E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από μισθούς και συντάξεις ξεκινούν οι κατασχέσεις της εφορίας

Αλλάζουν τα ακατάσχετα όρια – Ποιοι κινδυνεύουν

Δημοσίευση 10/10/2015 | 12:16

Από μισθούς και συντάξεις ξεκινούν οι κατασχέσεις της εφορίας

Στα 1.000 ευρώ, από τα 1.500 που ίσχυε προηγουμένως, μειώνεται το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Τα νέα όρια ισχύουν από 19 Αυγούστου βάσει του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, ωστόσο με δεδομένο ότι λόγω capital controls οι κατασχέσεις έχουν παγώσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου πρακτικά θα ισχύσουν από Νοέμβριο (και αυτό αν δεν δοθεί νέα παράταση).

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική εγκύκλιο, μειώνεται, επίσης, το ακατάσχετο των καταθέσεων σε τράπεζες σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό από τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ σε χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Αναλυτικά:

- Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου είναι 1.000 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς

- Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών

- Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού

- Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα έχει μειωθεί από1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

- Εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις, καθώς και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, για την επιβολή της κατάσχεσης, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.

Για τις κατασχέσεις που θα επιβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της παραπάνω διάταξης, θα πρέπει στο κατασχετήριο να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζονται οι περιορισμοί που τίθενται στον νόμο, δηλαδή το συνολικό ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο από τα ανωτέρω ρητά καθορισθέντα όρια.

Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καύσιμα: Αναλυτικά η λίστα με τους 5 πιο ακριβούς και τους 5 πιο φθηνούς νομούς της χώρας

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Δείτε αν ο νομός σας βρίσκεται στη λίστα με τις υψηλότερες τιμές

Μίσιγκαν: Νεκρός 14χρονος από πυροβολισμούς έξω από σχολείο στο Μίσιγκαν

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα αγόρι μόλις 14 ετών, έχασαν τη ζωή τους

Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή σύλληψη 28χρονου μετά από καταγγελία της συζύγου του για βιασμό

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Ο συλληφθείς επιχείρησε να διαφύγει από τους αστυνομικούς αναπτύσσοντας ταχύτητα και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το όχημά του

Θεσσαλονίκη: Διπλή επίθεση σε μίνι μάρκετ τα ξημερώματα – Συνελήφθη 31χρονος

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Ο 31χρονος λήστεψε με σουγιά κατάστημα ψιλικών και λίγη ώρα αργότερα επιχείρησε νέα ληστεία

Σοκαριστικά πλάνα: Ανδρας εμφανίζεται στα επείγοντα με τεράστιο μαχαίρι καρφωμένο στο κεφάλι του

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Βρέθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου και περίμενε υπομονετικά τη σειρά του

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντα ξαναχτυπά: Αντίχριστοι και διαβολικοί οι Τούρκοι

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Καμία αμφιβολία ότι έχουμε σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο

Πρόστιμα έως 6.000 ευρώ μέσω εφορίας και νέο κυνηγητό για τους ανυπότακτους

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Πώς θα βεβαιώνονται πλέον τα πρόστιμα για όσους αποφεύγουν την κατάταξη

Ηλεκτρικά πατίνια: Μαζικοί έλεγχοι της Τροχαίας – Σύλληψη οδηγού που έτρεχε με 72χλμ/ώρα

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
397 έλεγχοι το προηγούμενου τριήμερο - 158 οι παραβάσεις για μη χρήση κράνους

Αλεξανδρούπολη: Γνωστός επιχειρηματίας βρέθηκε νεκρός στο λιμάνι

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Ο θάνατός του δεν προήλθε από τραύματα της ανατροπής από την «γουρούνα»

Γερμανός τουρίστας πήρε αποζημίωση 986,70 ευρώ επειδή δεν έβρισκε ξαπλώστρα στην Κω

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Περνούσε περίπου 20 λεπτά κάθε πρωί αναζητώντας χώρο για να χαλαρώσει, όμως όλες οι θέσεις ήταν ήδη «καπαρωμένες»

Βίντεο: Το πρώτο ρομπότ Βουδιστής μοναχός στη Νότια Κορέα

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Επιστήμη και θρησκεία γίνονται ένα