E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από μισθούς και συντάξεις ξεκινούν οι κατασχέσεις της εφορίας

Αλλάζουν τα ακατάσχετα όρια – Ποιοι κινδυνεύουν

Δημοσίευση 10/10/2015 | 12:16

Από μισθούς και συντάξεις ξεκινούν οι κατασχέσεις της εφορίας

Στα 1.000 ευρώ, από τα 1.500 που ίσχυε προηγουμένως, μειώνεται το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Τα νέα όρια ισχύουν από 19 Αυγούστου βάσει του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, ωστόσο με δεδομένο ότι λόγω capital controls οι κατασχέσεις έχουν παγώσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου πρακτικά θα ισχύσουν από Νοέμβριο (και αυτό αν δεν δοθεί νέα παράταση).

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική εγκύκλιο, μειώνεται, επίσης, το ακατάσχετο των καταθέσεων σε τράπεζες σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό από τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ σε χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Αναλυτικά:

- Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου είναι 1.000 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς

- Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών

- Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού

- Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα έχει μειωθεί από1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

- Εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις, καθώς και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, για την επιβολή της κατάσχεσης, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.

Για τις κατασχέσεις που θα επιβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της παραπάνω διάταξης, θα πρέπει στο κατασχετήριο να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζονται οι περιορισμοί που τίθενται στον νόμο, δηλαδή το συνολικό ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο από τα ανωτέρω ρητά καθορισθέντα όρια.

Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώληση ακινήτου ακόμη και με χρέη στην εφορία: Οι νέοι κανόνες για τις μεταβιβάσεις

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Τι αλλάζει σε κληρονομιές και γονικές παροχές

Φρικτό τέλος: Νεκρό από λύσσα 11χρονο αγόρι ‑ Είχε ξυπνήσει με νυχτερίδα πάνω του

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Ένα 11χρονο αγόρι από τον Καναδά πέθανε από λύσσα. Είχε ξυπνήσει με μια νυχτερίδα πάνω στη μύτη και το στόμα του.

ΗΠΑ ‑ Βοσνία 2‑0: Πρόκριση στους «16» με δέκα παίκτες

Αθλητικά Νέα 02.07.2026
Η εθνική ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε την πρώτη της νίκη σε νοκ άουτ φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου εδώ και 24 χρόνια, παρά το αριθμητικό μειονέκτημα από το 64`

Βέλγιο ‑ Σενεγάλη 3‑2 παρ. (2‑2 κ.α.): Η μεγάλη ανατροπή του Μουντιάλ στέλνει τους Red Devils στους «16»!

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Πέναλτι στο 120΄+5΄ έδωσε την πρόκριση στο Βέλγιο - «Ανάσταση» μέσα σε τρία λεπτά από το 0-2

Τέλος οι ΜΚΟ, μόνο δικηγόροι στη νομική καθοδήγηση των μεταναστών

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Όσα αλλάζουν με ΚΥΑ των Παπαθανάση, Φλωρίδη και Πλεύρη - Οι μετανάστες θα ενημερώνονται για τις επιλογές που έχουν μέσα από ομαδικές συνεδρίες με δικηγόρους - 160 ευρώ η αμοιβή στους δικηγόρους για κάθε συνεδρία - Πώς θα παίρνουν το μπόνους

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα ‑ Τι έγραφαν τα μηνύματα μεταξύ των μηχανικών;

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Νέα στοιχεία μετά την κατάρρευση της πολυκατοικίας στα Πετράλωνα έρχονται στο φως. Τι έγραφαν τα μηνύματα μεταξύ των μηχανικών;

«Eίπαμε για πλάκα πως ήταν αλιγάτορας»: Η ανατριχιαστική μαρτυρία για τη γυναίκα που κατασπαράχθηκε στη Φλόριντα

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για τις τελευταίες στιγμές της 31χρονης Μπρίτανι Κλαρκ, η οποία έχασε τη ζωή της έπειτα από επίθεση αλιγάτορα σε ποτάμι της Φλόριντα μπροστά στα μάτια του συντρόφου της

Έκρηξη στα χρέη προς την Εφορία: Στα 114,6 δισ. οι οφειλές – Το 1/3 χαρακτηρίζεται ανεπίδεκτο είσπραξης

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Πάνω από 4,25 εκατ. οι οφειλέτες, μόλις 1 στα 15 ευρώ του πραγματικού χρέους βρίσκεται σήμερα σε ενεργή ρύθμιση

Απίστευτη υπόθεση στη Θεσσαλονίκη: Πήγε για εγχείρηση ρουτίνας και έφυγε με εγκαύματα τρίτου βαθμού

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Ένα χειρουργείο ρουτίνας κατέληξε σε βαριά εγκαύματα στα πόδια, ενώ κινδύνεψε να επεκταθούν και στα γενετικά της όργανα

Γυναίκα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία και έπαθε ανακοπή – Διασώστες την επανέφεραν στη ζωή

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ζαν Μένα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία στις ΗΠΑ και υπέστη καρδιακή ανακοπή

Δημιουργήθηκε ομάδα για τη διάσωση του λαγοκέφαλου – «Αξίζει προστασία και σεβασμό»

Ελλάδα Χτες
«Η αξία μιας ζωής δεν πρέπει να κρίνεται αποκλειστικά από τη χρησιμότητα»