E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σταθάκης: Εγώ είμαι ο υπουργός που «ξέχασε» να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ

Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση 16/10/2015 | 00:00

Σταθάκης: Εγώ είμαι ο υπουργός που «ξέχασε» να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ

Μετά από τρία 24ωρα έντονων φημολογιών, ερωτήσεων στη Βουλή και αντιδράσεων από κόμματα και βουλευτές, ο υπουργός Οικονομ,ίας, Γιώργος Σταθάκης, παραδέχθηκε ότι εκείνος είναι ο υπουργός με το προβληματικό πόθεν έσχες του 1 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ότι δεν απέκρυψε κανένα στοιχείο. Παραδέχεται ωστόσο, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε το 2012 «ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής». Υποστηρίζει πως αντίστοιχες δηλώσεις που υπέβαλε το 2013 και το 2014 ήταν πλήρεις και περιελάμβαναν και το επίμαχο ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Ισχυρίζεται δε ότι θεώρησε «σκόπιμο και κατά πλεονασμό» να καταθέσει συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015, που αφορά την «ελλιπή» δήλωση του 2012.

Αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:

Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.

Ως εκ τούτου:

α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο

β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».-

Τι είχε δηλώσει ο Σταθάκης

Με τις φήμες να στρέφονται γύρω από το πρόσωπο του Γιώργο Σταθάκη, όλες τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιογράφοι ρώτησαν ευθέως την Τετάρτη τον υπουργό Οικονομίας αν πράγματι είναι ο ίδιος εκείνος με το «προβληματικό» πόθεν έσχες.

«Δεν μπορώ να προβώ σε καμία δήλωση με βάση το νόμο, πριν ολοκληρώσει η βουλή τον έλεγχό της. Να περιμένετε σε λίγες μέρες την έλεγχο από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τότε θα φανεί», ήταν η απάντηση του κ. Σταθάκη. Η φημολογία εντάθηκε όταν ο υπουργός πήγε εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν σκοπεύει να παραιτηθεί, απαντώντας αρνητικά.

Πώς ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις

Ολα ξεκίνησαν από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. Η αντιπρόεδρος της Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μιλώντας στο Mega την Δευτέρα, είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για «τέσσερα προβληματικά πόθεν έσχες». Οπως είπε, θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Εσχες που τη διαδέχεται (Γιώργος Βαρεμένος), θα του δώσει τα στοιχεία και από εκεί και πέρα θα επιληφθεί η επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνες προέκυψαν για δύο υπουργούς: Ο ένας επί τρία συναπτά έτη «ξέχασε» να δηλώσει ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, κάτι που έσπευσε να πράξει φέτος, με συμπληρωματική δήλωση. Ο δεύτερος υπουργός φέρεται να είναι ιδιοκτήτης ιδιωτικής εταιρείας και να έχει μετοχές σε αυτή.

Επιπλέον, ένας τέως βουλευτής εμφανίζεται να έχει μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες και έναν νυν βουλευτής έχει πολλές «τρύπες» στο πόθεν έσχες του, με ποσά που δεν δικαιολογούνται.

Υπενθυμίζεται ότι για τον έτερο υπουργό το ζήτημα ήταν πως δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες μετοχές εταιρείας. Με δηλώσεις του στο Mega τη Δευτέρα ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε παραδεχθεί ότι επρόκειτο για τον ίδιο, δηλώνοντας πως όταν ορκίστηκε υπουργός τον περασμένο Ιανουάριο είχε μεταβιβάσει τις μετοχές, αλλά η δήλωση του πόθεν έσχες περιελάμβανε τα στοιχεία για το 2014.

Πηγή: Σταθάκης: Εγώ είμαι ο υπουργός που «ξέχασε» να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/231097/stathakis-ego-eimai-o-ypoyrgos-poy-xehase-na-dilosei-1-ekat-eyro#ixzz3oeQ2dnm0

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αναστολή η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ρίο

Ελλάδα Χτες
Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εφημερία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου – Σταθερή η κατάσταση του 5μηνου στη ΜΕΘ Πατρών

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Ελλάδα Χτες
Το πόρισμα του ΕΜΠ παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τρίκαλα

Αντριου Μαουντμπάντεν Ουίνδσορ: Το Παλάτι του απαγόρευσε να κάνει ιππασία στα βασιλικά κτήματα

Κόσμος Χτες
Το βρετανικό Παλάτι έχει έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τη σύλληψη και την έρευνα σε βάρος του αδελφού του βασιλιά Καρόλου

Συναγερμός στη Λάρισα: Εξαφάνιση 38χρονου άνδρα στο Κιλελέρ

Ελλάδα Χτες
Tο αυτοκίνητο και το μπουφάν του βρέθηκαν στην περιοχή Αγιόκαμπου στις 24/02/2026

Πάτρα: Καθαρή η μαγνητική του 5 μηνών βρέφους που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Ελλάδα Χτες
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του 5 μηνών βρέφους που έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα

Ισπανία: Αντιδράσεις για τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου ‑ Τα έσοδα θα πάνε για το στεγαστικό

Κόσμος Χτες
Οι επισκέπτες ξενοδοχείων πέντε αστέρων θα μπορούσαν να χρεωθούν έως και 15 ευρώ τη βραδιά και οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα συνεχίσουν να πληρώνουν περίπου 6 ευρώ

Καρυστιανού: Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος – «Μας ζορίζει η ονομασία»

Πολιτική Χτες
Τι αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξής της στην εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» στο OPEN

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντα από την επίθεση στον κτηνοτρόφο που του έκοψαν τη γλώσσα

Ελλάδα Χτες
Ο κτηνοτρόφος, αιμόφυρτος και σε άθλια κατάσταση, κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει τον γιο του

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας: Διασωληνωμένος στο Τζάνειο 22χρονος

Ελλάδα Χτες
Ο 22χρονος πήγε αρχικά το βράδυ της τρίτης στο νοσοκομείο Πύργου οπού και διασωληνώθηκε, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο

Σκέψεις για ρύθμιση ‑ ανάσα με περισσότερες δόσεις για χρέη προς την εφορία

Οικονομία Χτες
Ποιοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ποιοι θα την χάσουν

Αθώοι κρίθηκαν επτά κατηγορούμενοι στη Θεσσαλονίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό 20χρονου οπαδού, που έπεσε σε κώμα

Ελλάδα Χτες
«Η μνήμη μου σταματάει στην Καμάρα είπε στην κατάθεσή του το θύμα, που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τους επτά κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να αθωωθούν