E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλάζουν όλα στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ερχεται χαράτσι στους οφειλέτες

Δημοσίευση 8/10/2015 | 16:31

Αλλάζουν όλα στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Νέος πονοκέφαλος για όσους μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού έρχεται χαράτσι.

Συγκεκριμένα υπάρχει ο κίνδυνος είτε:

  • να χάσουν τη ρύθμιση,
  • να πληρώσουν επιπλέον επιτόκιο
  • να αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά κάθε μήνα στην εφορία.

Πρόκειται για 1.100.000 πολίτες που μπήκαν σε ρύθμιση των οφειλών τους, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με αλλαγές από την 1η Νοεμβρίου.

Οι αλλαγές
Η πρώτη εγκύκλιος, που θα αποτελέσει πιλότο για όλα τα ταμεία, εκδόθηκε ήδη από το ΙΚΑ και οι επιπτώσεις της θα φανούν στη δόση που θα πρέπει να καταβάλουν οι οφειλέτες με καταληκτική ημερομηνία ως τις 30 Νοεμβρίου. Το επιτόκιο πλέον διαμορφώνεται στο 5,05% και κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν ακόμη και όσοι έχουν ελάχιστο εισόδημα, κάτω από 10.000 ευρώ/χρόνο και οφειλές μικρότερες από 5.000 ευρώ.

Τι θα πρέπει να κάνουν για να εξαιρεθούν
Για να πετύχουν να εξαιρεθούν από το επιτόκιο όσοι έχουν χρέη ως 5.000 έχουν μόλις επτά μέρες στη διάθεσή τους.
Συγκεκριμένα θα πρέπει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να να πάνε στο Ταμείο τους με τα εκκαθαριστικά της εφορίας και να αποδείξουν ότι χρωστούν τα μισά και πλέον από τα εισοδήματα που δήλωσαν και δεν έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Θα πρέπει δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει κύρια οφειλή χωρίς τις προσαυξήσεις ως 5.000 ευρώ, να αποδείξει βάσει εκκαθαριστικού ότι το εισόδημά του είναι μέχρι 9.999,99 ευρώ και τα ακίνητα που έχει δηλώσει στο Ε9 (αν έχει) δεν είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Διαφορετικά οι δόσεις δεν θα είναι άτοκες αλλά έντοκες με 5,05% και με μηνιαία επιβάρυνση ως 11,36 ευρώ.

Μειώσεις δόσεων αυτεπάγγελτα
Την ίδια ώρα ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε οφειλέτη τα Ταμεία και οι διευθυντές των εφοριών, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν και μάλιστα αυτεπάγγελτα, τον αριθμό των δόσεων κατεβάζοντας έναν οφειλέτη από τις 100 στις 72 ή και στις 50 δόσεις.
Πρακτικά και για την τσέπη των φορολογούμενων αυτό σημαίνει ότι με μια μείωση στις δόσεις, μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό του ποσού που πρέπει να πληρώσει ο οφειλέτης κάθε μήνα.

Π.χ. αν δηλαδή κάποιος πέσει από τις 100 δόσεις στις 50 τότε θα πρέπει να υπολογίσει το διπλάσιο ποσό με επιπλέον επιτόκιο 5,05%. Το ΙΚΑ εξέδωσε ήδη την πρώτη εγκύκλιο, που θα αποτελέσει πιλότο για όλα τα Ταμεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός για τους «τιμωρούς των παιδόφιλων» στη Θεσσαλονίκη – Οι τρεις ενέδρες και οι ξυλοδαρμοί

Ελλάδα 05.12.2025
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τους ξυλοδαρμούς βρίσκονται άτομα που έχουν αναλάβει το ρόλο των τιμωρών των παιδόφιλων

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην ΕΕ: Αναλάβετε την πλειονότητα των δαπανών για το ΝΑΤΟ έως το 2027

Κόσμος 05.12.2025
Αν η προθεσμία δεν τηρηθεί, η Ουάσινγκτον μπορεί να σταματήσει να συμμετέχει σε ορισμένους μηχανισμούς συντονισμού άμυνας του ΝΑΤΟ

Κακοκαιρία Byron: «Βούλιαξε» η Λάρισα ‑ Θύμισαν «Βενετία» τα Μεσάγγαλα

Ελλάδα 05.12.2025
Εικόνες χάους στη Λάρισα με το σφοδρό σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Byron

Κατηγορούμενος που δικαζόταν για ενδοοικογενειακή βία πέθανε στην Ευελπίδων πριν ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου

Ελλάδα 05.12.2025
Κατέρρευσε σε διακοπή της δίκης και δεν υπήρξε χρόνος ούτε καν να χρησιμοποιηθεί απινιδωτής που υπάρχει στα δικαστήρια

Υπερχείλιση φρεατίου λόγω της κακοκαιρίας στην Καλλιθέα – Η απάντηση του Δήμου

Ελλάδα 05.12.2025
Το γεγονός κατέγραψαν πολίτες σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα

Εγκρίθηκε η Νομική του πανεπιστημίου Λευκωσίας UNIC Athens ‑ Ποιες κόπηκαν

Ελλάδα 05.12.2025
Με ένα ναι και δύο όχι από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των Νομικών Σχολών των μη κρατικών πανεπιστημίων

Γιάννης Σμαραγδής: Τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία του, «Καποδίστριας»

Ελλάδα 05.12.2025
Στο Museum of the Moving Image στην Αστόρια έγινε η πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή, «Καποδίστριας»

Κακοκαιρία Byron: Αυτοκίνητα επέπλεαν σε δρόμους στον Αλιμο, απίστευτο βίντεο

Ελλάδα 05.12.2025
Bίντεο που αναρτήθηκαν στα social media ανέδειξαν το μέγεθος των προβλημάτων

Κακοκαιρία Byron: Έγκυος εγκλωβίστηκε σε πλημμυρισμένο σπίτι στη Νέα Πέραμο

Ελλάδα 05.12.2025
Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι στη Νέα Πέραμο από το νερό

Kακοκαιρία Byron – Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Καιρός 05.12.2025
Διαδοχικά κύματα ισχυρών καταιγίδων εξακολουθούν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα