E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης η Ανγκελα Μέρκελ

Για ποιο λόγο είναι πιθανή η απονομή στην καγκελάριο

Δημοσίευση 9/10/2015 | 11:18

Μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης η Ανγκελα Μέρκελ

Έχει πράγματι η ¶νγκελα Μέρκελ πιθανότητα να βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης; Ειδικοί και χριστιανοδημοκράτες εκτιμούν ότι το αξίζει.

Ποιος θα το φανταζόταν πριν από έναν χρόνο ότι το μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης 2015 θα είναι η ¶νγκελα Μέρκελ; Και δεν είναι μόνο μέλη των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών και ερευνητές, που θεωρούν πολύ πιθανή μια βράβευση της Γερμανίδας καγκελαρίου λόγω των πρωτοβουλιών της στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Ουκρανία, αλλά κυρίως για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στα μέσα της εβδομάδας, ακόμα και γραφεία στοιχημάτων, όπως το βρετανικό Ladbrokes, έβλεπαν την ¶νγκελα Μέρκελ ως επικρατέστερη υποψήφια. Ο Νορβηγός ερευνητής ζητημάτων που σχετίζονται με την ειρήνη Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν εξηγεί ως εξής τις πολλές πιθανότητες της καγκελαρίου: «Είναι πιθανώς ένα συνδυασμός ενός ηγετικού στιλ με ηθικά κριτήρια και μιας διαχείρισης δύσκολων και περίπλοκων προβλημάτων που καθιστούν την ¶νγκελα Μέρκελ άξια για το κορυφαίο βραβείο». Ο διευθυντής του νορβηγικού ινστιτούτου είναι ένας από τους λίγους ειδικούς που τολμά να κάνει προβλέψεις για το Νόμπελ, αν και συνήθως... πέφτει έξω. Εξαίρεση αποτελούσε πέρυσι η Πακιστανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαλάλα Γιουσαφσάι, για την οποία η πρόβλεψη του Χάρπβικεν έπεσε μέσα. Η τότε 17χρονη βραβεύθηκε από κοινού με τον ινδό Κάιλας Σατιάρτι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες κατά της παιδικής εργασίας.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, η ίδια η ¶νγκελα Μέρκελ πάντως δείχνει να αδιαφορεί για τις εικοτολογίες. Την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία στο Παρίσι, η κ. Μέρκελ δήλωνε: «Δεν είναι τα μέσα ενημέρωσης που απονέμουν το Νόμπελ Ειρήνης. Επικεντρώνομαι στη δουλειά μου. Και πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά». Την Τετάρτη το βράδυ, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Anne Will» του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) η καγκελάριος παραδέχθηκε μάλιστα ότι η εικοτολογία τη στενοχωρεί. «Σε αυτήν την περίοδο έχω άλλα ζητήματα που με απασχολούν».

Μέλη του κόμματός της ωστόσο θεωρούν ότι η ¶νγκελα Μέρκελ αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης. Ο πρώην γενικός γραμματέας του κόμματος Χάινερ Γκάισλερ τάχθηκε υπέρ της βράβευσης της καγκελαρίου, λέγοντας ότι 25 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, η απονομή θα έρχερχόταν τη σωστή χρονική στιγμή.

Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών. Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt δείχνει ότι το 61% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι η καγκελάριος είναι κατάλληλη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ μόλις το 34% έχει αντίθετη γνώμη.

Υπομονή λίγες μόνο ακόμα ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σημαντική ιστορική ανακάλυψη: Βρέθηκε στη Γαλλία χαμένο χειρόγραφο του Αρχιμήδη

Κόσμος 15.03.2026
Η σελίδα από το έργο «Περί Σφαίρας και Κυλίνδρου» εντοπίστηκε σε μουσείο της Γαλλίας, δίνοντας τέλος σε μια αναζήτηση δεκαετιών

Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Όσοι προμηθεύονται πετρέλαιο από εκεί, να φροντίσουν για την ασφάλεια

Ελλάδα 15.03.2026
Εκτίναξη στις τιμές πετρελαίου και νέες επιθέσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή – Απειλές της Τεχεράνης για αντίποινα σε αμερικανικές εταιρείες

Βόλος: «Εκρηκτικό» σκηνικό σε σχολείο ‑ Καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά κατά Διευθυντή

Ελλάδα 15.03.2026
Βόλος: «Εκρηκτικό» σκηνικό σε σχολείο - Καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά κατά Διευθυντή

Αγριος ξυλοδαρμός 16χρονου στα Ιωάννινα ‑ «Ήθελα να τον χτυπήσω κι άλλο» έλεγε ο δράστης στο σχολείο

Ελλάδα 15.03.2026
Εφιαλτικές στιγμές έζησε ο μαθητής που περίμενε την κοπέλα του - Σε κατάσταση σοκ η οικογένεια - Τρομάζουν οι αποκαλύψεις

Ηράκλειο: Θρήνος για τον χαμό βρέφους 4 μηνών ‑ Παθολογικά φέρονται να ήταν τα αίτια θανάτου

Ελλάδα 15.03.2026
Το άτυχο αγοράκι ήταν το 5ο παιδάκι της οικογένειας

ΗΠΑ και Ιράν απορρίπτουν την πιθανότητα εκεχειρίας, σύμφωνα με το Reuters

Ελλάδα Χτες
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

Οδηγούσε μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα, συνελήφθη 32χρονος στην Κέρκυρα

Ελλάδα Χτες
Ο 32χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ

Δύο νεκροί στις φυλακές Κορυδαλλού

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για έναν 49χρονο Έλληνα και έναν 43χρονο από το Μπαγκλαντές

Σεισμός στα ανοιχτά των Χανίων

Ελλάδα Χτες
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 14,2 χιλιόμετρα

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο πατέρας της 14χρονης που πέθανε μετά από επέμβαση

Ελλάδα Χτες
«Πήγαμε με γεμάτη αγκαλιά και φύγαμε με φέρετρο»

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι πρατηριούχοι καυσίμων

Ελλάδα Χτες
Διαμαρτύρονται για το πλαφόν στο κέρδος