E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαρούπι: Από το φαγητό των φτωχών, έγινε ο μαύρος χρυσός της Ελλάδας

Ο Ελληνοκαναδός που επένδυσε σε αυτό

Δημοσίευση 12/10/2015 | 00:00

Χαρούπι: Από το φαγητό των φτωχών, έγινε ο μαύρος χρυσός της Ελλάδας

Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, το χαρούπι ήταν η τροφή των φτωχών, ενώ μπορεί να ακούσετε άλλους να το αποκαλούν «ζωοτροφή», μιας και συχνά κάποιοι κτηνοτρόφοι το δίνουν στα ζώα τους.

Όμως πρόκειται για μια παρεξηγημένη τροφή, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο θρεπτικούς και εκλεπτυσμένους καρπούς της ελληνικής γης. Μάλιστα, στο εξωτερικό το χαρούπι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ελάχιστοι γνωρίζουν για τις ιδιότητές του.

Όμως ένας Έλληνας του Καναδά, ο Ηλίας Μανούσακας, που γνώριζε όλα τα παραπάνω, αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια του χαρουπιού, το οποίο στον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη, βρίσκεται σε αφθονία. Όμως αντί να το διαθέσει ως ζωοτροφή, όπως κάνουν οι περισσότεροι συντοπίτες του, αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί διαφορετικά.

Με έδρα του το Ρέθυμνο, η Creta Carob, μία οικογενειακή επιχείρηση, κατάφερε σιγά σιγά να αυξήσει σταθερά τον τζίρο της, ενώ σήμερα διαθέτει συνεργάτες και αντιπροσώπους σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με το 70% των παραγόμενων προϊόντων της να προορίζεται για χώρες του εξωτερικού και μόνο το 30% να διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά. Για την ιστορία, το χαρούπι λέγεται ότι έθρεψε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στην έρημο, γι' αυτό και πήρε την ονομασία «αρτόδεντρο του Αγίου Ιωάννη».

Εναλλακτικές ονομασίες του είναι επίσης και οι κερωνία, κερατέα η έλλοβος, ενώ συνήθως ευδοκιμεί σε συνθήκες έντονης ζέστης και ψύχους, μέχρι και -7 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, ο εν λόγω καρπός χρησιμοποιήθηκε στην Αφρική ως μονάδα μέτρησης του βάρους για το ζύγισμα χρυσού και πολύτιμων πετραδιών. Μάλιστα, έτσι γεννήθηκε και η λέξη καράτι, από την προφορά της λέξης «χαρούμπ» στα αραβικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζητήσαμε από έναν άνθρωπο του Pride να απαντήσει στα σχόλια των haters

E-Daily 3.Left 14.06.2026
Οι πιο viral απορίες και κακόβουλα σχόλια για το Pride βρήκαν επιτέλους απαντήσεις

Η γυναίκα που έκανε τα comics να στάζουν φεμινισμό και βιτριόλι

E-Daily 3.Left 14.06.2026
Η Nicole Hollander ήταν από τις πιο αιχμηρές και πολιτικοποιημένες cartoonists της Αμερικής

Μπούργκα και μπάλα: Οι Αφγανές που μετατρέπουν τον πόνο τους σε διαμαρτυρία

E-Daily 3.Left 14.06.2026
«Μας πήραν τα σπορ, όχι το πάθος»: Η συγκλονιστική ιστορία της Νούρα

Explainer: Γιατί οι πλούσιοι Κινέζοι παρατάνε τις ευρωπαϊκές πολυτέλειες

E-Daily 3.Left 14.06.2026
Τι συμβαίνει στην κινεζική αγορά πολυτελείας;

Η μπυραρία ‑ χρηματιστήριο: Δες πώς λειτουργεί το πιο τρελό μπαρ της Κίνας!

E-Daily 3.Left 14.06.2026
Η Qingdao Beer Exchange αποτελεί ένα πρωτότυπο concept μπυραρίας

Τι απέγινε η κλωνοποιημένη Ντόλι, το διασημότερο πρόβατο της ιστορίας

E-Daily 1.Hero 14.06.2026
Η ιστορία από την αρχή, ως σήμερα

Το μοντέλο που πόζαρε για τους μεγαλύτερους ζωγράφους και το τραγικό τέλος της

E-Daily 3.Left 14.06.2026
Η δραματική ζωή του supermodel του 19ου αιώνα

Πώς είναι τελικά η ζωή στην ιταλική πόλη με τα σπίτια του 1 ευρώ;

E-Daily 3.Left Χτες
Αγοράζεις σπίτι με 1 ευρώ, αλλά τι ζωή σε περιμένει εκεί;

Τι άλλο ανακάλυψε ο Νόμπελ που όμως δεν μάθαμε ποτέ;

E-Daily 3.Left Χτες
Ανακαλύφθηκαν χαμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του στη Σουηδία

Πώς οι βετεράνοι του Βιετνάμ έκοψαν την ηρωίνη

E-Daily 3.Left Χτες
Ένας στους πέντε Αμερικανούς στρατιώτες εθίστηκαν άλλα το 95% απεξαρτήθηκε