E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΚατΆ επανάληψη βιασμοί 7χρονου αγοριού στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο

Η Εισαγγελία Εφετών ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος της διοίκησης, γιατί φέρονται να απέκρυψαν τον πρώτο βιασμό

Δημοσίευση 12/10/2015 | 10:58

ΚατΆ επανάληψη βιασμοί 7χρονου αγοριού στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο

Αποκαλύψεις που κόβουν την ανάσα για τα μαρτύρια που υπέστη ένα ανήλικο παιδί στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης στα χέρια ενός επίσης ανήλικου τροφίμου έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η φρίκη του βιασμού που βίωνε κατ' επανάληψη το 7χρονο αγόρι ήταν γνωστή, αλλά τώρα αποκαλύπτεται ότι ενδέχεται να έγινε προσπάθεια από τη διοίκηση να συγκαλυφθεί η υπόθεση.

Όπως έγραψε το Σάββατο η εφημερίδα «Μακεδονία», ποινικές διώξεις για κουκούλωμα υπόθεσης βιασμού ανηλίκου από ανήλικο, που ήταν τρόφιμοι του Παπάφειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε η εισαγγελέας Εφετών, μετά την αποκάλυψη ότι η διοίκηση του ιδρύματος και ο διευθυντής φέρονται ότι κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, προκειμένου να μη βλάψουν το όνομα του ιδρύματος.

Η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν οι βιασμοί επαναλήφθηκαν λίγους μήνες μετά, με θύμα το ίδιο ανήλικο αγόρι, και τότε έγινε αναφορά στις εισαγγελικές αρχές.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2012. Τρόφιμος του Παπάφειου, ηλικίας μόλις 7,5 χρόνων τότε, τρομοκρατημένος απευθύνθηκε στην κοινωνική λειτουργό του ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι το προηγούμενο βράδυ μεγαλύτερος σε ηλικία τρόφιμος, συγκεκριμένα ένας 13χρονος, τον βίασε. Η επιστήμονας αμέσως ενημέρωσε τον διευθυντή και τη διοίκηση του Παπάφειου, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ειδικά όμως να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τη δικογραφία που ήδη έχει σχηματιστεί και εκκρεμεί στην ανάκριση, πέραν της αρχικής αναφοράς από την επιστήμονα, κανείς δεν ενημέρωσε κανέναν. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σαν να μην έγινε ποτέ και ο άτυχος 7χρονος έμεινε απροστάτευτος.

Η διεύθυνση του Παπάφειου το μόνο που έκανε, περίπου 15 ημέρες αργότερα, ήταν να στείλει έγγραφο στην εισαγγελία Καστοριάς, ζητώντας να απομακρυνθεί ο 13χρονος από το ίδρυμα, επειδή «παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά». Το έγγραφο στάλθηκε εκεί, επειδή η εντολή φιλοξενίας του ανήλικου στο Παπάφειο δόθηκε από τον εισαγγελέα Καστοριάς, με σχετική διάταξη.

Το περιστατικό με τραγικό θύμα τον ανήλικο θα έμενε στην αφάνεια εάν το άτυχο παιδί δεν βιαζόταν ακόμη δύο φορές από τον ίδιο τρόφιμο, τρεις μήνες μετά το πρώτο περιστατικό, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Το παιδί λόγω της κατάστασής του διακομίστηκε στο νοσοκομείο και τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της αποκάλυψης. Οι υπεύθυνοι του Παπάφειου έστειλαν σχετική αναφορά στις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, και τότε σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 13χρονου για βιασμό ανηλίκου.

Η δικογραφία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης στη Θεσσαλονίκη, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε, από τα έγγραφα, ότι η υπόθεση των βιασμών στο Παπάφειο δεν ξεκίνησε τον Ιούνιο, αλλά από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Τότε ζητήθηκε να διαχωριστεί η δικογραφία και να γίνει ξεχωριστή έρευνα για ευθύνες των διοικούντων στο ίδρυμα, επειδή φέρονται να απέκρυψαν το πρώτο περιστατικό βιασμού.

Σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα η εφημερίδα «Espresso», κατέθεσε μέχρι και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ¶νθιμος, καθώς, σύμφωνα με τη διαθήκη του ευεργέτη Ιωάννη Παπάφη, πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο εκάστοτε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Κι ενώ ο ανακριτής που χειρίστηκε τη δικογραφία για τις ευθύνες της διοίκησης πρότεινε να μπει η υπόθεση στο αρχείο, η Εισαγγελία Εφετών έστειλε τη δικογραφία πίσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του διευθυντή και των μελών του Δ.Σ., με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία. Οι εργαζόμενοι πάντως αρνούνται ότι έγινε προσπάθεια κουκουλώματος και πρόσθεσαν ότι ο 13χρονος δεν είναι πλέον τρόφιμος του ιδρύματος, στο οποίο παραμένει σήμερα μόνο το θύμα του, που είναι πλέον περίπου 11 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξυλοδαρμός γυναίκας δικηγόρου μέσα στο δικαστήριο: «Μου άστραψε χαστούκι και με γρονθοκόπησε»

Ελλάδα 03.10.2025
Δέχθηκε χτυπήματα από τον αντίδικο της εντολέως της - Στο σημείο κλήθηκε αστυνομία και το ΕΚΑΒ

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Ομόνοια ‑ Ένας τραυματίας

Ελλάδα 03.10.2025
Ο άνδρας που πυροβολήθηκε, τραυματίστηκε στον ώμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Καιρός 03.10.2025
112 για έντονα φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Λήμνο

Αδιανόητο: η Ρόμα αστόχησε τρεις φορές στο ίδιο πέναλτι!

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Οζέρ έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής, αποκρούοντας και τις τρεις εκτελέσεις

Στα λευκά έχει «ντυθεί» ο Όλυμπος ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Σε βίντεο που ανήρτησε το Forecast Weather στο «X», φαίνεται το βουνό των Θεών να έχει γεμίσει χιόνι, προσφέροντας μια μαγική εικόνα σε όσους την αντικρίζουν

Νέα προειδοποίηση Μητσοτάκη στην Τουρκία: Όσο υπάρχει το casus belli δεν θα ενταχθείτε στο Safe

Ελλάδα Χτες
«Όποιο σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής άμυνας αποφασιστεί θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα»

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται αποξηραμένες φράουλες

Ελλάδα Χτες
Να μη καταναλωθούν

Nεροποντή στην Αθήνα – Δέντρο ξεριζώθηκε και τραυμάτισε περαστικό

Ελλάδα Χτες
Το ΕΚΑΒ έσπευσε στο σημείο για να παραλάβει τον τραυματία

Στο Ισραήλ η Γκρέτα Τουνμπεργκ και οι ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα

Κόσμος Χτες
«Η Γκρέτα και οι φίλοι της είναι ασφαλείς στο Ισραήλ» διαμηνύει το Τελ Αβιβ