκαιρινό παραμύθι 2006": είχαν όλα πράγματι εξαγοραστεί;» αναρωτιέται από την πλευρά της η βερολινέζικη Tagesspiegel, με μια φωτογραφία της εποχής που δείχνει γερμανούς νεαρούς οπαδούς να πανηγυρίζουν με τα πρόσωπά τους βαμμένα στα χρώματα της γερμανικής σημαίας.

Στη σημερινή έκδοσή του το εβδομαδιαίο Spiegel αναφέρει πως η γερμανική επιτροπή υποψηφιότητας είχε συστήσει ένα μαύρο ταμείο προκειμένου να εξαγοράσει ψήφους και να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από εννέα χρόνια, που ονομάστηκε στη Γερμανία «καλοκαιρινό παραμύθι» καθώς μεταμόρφωσε τη χώρα πολύ πιο πέρα από το ποδόσφαιρο.

Η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου DFB αρνήθηκε τις αποκαλύψεις, παραδεχόμενη ωστόσο ότι είχε καταβάλει 6,7 εκατομμύρια ευρώ στη FIFA χωρίς να υπάρχει σύνδεση με αυτή τη διοργάνωση.

Αν οι αποκαλύψεις αποδειχθούν αληθινές, «θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για το γερμανικό ποδόσφαιρο», γράφει στο κύριο άρθρο της η Süddeutsche Zeitung.

«Γιατί τότε αυτό το "καλοκαιρινό παραμύθι" που μέχρι τώρα ανακαλούσε στον κόσμο την ανάμνηση της γέννησης μιας Γερμανίας ανοικτής στον κόσμο και φιλόξενης, θα έχει στο μέλλον την ίδια φήμη με ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο της Volkswagen», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στο σκάνδαλο με το παραποιημένο λογισμικό εκπομπής ρύπων στους ντιζελοκινητήρες της αυτοκινητοβιομηχανίας που έχει τσακίσει την εικόνα της γερμανικής βιομηχανίας.

Η Tagesspiegel υπενθυμίζει εξάλλου πως η διοργάνωση έρχεται «ακριβώς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου μεταξύ των πιο ωραίων γεγονότων αυτών των τελευταίων δεκαετιών».

«Το γερμανικό ποδόσφαιρο σείεται εκ θεμελίων»

Η Bild αναφέρεται σε ένα σκάνδαλο που «θα κάνει το ποδόσφαιρό μας να σείεται εκ θεμελίων». «Οι οπαδοί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι είναι αλήθεια σε αυτές τις βαριές κατηγορίες», συνεχίζει η εφημερίδα.

Εκείνη την εποχή, υπογραμμίζει από την πλευρά της η Tagesspiegel, τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τώρα την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου έμοιαζαν ακόμα μακριά και οι ψίθυροι που κυκλοφορούσαν «είχαν στόχο τον πρόεδρό της Γιόζεφ Μπλάτερ ή τουλάχιστον ένα σύστημα αμοιβαίων φιλοφρονήσεων». Η DFB «δεν ήταν ιδιαίτερα στην κορυφή του κινήματος διαμαρτυρίας» εναντίον αυτών των υποτιθέμενων μηχανορραφιών. «Περιέργως, ο πρόεδρός της Βόλφγκανγκ Νίερσμπαχ κρατήθηκε στην άκρη (...) ακριβώς όπως και ο Φραντς Μπέκενμπαουερ (τότε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής). Τώρα γνωρίζουμε χωρίς αμφιβολία γιατί».

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο οι Γερμανοί ένιωθαν υπερήφανοι

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει επίσης ότι πρέπει να ξαναδούμε ενδεχομένως την «εμβληματική εθνική εικόνα» του Φραντς Μπέκενμπαουερ, που λατρεύεται παντού στη Γερμανία.

Το Μουντιάλ του 2006 κέρδισε η Ιταλία έπειτα από έναν δραματικό τελικό απέναντι στη Γαλλία που σημαδεύτηκε από τα αποχαιρετιστήρια του Ζινεντίν Ζιντάν στο ποδόσφαιρο και την αποβολή του λόγω μιας κεφαλιάς στον ιταλό αμυντικό Μάρκο Ματεράτσι. Η διοργάνωση επέτρεψε επίσης στους Γερμανούς να εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους για τη χώρα τους για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η χώρα είχε επίσης λάβει τα εύσημα από ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητα της φιλοξενίας και της διοργάνωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σμήναρχος ‑ κατάσκοπος της Κίνας: Είχε πρόσβαση σε κινήσεις αεροσκαφών και σε κρίσιμες αποστολές

Ελλάδα 08.02.2026
Τα τελευταία χρόνια είχε επίσης επισκεφτεί στρατόπεδα της Ασίας, είχε συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγής γνώσεων, και είχε εξοικειωθεί με προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα έως τις 3 το μεσημέρι

Ελλάδα 08.02.2026
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ θα πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες

Αλλαγές στη κόκκινη γραμμή του Μετρό: Κλείνουν 4 σταθμοί

Ελλάδα 08.02.2026
Οι σταθμοί Σύνταγμα, Ακρόπολη, Συγγρού – Φιξ και Νέος Κόσμος θα ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους

Λειψυδρία στην Αττική: Πόσο βοήθησαν οι πρόσφατες βροχές

Ελλάδα 08.02.2026
Tα αποθέματα στους ταμιευτήρες για την Αττική φτάνουν σήμερα στα 560 εκατ. κυβικά, έναντι 667 εκατ. κυβικά ένα χρόνο πριν και πάνω από 900 εκατ. κυβικά πριν δύο χρόνια

Δύο νεκροί μετανάστες στον Έβρο: Ερευνάται αν προσπάθησαν να διασχίσουν το ποτάμι

Ελλάδα 08.02.2026
Ο ένας διακομίστηκε ήδη νεκρός, ενώ ο δεύτερος έφερε αρχικά σημεία ζωής

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα Χτες
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό

Φρικτός θάνατος για 21χρονη βασίλισσα ομορφιάς

Κόσμος Χτες
Αν και κατόρθωσε να ειδοποιήσει τις πρώτες βοήθειες, κατέληξε λίγο αργότερα

Κάρτα Καυσαερίων: Έρχονται αλλαγές ‑ Από πού θα εκδίδεται, τα πρόστιμα αν δεν την βγάλετε

Ελλάδα Χτες
Με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών τροποποιείται το πλαίσιο χορήγησης της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων

Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να προκάλεσε τη φονική έκρηξη

Ελλάδα Χτες
Εξασθενεί το σενάριο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ως αίτιο της διάβρωσης - Αποκάλυψαν τρία σημεία διαρροής προπανίου κοντά στο υπόγειο

Καρυστιανού: «Δεν μίλησα για εισβολείς» – «Οι ζωές των μεταναστών ίδιες με αυτές που κόπηκαν στα Τέμπη»

Ελλάδα Χτες
Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει γίνει «επί πληρωμή αποθήκη ψυχών»

Λέσβος: Τα «κομμένα» 37 λεπτά της κάμερας που γεννούν νέα ερωτήματα για τον θάνατο του λιμενικού

Ελλάδα Χτες
Ανάλυση καρέ-καρέ με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης