E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης η Ανγκελα Μέρκελ

Για ποιο λόγο είναι πιθανή η απονομή στην καγκελάριο

Δημοσίευση 9/10/2015 | 11:18

Μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης η Ανγκελα Μέρκελ

Έχει πράγματι η ¶νγκελα Μέρκελ πιθανότητα να βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης; Ειδικοί και χριστιανοδημοκράτες εκτιμούν ότι το αξίζει.

Ποιος θα το φανταζόταν πριν από έναν χρόνο ότι το μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης 2015 θα είναι η ¶νγκελα Μέρκελ; Και δεν είναι μόνο μέλη των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών και ερευνητές, που θεωρούν πολύ πιθανή μια βράβευση της Γερμανίδας καγκελαρίου λόγω των πρωτοβουλιών της στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Ουκρανία, αλλά κυρίως για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στα μέσα της εβδομάδας, ακόμα και γραφεία στοιχημάτων, όπως το βρετανικό Ladbrokes, έβλεπαν την ¶νγκελα Μέρκελ ως επικρατέστερη υποψήφια. Ο Νορβηγός ερευνητής ζητημάτων που σχετίζονται με την ειρήνη Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν εξηγεί ως εξής τις πολλές πιθανότητες της καγκελαρίου: «Είναι πιθανώς ένα συνδυασμός ενός ηγετικού στιλ με ηθικά κριτήρια και μιας διαχείρισης δύσκολων και περίπλοκων προβλημάτων που καθιστούν την ¶νγκελα Μέρκελ άξια για το κορυφαίο βραβείο». Ο διευθυντής του νορβηγικού ινστιτούτου είναι ένας από τους λίγους ειδικούς που τολμά να κάνει προβλέψεις για το Νόμπελ, αν και συνήθως... πέφτει έξω. Εξαίρεση αποτελούσε πέρυσι η Πακιστανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαλάλα Γιουσαφσάι, για την οποία η πρόβλεψη του Χάρπβικεν έπεσε μέσα. Η τότε 17χρονη βραβεύθηκε από κοινού με τον ινδό Κάιλας Σατιάρτι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες κατά της παιδικής εργασίας.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, η ίδια η ¶νγκελα Μέρκελ πάντως δείχνει να αδιαφορεί για τις εικοτολογίες. Την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία στο Παρίσι, η κ. Μέρκελ δήλωνε: «Δεν είναι τα μέσα ενημέρωσης που απονέμουν το Νόμπελ Ειρήνης. Επικεντρώνομαι στη δουλειά μου. Και πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά». Την Τετάρτη το βράδυ, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Anne Will» του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) η καγκελάριος παραδέχθηκε μάλιστα ότι η εικοτολογία τη στενοχωρεί. «Σε αυτήν την περίοδο έχω άλλα ζητήματα που με απασχολούν».

Μέλη του κόμματός της ωστόσο θεωρούν ότι η ¶νγκελα Μέρκελ αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης. Ο πρώην γενικός γραμματέας του κόμματος Χάινερ Γκάισλερ τάχθηκε υπέρ της βράβευσης της καγκελαρίου, λέγοντας ότι 25 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, η απονομή θα έρχερχόταν τη σωστή χρονική στιγμή.

Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών. Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt δείχνει ότι το 61% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι η καγκελάριος είναι κατάλληλη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ μόλις το 34% έχει αντίθετη γνώμη.

Υπομονή λίγες μόνο ακόμα ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξανά υπέρ του Φειδία Παναγιώτου ο Έλον Μασκ: Ψηφίστε τον για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κόσμος 13.12.2025
Ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος είδε ένα βίντεο του ευρωβουλευτή από την Κύπρο κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ενθουσιάστηκε

Τι έβαλε πάλι! Η στιγμή που ο Στεφ Κάρι ευστοχεί από την άλλη άκρη του γηπέδου ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα 13.12.2025
Ο σούπερ σταρ έπαιξε για πρώτη φορά μετά τις 27 Νοεμβρίου

Η νέα Δύση του Τραμπ: Ρίχνει στη β` κατηγορία την Ευρώπη, αλλά «φλερτάρει» με Ιταλία, Πολωνία, Αυστρία και Ουγγαρία

Κόσμος 13.12.2025
Η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και οι αναφορές σε «Ευρώπη σε παρακμή» προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες - Η στοχευμένη προσέγγιση σε συγκεκριμένα κράτη - μέλη και η δυσαρέσκεια Τραμπ για τη G7 που οδηγεί... στην Core 5

Πέθανε σε ηλικία 9 ετών η μικρή influencer Μπρι Μπερντ μετά από μάχη με καρκίνο τελικού σταδίου

Κόσμος 13.12.2025
Η οικογένειά της ανακοίνωσε τον θάνατό της μέσω Instagram – Η μικρή Μπρι κατέγραφε επί χρόνια τη ζωή της με νευροβλάστωμα σταδίου 4

Πέθανε ο ηθοποιός Peter Greene, ο «κακός» του Pulp Fiction

Κόσμος 13.12.2025
Ο ηθοποιός Πίτερ Γκριν πέθανε την Παρασκευή (12.12.2025) στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, όπως έκανε γνωστό ο μάνατζέρ του

Αγωνία στην Κρήτη για την εξαφάνιση 33χρονου γιατρού ‑ Βρέθηκε το όχημά του, αλλά όχι ο ίδιος

Ελλάδα 13.12.2025
Silver Alert για τον 33χρονο γιατρό του Βενιζελείου Αλέξη Τσικόπουλο - Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των αρχών

«Υπήρξαν φορές που νόμιζα ότι θα πεθάνω»: Συμμορία Αλβανών και Ρουμάνων βίαζε ανήλικες

Κόσμος 13.12.2025
Τα μέλη της καταδικάστηκαν σε 40 χρόνια φυλακή συνολικά, «εξαγόραζαν» τις υπηρεσίες των θυμάτων τους με αλκοόλ και τσιγάρα

Διπλή ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά: Τέλος η «ομηρία» από χρέη

Οικονομία 13.12.2025
Απαλλάσσονται από διώξεις όσοι καταφεύγουν στη λύση της πτώχευσης ενώ, επιπλέον, το κράτος θα επιδοτεί με «voucher» επαγγελματίες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, προκειμένου να λάβουν υποστήριξη από ειδικούς επαγγελματίες

Βαρκελώνη: Τα γρήγορα αντανακλαστικά γυναίκας έσωσαν άνδρα που έπεσε στις ράγες του Μετρό

Κόσμος 13.12.2025
Στο βίντεο που δημοσίευσε η καταλανική αστυνομία, φαίνεται ένας νεαρός να περπατάει αποπροσανατολισμένος, να παραπατάει και να χτυπάει στον τοίχο της αποβάθρας προτού πέσει στις ράγες του τρένου

Ακριβότερα τα διόδια σε Αττική Οδό και αυτοκινητοδρόμους από την 1η Ιανουαρίου

Ελλάδα Χτες
Οι εταιρείες διαχείρισης ανακοίνωσαν αυξήσεις από 5-10 λεπτά στην Αττική Οδό και από 10 έως 40 λεπτά στις εθνικές οδούς