E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Αμερικανός αναλυτής εξηγεί

Δημοσίευση 10/10/2015 | 00:00

Πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος τον αιώνα που διανύουμε; Είναι απλό. Το φιτίλι μιας παγκόσμιας σύρραξης θα μπορούσε να ανάψει ένα μικρό γεγονός ή απλά ένα ατύχημα, γράφει ο Αμερικανός αναλυτής PW Singer, συγγραφέας του βιβλίου «Ghost Fleet: Αn Novel of the Next World War».

Η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα που δεν υπήρχαν καν πριν από μία δεκαετία. Ο συριακός εμφύλιος, η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους αλλά και οι αυξανόμενες αντιπαλότητες μεταξύ ΗΠΑ - Κίνα, η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία αλλά και η επίδειξη δύναμης της Μόσχας στη Δύση που «ερεθίζει» το ΝΑΤΟ, φέρνουν στο προσκήνιο ψυχροπολεμικές εντάσεις και τις υπερδυνάμεις να ενισχύουν το ρόλο τους στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Τον 21ο αιώνα, ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να ξεκινήσει όπως και στο παρελθόν από ένα ατύχημα ή ένα μικρό γεγονός. Για παράδειγμα, ένα από τα ρωσικά βομβαρδιστικά την ώρα που κάνει βόλτες στα νατοϊκά σύνορα και ετοιμάζεται να σφυροκοπήσει θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία, θα μπορούσε να συγκρουστεί με ένα βρετανικό RAF Typhoon, σημαίνοντας την έναρξη αερομαχιών που δεν έχει δει μέχρι σήμερα ο πλανήτης.

Την ίδια ώρα, ο ουρανός της Συρίας γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος με τα ρωσικά τζετ να ίπτανται σε απόσταση αναπνοής από τα αμερικανικά αεροπλάνα - αφού δεν υπάρχει μέχρι τώρα στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας ενώ η Μόσχα βομβαρδίζει περιοχές της Συρίας στοχοποιώντας θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ, νατοϊκά αεροπλάνα σπεύδουν να συνδράμουν τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τα σύνορα της Συρίας προκειμένου να βάλουν τέλος στις συνεχείς παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά.

Μπορεί όμως να μην ξεκινήσει ο πόλεμος από τον ουρανό αλλά από τη θάλασσα αφού είναι ανοιχτό κι ένα άλλο, καυτό μέτωπο: Αυτό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μπορεί, δηλαδή, ένα γιαπωνέζικο ή αμερικανικό πλοίο να δεχτεί πρόκληση από ένα πλοίο του κινεζικού Ναυτικού. Παράλληλα η συνεχής κόντρα Πεκίνου-Ουάσινγκτον για κυβερνοκατασκοπεία, δεν είναι δύσκολο να πυροδοτήσει μία σύγκρουση Κίνας - ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον. Οι Κινέζοι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται στο επίκεντρο των αμερικανικών πολεμικών σχεδιασμών. Το Πεκίνο πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Κίνα- και ότι πρέπει να ετοιμαστεί και αυτό από την πλευρά του: Η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεκινήσει μ΄ένα ατύχημα: Το αμερικανικό ναυτικό να αποστείλει πολεμικά πλοία παραβιάζοντας, σύμφωνα με την Κίνα, τα χωρικά της ύδατα και να ακολουθήσει θερμό επεισόδιο. Ή, από την πλευρά της η Κίνα να προσπαθήσει να σταματήσει τις αμερικανικές παραβιάσεις στην περιοχή ποντάροντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ρισκάρει κάτι τέτοιο.

Τα τελευταία χρόνια, Κίνα και ΗΠΑ ερίζουν για τα διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής και νότιας Σινικής Θάλασσας. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Πεκίνο πως έχει αναλάβει αποσταθεροποιητικές, μονομερείς ενέργειες για την επιδίωξη των διεκδικήσεών του στα διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής και νότιας Σινικής Θάλασσας ενώ ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινμπινγκ δεσμεύεται πως δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα, όμως θα αντιδράσει με τον απαραίτητο τρόπο σε προκλήσεις από άλλες χώρες. Οι σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες είναι τεταμένες λόγω των αμοιβαίων διεκδικήσεών τους στην πλούσια σε ορυκτά περιοχή με την Ουάσινγκτον να κρατά ξεκάθαρη στάση. Τα νησιά Σενκάκου, τα οποία η Κίνα διεκδικεί με το όνομα Νταογιού, τελούν υπό την ιαπωνική διοίκηση, βάσει τις αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, διαμηνύει η αμερικανική κυβέρνηση.

Κι όλα αυτά την ώρα που παραμένουν ανοικτά τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος 24.02.2026
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος 24.02.2026
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος 24.02.2026
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα 24.02.2026
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 24.02.2026
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος 24.02.2026
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα 24.02.2026
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα 24.02.2026
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος 24.02.2026
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα 24.02.2026
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα 24.02.2026
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος 24.02.2026
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία