E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από μισθούς και συντάξεις ξεκινούν οι κατασχέσεις της εφορίας

Αλλάζουν τα ακατάσχετα όρια – Ποιοι κινδυνεύουν

Δημοσίευση 10/10/2015 | 12:16

Από μισθούς και συντάξεις ξεκινούν οι κατασχέσεις της εφορίας

Στα 1.000 ευρώ, από τα 1.500 που ίσχυε προηγουμένως, μειώνεται το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Τα νέα όρια ισχύουν από 19 Αυγούστου βάσει του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, ωστόσο με δεδομένο ότι λόγω capital controls οι κατασχέσεις έχουν παγώσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου πρακτικά θα ισχύσουν από Νοέμβριο (και αυτό αν δεν δοθεί νέα παράταση).

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική εγκύκλιο, μειώνεται, επίσης, το ακατάσχετο των καταθέσεων σε τράπεζες σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό από τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ σε χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Αναλυτικά:

- Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου είναι 1.000 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς

- Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών

- Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού

- Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα έχει μειωθεί από1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

- Εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις, καθώς και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, για την επιβολή της κατάσχεσης, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.

Για τις κατασχέσεις που θα επιβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της παραπάνω διάταξης, θα πρέπει στο κατασχετήριο να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζονται οι περιορισμοί που τίθενται στον νόμο, δηλαδή το συνολικό ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο από τα ανωτέρω ρητά καθορισθέντα όρια.

Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισπανία: Πυροβολισμοί στο Ελ Εχίδο με δύο νεκρούς και τέσσερις σοβαρά τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ανάμεσα στους τραυματίες δύο ανήλικοι - το περιστατικό σημειώθηκε αργά τη Δευτέρα

Πάτρα: Βίαιος ξυλοδαρμός γυναίκας – Την χτύπησαν με κοτρώνες και την έριξαν σε χαντάκι

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Οι δράστες έσπασαν το παράθυρο του αυτοκινήτου της, την χτύπησαν άγρια και της άρπαξαν την τσάντα σε συντονισμένη επίθεση

Τραγωδία στο Περιστέρι: 38χρονος σκοτώθηκε μετά από παράσυρση

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε σημείο με περιορισμένο φωτισμό

Μακελειό σε Ισλαμικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο: Πέντε οι νεκροί, ανάμεσά τους οι δύο έφηβοι δράστες

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Τα κίνητρα και τις συνθήκες της νέας επίθεσης που συγκλονίζει τις ΗΠΑ ερευνούν οι αρχές

Η κόλαση του Αφγανιστάν: Πουλάνε τα παιδιά τους για να επιβιώσουν ‑ Μωρά πεθαίνουν από πείνα

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Η χώρα αντιμετωπίζει πλέον επίπεδα πείνας ρεκόρ

«Πάγωσε» στο παρά πέντε η επίθεση στο Ιράν – «Ή συμφωνία ή ολοκληρωτική επίθεση» λέει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Παρασκήνιο έντονων πιέσεων και διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη - Νέα άνοδος του πετρελαίου

Ο Τσίπρας το… πάτησε: «Την άλλη Τρίτη θα ανοίξουμε πανιά σε νέους ορίζοντες»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
«Στις 8 το βράδυ, στην Πλατεία Θησείου, θα τα πούμε πιο αναλυτικά»

Βορίζια: «Όποιος δεν υπέκυπτε έτρωγε ξύλο της αρκούδας»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Σε τουλάχιστον 40 ανέρχονται τα θύματα

Τραγικός θάνατος για 33χρονη τουρίστρια στην Ινδία: Καταπλακώθηκε από ελέφαντες που «καυγάδιζαν»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Eχει ξεκινήσει λεπτομερής έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας

Βόμβα στο αγγλικό ποδόσφαιρο: Αποχωρεί ο Γκουαρντιόλα από τη Σίτι στο τέλος της σεζόν

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ποιος είναι φαβορί για να τον αντικαταστήσει

Βραβείο Χορν και Βραβείο Μελίνα Μερκούρη: Ανακοινώθηκαν οι νικητές της φετινής σεζόν

E-Daily 3.Left Χτες
Οι δύο σημαντικές διακρίσεις του ελληνικού θεάτρου απονεμήθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού

Πέθανε ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Βρέθηκε πυροβολημένος στο γραφείο του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 52χρονος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο στο πρατήριό του στην Αλάνια και υπέκυψε μετά από δώδεκα μέρες νοσηλείας