E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το «υπερόπλο λέιζερ» από την Αρμενία που η Ελλάδα πλήρωσε δύο φορές

Η υπόθεση διαδραματίστηκε επί υπουργίας ¶κη Τσοχατζόπουλου

Δημοσίευση 12/10/2015 | 11:17

Το «υπερόπλο λέιζερ» από την Αρμενία που η Ελλάδα πλήρωσε δύο φορές

Η απίστευτη υπόθεση ενός εξοπλιστικού προγράμματος για συστήματα λέιζερ σε συνεργασία με αρμενική εταιρεία, που η Ελλάδα φαίνεται να πλήρωσε...δύο φορές βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του «Έθνους».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη σύμπραξη που είχε κάνει το 1999 η τότε ΠΥΡΚΑΛ με τη LAZERAYIN TEKHNIKA του Ερεβάν, με σκοπό την ανάπτυξη συστημάτων λέιζερ και αρχικό κόστος 2,5 δισ. δραχμών. Το ποσό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αν και είχε εξοφληθεί, επανεμφανίστηκε ως χρεωστούμενο το 2001, αφού οι ημερομηνίες στα γραμμάτια είσπραξης είχαν πλαστογραφηθεί- με αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, να καταβληθεί ξανά.

Αναλυτικότερα, η υπόθεση του «υπερόπλου Λέιζερ από την Αρμενία», σύμφωνα με το «Έθνος», ήταν επί σχεδόν 11 χρόνια στα «αζήτητα» και αφορά σε μια σύμβαση τεχνογνωσίας του τότε Επιτελείου Υπουργού Εθνικής ¶μυνας (ΕΠΥΕΘΑ), της ΠΥΡΚΑΛ και της ΓΔΑΒΕΤ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας) του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία χειρίζεται ανακριτής Διαφθοράς, την περίοδο 1999-2001 οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι ιδιοποιήθηκαν ποσό 2,5 δισ. δρχ, που αφορούσε σύμβαση μεταξύ της ΓΔΑΒΕΤ και της ΠΥΡΚΑΛ σχετικά με την αγορά τεχνογνωσίας και τη χρήση της από την κρατική βιομηχανία, με σκοπό την απόδοσή της σε ελληνοαρμενική εταιρεία.

Η υπόθεση διαδραματίστηκε επί υπουργίας ¶κη Τσοχατζόπουλου, όταν το υπουργείο Εθνικής ¶μυνας υπέγραψε σύμβαση 15ετούς διάρκειας (1999-2013) για να ιδρύσει με την LAZERAYIN TEKHNIKA (LT) την Lt-PYRKAL (LT-P) με έδρα το Ερεβάν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλεπόταν ότι η ελληνική εταιρεία θα αγόραζε από την αρμενική και θα μεταβίβαζε στο νέο ελληνοαρμενικό σχήμα τεχνογνωσία ύψους περίπου 2,5 δισ. δρχ (ποσό που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, εκταμιεύθηκε δύο φορές). Η νέα εταιρεία είχε σκοπό να αναπτύξει πρόγραμμα κατασκευής οπτικών – ηλεκτροοπτικών εξαρτημάτων και κρυστάλλων λέιζερ, καθώς και συστημάτων λέιζερ ισχύος για αμυντική, βιομηχανική και ιατρική χρήση. Συνολικά είχαν συμφωνηθεί να προχωρήσουν εννιά προγράμματα, ύψους 5.593.195 δολαρίων. Για το πρόγραμμα Νο4, (Παραγωγή Ειδικού Οπλικού Συστήματος Α) στο πλαίσιο των Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής (ΧΕΠ) πληρώθηκαν στην ΠΥΡΚΑΛ από τον Λόχο ΕΠΥΕΘΑ τρία γραμμάτια, ύψους περίπου 2,5 δισ. δρχ (7 εκατ. ευρώ). Μετά την πληρωμή, τα ΧΕΠ έπρεπε να καταστραφούν ως απόρρητες δαπάνες, καθώς αφορούσαν απόρρητο πρόγραμμα. Αντί να καταστραφούν, φαίνεται ότι πληρώθηκαν για 2η φορά, καθώς πλαστογραφήθηκαν οι ημερομηνίες τους.

Στο στόχαστρο του ανακριτή Διαφθοράς έχουν μπει ως τώρα περίπου 10 πρόσωπα, απόστρατοι και εν ενεργεία στρατιωτικοί από το τότε επιτελείο του υπουργού ¶μυνας, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν ήδη απολογηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης για την ψεύτικη φωτογραφία με το «φιλί»: «Η Ευγενία κατάλαβε αμέσως ότι ήταν ψέμα»

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
«Δεν σας κρύβω ότι με εντυπωσίασε το πόσο εύκολα ο κόσμος πίστεψε ότι θα πήγαινα σε μια ταβέρνα και θα χαριεντιζόμουν με μια γυναίκα. Σκέφτομαι πώς μπορείς να πιστέψεις κάτι τέτοιο;»

Θεσσαλονίκη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε περίπτερο στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τη στιγμή του ατυχήματος, το οποίο προκλήθηκε από την κακή εκτίμηση του οδηγού του έχασε τον έλεγχο κι έπεσε στο περίπτερο, μια κοπέλα ψώνιζε, όμως πρόλαβε κι απομακρύνθηκε

Γεωργιάδης: Αυτή είναι η φωτογραφία που αλλοίωσαν και άρχισαν να βρίζουν εμένα και την οικογένειά μου

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
«Μην πιστεύετε απολύτως τίποτε εύκολα πλέον από όσα βλέπετε στο διαδίκτυο» αναφέρει ο υπουργός Υγείας

Guardian: Γιατροί αγνόησαν συμπτώματα χανταϊού σε επιβάτιδα του MV Hondius – «Είναι μόνο άγχος»

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σε «πολύ κρίσιμη» κατάσταση η Γαλλίδα που είχε εμφανίσει συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Υγείας

Απεργία 13 Μαΐου: Ποιοι κατεβάζουν ρολά ‑ Τι θα γίνει με τα σχολεία ‑ Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Η ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης την προσεχή Τετάρτη

Γιούνκερ: «Υπουργός άλλης χώρας στο Eurogroup πρότεινε να πουληθεί η Ακρόπολη – Της είπα `σκάσε`»

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Η αποστομωτική απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε Ευρωπαία υπουργό που... μύρισε αίμα και ζήτησε μέχρι και την πώληση της Ακρόπολης

Iσπανία: Παιδιά σε «καραντίνα» επί 4 χρόνια μέσα σε άθλιες συνθήκες από τους γονείς τους

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τα ανησυχητικά σκίτσα, οι λερωμένες πάνες και η σπαρακτική αντίδραση

Χωροταξικό Τουρισμού: «Κόφτης» για Airbnb, νέοι κανόνες για ξενοδοχεία και νησιά

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
«Παράθυρο» διορθώσεων έως τα τέλη Ιουνίου

Survivor: Ο παίκτης τραυματίστηκε από προπέλα σκάφους – Υπέστη μερικό ακρωτηριασμό

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σοκαρισμένη η παραγωγή του Survivor την ώρα που οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν και το αριστερό πόδι του νεαρού

Καιρός: «Καλοκαιράκι» με 33 βαθμούς – Πού θα βρέξει

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες