E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα

Ένα 9χρονο αγοράκι, μια γιαγιά, μια 19χρονη φοιτήτρια αλλά και υποψήφιοι βουλευτές

Δημοσίευση 12/10/2015 | 00:00

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα

Προέρχονταν από κάθε γωνιά της χώρας, όμως πέθαναν μαζί. Η διπλή βομβιστική επίθεση στην ¶γκυρα στοίχισε την ζωή σε Τούρκους πολίτες κάθε κοινωνικής προέλευσης ή ηλικίας. Μεταξύ αυτών ένα αγοράκι 9 ετών, μια γιαγιά 70 ετών, υποψήφιοι βουλευτές και ακτιβιστές.

Το Σάββατο στις 10.04 ακριβώς τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) οι ζωές αυτών των υποστηρικτών του κουρδικού αγώνα χάθηκαν για πάντα μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, στις δύο εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή. Ετοιμάζονταν να συμμετάσχουν σε μια πορεία υπέρ της ειρήνης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών ενώσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και αριστερών κομμάτων.

Πολυάριθμες φωτογραφίες, βίντεο και σχόλια κατακλύζουν τις τελευταίες 24 ώρες τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τα θύματα αυτής της τραγωδίας και τις προσωπικές τους ιστορίες.

Μεταξύ αυτών βρισκόταν η Μεριέμ Μπουλούτ, ηλικίας 70 ετών, μέλος της οργάνωσης «Μητέρες του Σαββάτου», που διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα στη μνήμη των γιων τους οι οποίοι εξακολουθούν και αγνοούνται από τότε που τους συνέλαβαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κατά την εκστρατεία καταστολής των Κούρδων ανταρτών τη δεκαετία του 1990 στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο εγγονός της Μπουλούτ είχε χάσει την ζωή του τον περασμένο χρόνο ενώ πολεμούσε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο όρος Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ.

Η 19χρονη Ελίφ Κανλίογλου, 19 ετών, σπούδαζε ξένες γλώσσες στο πανεπιστήμιο της Μερσίνας (νότια). Η νεαρή κοπέλα, κόρη ενός στελέχους του Κόμματος Εργασίας (Emep) είχε πάρει το λεωφορείο για να συμμετάσχει στη συγκέντρωση της ¶γκυρας.

Σε μια φωτογραφία που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Twitter, μια άλλη φοιτήτρια, η Ντιζλέ Ντελί, τραβάει μια φωτογραφία σέλφι στο εσωτερικό ενός λεωφορείου με το οποίο ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στην ¶γκυρα, ενώ οι φίλοι της σχηματίζουν το σήμα της νίκης με τα χέρια τους.

«Πηγαίνουμε στην ¶γκυρα για να φέρουμε την ειρήνη» γράφει με ενθουσιασμό η ίδια σε ένα από τα τελευταία μηνύματα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας, το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχασε χθες πολλά από τα στελέχη του που είχαν θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Όπως την Κουμπρά Μελτέμ Μολάογλου, 45 ετών, που έθεσε υποψηφιότητα στην Κωνσταντινούπολη, ή τον Αμπντουλάχ Ερόλ, υποψήφιος στην Κερασούντα, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

Την Παρασκευή η Μολάογλου είχε αναρτήσει στον λογαριασμό της στο Twitter μια φωτογραφία σέλφι όπου απεικονιζόταν στο πλευρό του επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς με την ετικέτα #ειρήνη.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θρηνεί επίσης για τα στελέχη που έχασε στις διπλή βομβιστική επίθεση. Ένδεκα στελέχη της νεολαίας του κόμματος της Μαλάτειας (Μελιτηνή) σκοτώθηκαν.

Σε ηλικία μόλις 9 ετών, ο Βεϊσέλ Ντενίζ Ατιλγκάν σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα του, τον Ιμπραήμ Ατιλγκάν, που εργαζόταν στην κρατική εταιρεία των σιδηροδρόμων TCDD. Όπως έγραψε η εφημερίδα Hürriyet, o Βεϊσέλ ήταν εκείνος που ζήτησε επίμονα από τον πατέρα του να τον πάρει μαζί του στην πορεία υπέρ της ειρήνης.

