E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σταθάκης: Εγώ είμαι ο υπουργός που «ξέχασε» να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ

Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση 16/10/2015 | 00:00

Σταθάκης: Εγώ είμαι ο υπουργός που «ξέχασε» να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ

Μετά από τρία 24ωρα έντονων φημολογιών, ερωτήσεων στη Βουλή και αντιδράσεων από κόμματα και βουλευτές, ο υπουργός Οικονομ,ίας, Γιώργος Σταθάκης, παραδέχθηκε ότι εκείνος είναι ο υπουργός με το προβληματικό πόθεν έσχες του 1 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ότι δεν απέκρυψε κανένα στοιχείο. Παραδέχεται ωστόσο, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε το 2012 «ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής». Υποστηρίζει πως αντίστοιχες δηλώσεις που υπέβαλε το 2013 και το 2014 ήταν πλήρεις και περιελάμβαναν και το επίμαχο ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Ισχυρίζεται δε ότι θεώρησε «σκόπιμο και κατά πλεονασμό» να καταθέσει συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015, που αφορά την «ελλιπή» δήλωση του 2012.

Αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:

Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.

Ως εκ τούτου:

α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο

β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».-

Τι είχε δηλώσει ο Σταθάκης

Με τις φήμες να στρέφονται γύρω από το πρόσωπο του Γιώργο Σταθάκη, όλες τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιογράφοι ρώτησαν ευθέως την Τετάρτη τον υπουργό Οικονομίας αν πράγματι είναι ο ίδιος εκείνος με το «προβληματικό» πόθεν έσχες.

«Δεν μπορώ να προβώ σε καμία δήλωση με βάση το νόμο, πριν ολοκληρώσει η βουλή τον έλεγχό της. Να περιμένετε σε λίγες μέρες την έλεγχο από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τότε θα φανεί», ήταν η απάντηση του κ. Σταθάκη. Η φημολογία εντάθηκε όταν ο υπουργός πήγε εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν σκοπεύει να παραιτηθεί, απαντώντας αρνητικά.

Πώς ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις

Ολα ξεκίνησαν από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. Η αντιπρόεδρος της Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μιλώντας στο Mega την Δευτέρα, είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για «τέσσερα προβληματικά πόθεν έσχες». Οπως είπε, θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Εσχες που τη διαδέχεται (Γιώργος Βαρεμένος), θα του δώσει τα στοιχεία και από εκεί και πέρα θα επιληφθεί η επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνες προέκυψαν για δύο υπουργούς: Ο ένας επί τρία συναπτά έτη «ξέχασε» να δηλώσει ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, κάτι που έσπευσε να πράξει φέτος, με συμπληρωματική δήλωση. Ο δεύτερος υπουργός φέρεται να είναι ιδιοκτήτης ιδιωτικής εταιρείας και να έχει μετοχές σε αυτή.

Επιπλέον, ένας τέως βουλευτής εμφανίζεται να έχει μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες και έναν νυν βουλευτής έχει πολλές «τρύπες» στο πόθεν έσχες του, με ποσά που δεν δικαιολογούνται.

Υπενθυμίζεται ότι για τον έτερο υπουργό το ζήτημα ήταν πως δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες μετοχές εταιρείας. Με δηλώσεις του στο Mega τη Δευτέρα ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε παραδεχθεί ότι επρόκειτο για τον ίδιο, δηλώνοντας πως όταν ορκίστηκε υπουργός τον περασμένο Ιανουάριο είχε μεταβιβάσει τις μετοχές, αλλά η δήλωση του πόθεν έσχες περιελάμβανε τα στοιχεία για το 2014.

Πηγή: Σταθάκης: Εγώ είμαι ο υπουργός που «ξέχασε» να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/231097/stathakis-ego-eimai-o-ypoyrgos-poy-xehase-na-dilosei-1-ekat-eyro#ixzz3oeQ2dnm0

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το 112 «αναστάτωσε» τη Βουλή: Η στιγμή που χτυπούν τα κινητά στην Ολομέλεια και η ατάκα για το μήνυμα

Πολιτική 21.01.2026
Αρχισαν να ηχούν ομαδικά τα κινητά των βουλευτών που βρίσκονταν στην αίθουσα

Σέρρες: Θύμα ξυλοδαρμού στις φυλακές ο 16χρονος που σκότωσε τον 17χρονο

Ελλάδα 21.01.2026
Ο 16χρονος κρατείται στις φυλακές Κασσαβέτειας - Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συγκρατούμενούς του

Σοκ στην Ανδαλουσία: Νεκρός πρώην παίκτης της Ατλέτικο και της Σεβίλλης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Αθλητικά Νέα 21.01.2026
Βαρύ πένθος έχει σκορπίσει το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ανδαλουσία, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Κακοκαιρία: 112 για την Αττική

Καιρός 21.01.2026
Προσοχή από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης

Φειδίας Παναγιώτου: Αντιμέτωπος με καταγγελίες για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ‑ Αγνοια δηλώνει ο ίδιος

Πολιτική 21.01.2026
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τις καταγγελίες, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει

Ιτέα: Μαθητής βανδάλισε σχολείο δύο φορές σε 24 ώρες ‑ Έβαλε φωτιά και επέστρεψε για να συνεχίσει

Ελλάδα 21.01.2026
Οι ζημιές στο συγκεκριμένο σχολείο από συνεχείς βανδαλισμούς ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα αυξήσουν τη σύνταξή τους

Οικονομία 21.01.2026
Μέχρι πότε μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να επιλέξουν υψηλότερη σφαλιστική κλάση φέτος - Τι σημαίνει για τις συντάξεις τους

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη: Ο Χορτιάτης «βούλιαξε» στο χιόνι – Ποιοι δήμοι κλείνουν σχολεία

Ελλάδα 21.01.2026
Πυκνό χιόνι σκέπασε τον Χορτιάτη, ενώ με αποφάσεις δημάρχων κλείνουν σχολεία σε Λαγκαδά και Ωραιόκαστρο λόγω παγετού και επικίνδυνων συνθηκών

Κακοκαιρία: Κοντέινερ αναποδογύρισε από τους ισχυρούς ανέμους στην Πάτρα

Ελλάδα 21.01.2026
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Έρευνα‑σοκ για τη φετινή γρίπη: Γιατί είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών

Ελλάδα 21.01.2026
Περισσότερα από 15 εκατομμύρια άτομα νόσησαν

«Πικρός» καφές στον Βόλο – 27χρονος κατέληξε στο Αυτόφωρο

Ελλάδα 21.01.2026
Ακριβά πλήρωσε την αγάπη του για τον στιγμιαίο καφέ ένας 27χρονος

Κακοκαιρία: Πώς θα λειτουργήσει την Τετάρτη το Δημόσιο

Ελλάδα 21.01.2026
Τηλεργασία και δικαιολογημένες απουσίες