E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλάζουν όλα στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ερχεται χαράτσι στους οφειλέτες

Δημοσίευση 8/10/2015 | 16:31

Αλλάζουν όλα στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Νέος πονοκέφαλος για όσους μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού έρχεται χαράτσι.

Συγκεκριμένα υπάρχει ο κίνδυνος είτε:

  • να χάσουν τη ρύθμιση,
  • να πληρώσουν επιπλέον επιτόκιο
  • να αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά κάθε μήνα στην εφορία.

Πρόκειται για 1.100.000 πολίτες που μπήκαν σε ρύθμιση των οφειλών τους, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με αλλαγές από την 1η Νοεμβρίου.

Οι αλλαγές
Η πρώτη εγκύκλιος, που θα αποτελέσει πιλότο για όλα τα ταμεία, εκδόθηκε ήδη από το ΙΚΑ και οι επιπτώσεις της θα φανούν στη δόση που θα πρέπει να καταβάλουν οι οφειλέτες με καταληκτική ημερομηνία ως τις 30 Νοεμβρίου. Το επιτόκιο πλέον διαμορφώνεται στο 5,05% και κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν ακόμη και όσοι έχουν ελάχιστο εισόδημα, κάτω από 10.000 ευρώ/χρόνο και οφειλές μικρότερες από 5.000 ευρώ.

Τι θα πρέπει να κάνουν για να εξαιρεθούν
Για να πετύχουν να εξαιρεθούν από το επιτόκιο όσοι έχουν χρέη ως 5.000 έχουν μόλις επτά μέρες στη διάθεσή τους.
Συγκεκριμένα θα πρέπει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να να πάνε στο Ταμείο τους με τα εκκαθαριστικά της εφορίας και να αποδείξουν ότι χρωστούν τα μισά και πλέον από τα εισοδήματα που δήλωσαν και δεν έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Θα πρέπει δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει κύρια οφειλή χωρίς τις προσαυξήσεις ως 5.000 ευρώ, να αποδείξει βάσει εκκαθαριστικού ότι το εισόδημά του είναι μέχρι 9.999,99 ευρώ και τα ακίνητα που έχει δηλώσει στο Ε9 (αν έχει) δεν είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Διαφορετικά οι δόσεις δεν θα είναι άτοκες αλλά έντοκες με 5,05% και με μηνιαία επιβάρυνση ως 11,36 ευρώ.

Μειώσεις δόσεων αυτεπάγγελτα
Την ίδια ώρα ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε οφειλέτη τα Ταμεία και οι διευθυντές των εφοριών, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν και μάλιστα αυτεπάγγελτα, τον αριθμό των δόσεων κατεβάζοντας έναν οφειλέτη από τις 100 στις 72 ή και στις 50 δόσεις.
Πρακτικά και για την τσέπη των φορολογούμενων αυτό σημαίνει ότι με μια μείωση στις δόσεις, μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό του ποσού που πρέπει να πληρώσει ο οφειλέτης κάθε μήνα.

Π.χ. αν δηλαδή κάποιος πέσει από τις 100 δόσεις στις 50 τότε θα πρέπει να υπολογίσει το διπλάσιο ποσό με επιπλέον επιτόκιο 5,05%. Το ΙΚΑ εξέδωσε ήδη την πρώτη εγκύκλιο, που θα αποτελέσει πιλότο για όλα τα Ταμεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: «Ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε»

Κόσμος 07.04.2026
Εκατέρωθεν απειλές όσο το τελεσίγραφο του Τραμπ πλησιάζει στη λήξη του

Υποκλοπές: Στον Αρειο Πάγο βασικό κομμάτι της δικογραφίας

Ελλάδα 07.04.2026
Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου

Πατέρας στη Θεσσαλονίκη επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή εκείνη ξύπνησε το παιδί

Ελλάδα 07.04.2026
Στο δικαστήριο η σύζυγός του ζήτησε από την έδρα να μην τον τιμωρήσει - Ο άνδρας καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή

Οι 3 λόγοι που φέτος πληρώνουμε ακριβότερα το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Οικονομία 07.04.2026
Συνεχείς ανατιμήσεις λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα

Ιρανικά ΜΜΕ: Στόχος αμερικανικών πληγμάτων το νησί Χαργκ

Κόσμος 07.04.2026
Λίγες ώρες πριν τη λήξη του τελεσίγραφου του Ντόναλντ Τραμπ

Νταντάδες της γειτονιάς, σε όλη τη χώρα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ελλάδα 07.04.2026
Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Τραγωδία στα Μετέωρα: Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από το βράχο της μονής του Αγίου Στεφάνου

Ελλάδα 07.04.2026
Υπό άγνωστες συνθήκες η γυναίκα βρέθηκε στο κενό πέφτοντας από τον βράχο που βρίσκεται το μοναστήρι

Ειρήνη Μουρτζούκου: Στις 27 Απριλίου η απολογία για τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη

Ελλάδα 07.04.2026
Η Ειρήνη Μουρτζούκου κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του μικρού Παναγιώτη

Ο Τραμπ απειλεί και τη φέτα: «Η διαμάχη επιδεινώνει τους δεσμούς Αμερικής με Ευρώπη»

Κόσμος 07.04.2026
Στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου, είναι κι άλλα τυριά όπως η παρμεζάνα