E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης η Ανγκελα Μέρκελ

Για ποιο λόγο είναι πιθανή η απονομή στην καγκελάριο

Δημοσίευση 9/10/2015 | 11:18

Μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης η Ανγκελα Μέρκελ

Έχει πράγματι η ¶νγκελα Μέρκελ πιθανότητα να βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης; Ειδικοί και χριστιανοδημοκράτες εκτιμούν ότι το αξίζει.

Ποιος θα το φανταζόταν πριν από έναν χρόνο ότι το μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης 2015 θα είναι η ¶νγκελα Μέρκελ; Και δεν είναι μόνο μέλη των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών και ερευνητές, που θεωρούν πολύ πιθανή μια βράβευση της Γερμανίδας καγκελαρίου λόγω των πρωτοβουλιών της στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Ουκρανία, αλλά κυρίως για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στα μέσα της εβδομάδας, ακόμα και γραφεία στοιχημάτων, όπως το βρετανικό Ladbrokes, έβλεπαν την ¶νγκελα Μέρκελ ως επικρατέστερη υποψήφια. Ο Νορβηγός ερευνητής ζητημάτων που σχετίζονται με την ειρήνη Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν εξηγεί ως εξής τις πολλές πιθανότητες της καγκελαρίου: «Είναι πιθανώς ένα συνδυασμός ενός ηγετικού στιλ με ηθικά κριτήρια και μιας διαχείρισης δύσκολων και περίπλοκων προβλημάτων που καθιστούν την ¶νγκελα Μέρκελ άξια για το κορυφαίο βραβείο». Ο διευθυντής του νορβηγικού ινστιτούτου είναι ένας από τους λίγους ειδικούς που τολμά να κάνει προβλέψεις για το Νόμπελ, αν και συνήθως... πέφτει έξω. Εξαίρεση αποτελούσε πέρυσι η Πακιστανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαλάλα Γιουσαφσάι, για την οποία η πρόβλεψη του Χάρπβικεν έπεσε μέσα. Η τότε 17χρονη βραβεύθηκε από κοινού με τον ινδό Κάιλας Σατιάρτι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες κατά της παιδικής εργασίας.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, η ίδια η ¶νγκελα Μέρκελ πάντως δείχνει να αδιαφορεί για τις εικοτολογίες. Την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία στο Παρίσι, η κ. Μέρκελ δήλωνε: «Δεν είναι τα μέσα ενημέρωσης που απονέμουν το Νόμπελ Ειρήνης. Επικεντρώνομαι στη δουλειά μου. Και πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά». Την Τετάρτη το βράδυ, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Anne Will» του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) η καγκελάριος παραδέχθηκε μάλιστα ότι η εικοτολογία τη στενοχωρεί. «Σε αυτήν την περίοδο έχω άλλα ζητήματα που με απασχολούν».

Μέλη του κόμματός της ωστόσο θεωρούν ότι η ¶νγκελα Μέρκελ αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης. Ο πρώην γενικός γραμματέας του κόμματος Χάινερ Γκάισλερ τάχθηκε υπέρ της βράβευσης της καγκελαρίου, λέγοντας ότι 25 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, η απονομή θα έρχερχόταν τη σωστή χρονική στιγμή.

Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών. Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt δείχνει ότι το 61% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι η καγκελάριος είναι κατάλληλη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ μόλις το 34% έχει αντίθετη γνώμη.

Υπομονή λίγες μόνο ακόμα ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, δηλώνει ο Πεζεσκιάν

Κόσμος 27.12.2025
Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος

Σοκ στη Βαλένθια: Σκοτώθηκε ο προπονητής Φερνάντο Μαρτίν με τα τρία παιδιά του σε ναυάγιο στην Ινδονησία

Κόσμος 27.12.2025
Ο Ισπανός προπονητής ήταν διακοπές μαζί με την οικογένειά του

Ηράκλειο: Σφαίρα από μπαλωθιές «καρφώθηκε» σε παράθυρο πολυκατοικίας

Ελλάδα 27.12.2025
Για τους άσκοπους πυροβολισμούς συνελήφθη ένας 38χρονος

Χριστουγεννιάτικη απόβαση με 630 μετανάστες στην Κρήτη μέσα σε μόλις 24 ώρες

Ελλάδα 27.12.2025
Τα περιστατικά καταγράφηκαν στους Καλούς Λιμένες, νότια της Γαύδου και στην Ιεράπετρα - Συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής - Θα μεταφερθούν στην Αγυιά Χανίων

Χιονοθύελλα «παγώνει» τη Νέα Υόρκη, πάνω από 1.600 ακυρώσεις πτήσεων και χάος στις μετακινήσεις

Κόσμος 27.12.2025
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βορειοανατολική ΗΠΑ με χιονοπτώσεις και παγετό, προκαλώντας πρωτοφανείς καθυστερήσεις και διαταράσσοντας τα ταξίδια εν μέσω εορταστικής περιόδου

Σκότωσε τη σύζυγό του, πυροβόλησε την κόρη τους και μετά αυτοκτόνησε για το τηλεκοντρόλ

Κόσμος 27.12.2025
Ο 11χρονος γιος ειδοποίησε τους γείτονες για το μακελειό - Του ζητούσαν να σταματήσει να βλέπει ποδόσφαιρο

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τέσσερις νεαρούς με κουκούλες

Ελλάδα 27.12.2025
Ο 17χρονος διασκέδαζε με την παρέα του όταν οι δράστες έφτασαν με ταξί, τον εντόπισαν και τον έβγαλαν εκτός χώρου – Τον γρονθοκόπησαν ασταμάτητα

Μιχάλης Ζαμπίδης: Επιστρέφει στα ρινγκ ο «Iron Mike», το βίντεο της ανακοίνωσής του

Αθλητικά Νέα 27.12.2025
Χωρίς να δώσει πολλές πληροφορίες, με ένα βίντεο στο Instagram ο πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ προανήγγειλε την επιστροφή του

WSJ: Ο Ερντογάν μιλά για καταστροφή του «σιωνιστικού Ισραήλ»

Κόσμος 27.12.2025
Η πώληση F-35 στην Αγκυρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο

NBA: Πότε επιστρέφει στη δράση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αθλητικά Νέα 27.12.2025
O Greek Freak μετράει 28.9 πόντους και 10 ριμπάουντ ανά αγώνα, με τα «Ελάφια» να έχουν υποχωρήσει στην 11η θέση της κατάταξης στην Ανατολή

Τα τριήμερα του 2026 και οι αργίες που «χάνονται» επειδή πέφτουν Σάββατο

Ελλάδα 27.12.2025
Ποιες αργίες χάνονται, πού προκύπτουν τριήμερα και ποιο είναι το μοναδικό τετραήμερο του έτους – Το αναλυτικό ημερολόγιο των επίσημων αργιών και αποδράσεων του 2026