Σε ένα βίντεο διακρίνεται η μητέρα του να καταρρέει ξεσπώντας σε λυγμούς μπροστά από το νοσοκομείου όπου διακομίστηκαν πατέρας και γιος.

«Πως μπόρεσε να συμβεί αυτό; Πώς μπόρεσαν να κάνουν αυτό στο μικρό μου γιο;» φώναζε η γυναίκα.

«Ο Θεός να τους τιμωρήσει!».

Παντρεμένοι εδώ και έναν χρόνο, ο Γιλμάζ Ελμαστζάν, εργαζόμενος στους σιδηροδρόμους και η σύζυγός του Γκουλχάν, έγκυος, πέθαναν ο ένας στο πλευρό του άλλου. Σε μια φωτογραφία που κάνει το γύρο του Διαδικτύου οι δυο τους χαμογελούν την ημέρα του γάμου τους.

Αλλά και ξένοι υπήκοοι βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων. Όπως ο ¶χμεντ Αλκαντί. Αυτός ο Παλαιστίνιος διέμενε στην Αντιόχεια (νότια) κοντά στη συριακή μεθόριο. Ήταν επικεφαλής ενός φιλειρηνικού κινήματος και δίδασκε αγγλικά και αραβικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπουργείο Παιδείας: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι σε ορισμένους Δήμους οι αποφάσεις αναστολής μπορεί να λαμβάνονται οποιαδήποτε ώρα, η τηλεκπαίδευση ενεργοποιείται άμεσα

Απίστευτο συμβάν στη Σύρο: Αντρας με μαχαίρι κυνηγούσε να σφάξει νοσηλεύτρια

Ελλάδα Χτες
Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη βία σε βάρος υγειονομικών

Ο πόλεμος στο Ιράν «κόβει» το ήλιο: Παγκόσμιος πανικός για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και τα νοσοκομεία

Κόσμος Χτες
Ο πόλεμος με το Ιράν χτυπά το Κατάρ, στραγγαλίζει την παγκόσμια αγορά ηλίου και απειλεί chip τεχνητής νοημοσύνης, MRI και διαστημικές αποστολές, ανοίγοντας μια νέα γεωπολιτική κρίση υψηλής τεχνολογίας

Σάντσεθ: «Βήμα προς το απαρτχάιντ» η θανατική ποινή μόνο για Παλαιστίνιους από το Ισραήλ

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει σε πολλές περιπτώσεις τη στάση της Ισπανίας αντισημιτική

Αμπελόκηποι: Βρήκαν κότες και κατσίκες στον 16ο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Τα πουλερικά έχουν ήδη μεταφερθεί στον Εθνικό Κήπο

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο άλλοτε σπουδαίος τερματοφύλακας έφυγε από τη ζωή

Νετανιάχου: «Το Ιράν θα πέσει από μέσα – Έχουμε ξεπεράσει τα μισά του δρόμου»

Κόσμος Χτες
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκρινε πως έχουν επιτευχθεί οι μισοί και πλέον στόχοι τ

Πρωτοφανής καταγγελία στο Δήμο Αθηναίων: Ταράτσα στους Αμπελόκηπους είχε...κότες και κατσίκες

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει ο δήμος Αθηναίων για την καταγγελία που έλαβε σχετικά με την παράνομη εκτροφή ζώων σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους.

Σοκ στην Ιταλία: Ανοιξαν τον τάφο δολοφονημένου μοντέλου ‑ Αδιανόητο αυτό που ακολούθησε

Κόσμος Χτες
Αγνωστοι παραβίασαν τον τάφο της Πάμελα Τζενίνι

Η υπόθεση Επστάιν γίνεται σειρά με τη Λόρα Ντερν σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Κόσμος Χτες
Στη μικρή οθόνη η έρευνα της Τζούλι Κ. Μπράουν