E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαρούπι: Από το φαγητό των φτωχών, έγινε ο μαύρος χρυσός της Ελλάδας

Ο Ελληνοκαναδός που επένδυσε σε αυτό

Δημοσίευση 12/10/2015 | 00:00

Χαρούπι: Από το φαγητό των φτωχών, έγινε ο μαύρος χρυσός της Ελλάδας

Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, το χαρούπι ήταν η τροφή των φτωχών, ενώ μπορεί να ακούσετε άλλους να το αποκαλούν «ζωοτροφή», μιας και συχνά κάποιοι κτηνοτρόφοι το δίνουν στα ζώα τους.

Όμως πρόκειται για μια παρεξηγημένη τροφή, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο θρεπτικούς και εκλεπτυσμένους καρπούς της ελληνικής γης. Μάλιστα, στο εξωτερικό το χαρούπι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ελάχιστοι γνωρίζουν για τις ιδιότητές του.

Όμως ένας Έλληνας του Καναδά, ο Ηλίας Μανούσακας, που γνώριζε όλα τα παραπάνω, αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια του χαρουπιού, το οποίο στον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη, βρίσκεται σε αφθονία. Όμως αντί να το διαθέσει ως ζωοτροφή, όπως κάνουν οι περισσότεροι συντοπίτες του, αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί διαφορετικά.

Με έδρα του το Ρέθυμνο, η Creta Carob, μία οικογενειακή επιχείρηση, κατάφερε σιγά σιγά να αυξήσει σταθερά τον τζίρο της, ενώ σήμερα διαθέτει συνεργάτες και αντιπροσώπους σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με το 70% των παραγόμενων προϊόντων της να προορίζεται για χώρες του εξωτερικού και μόνο το 30% να διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά. Για την ιστορία, το χαρούπι λέγεται ότι έθρεψε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στην έρημο, γι' αυτό και πήρε την ονομασία «αρτόδεντρο του Αγίου Ιωάννη».

Εναλλακτικές ονομασίες του είναι επίσης και οι κερωνία, κερατέα η έλλοβος, ενώ συνήθως ευδοκιμεί σε συνθήκες έντονης ζέστης και ψύχους, μέχρι και -7 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, ο εν λόγω καρπός χρησιμοποιήθηκε στην Αφρική ως μονάδα μέτρησης του βάρους για το ζύγισμα χρυσού και πολύτιμων πετραδιών. Μάλιστα, έτσι γεννήθηκε και η λέξη καράτι, από την προφορά της λέξης «χαρούμπ» στα αραβικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γιατρός που άλλαξε τη ζωή των Ελληνίδων: Ποια ήταν η Μαρία Κυπριωτάκη

Πρόσωπα 21.01.2026
H γυναίκα που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στην Ελλάδα

Με 10.000 ευρώ στα σύνορα: Η Ελλάδα πληρώνει για να μετακομίσεις στον Έβρο – Δες ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Νέα Εποχή 21.01.2026
Το νέο πρόγραμμα στήριξης για μόνιμη εγκατάσταση σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα – Στόχος να «ζωντανέψουν» τα ακριτικά χωριά

Ποια είναι η πιο ακατάστατη χώρα στον κόσμο – Θα εκπλαγείς με τη θέση της Ελλάδας

Νέα Εποχή 21.01.2026
Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει ποιοι λαοί ζουν μέσα στο χάος

Το UFO που κρύβουν εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ

Stories 21.01.2026
Κατασκοπευτικά drones και το μυστικό υπόστεγο

Τα γαλλικά προϊόντα που κινδυνεύουν από τον Τραμπ

Stories 21.01.2026
Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές Τραμπ

Labubu τέλος! Το νέο ρομπότ‑παιχνίδι που ετοιμάζεται να γίνει viral παγκοσμίως το 2026

Νέα Εποχή Χτες
Από το Labubu στο Mirumi: Το ιαπωνικό furry ρομπότ που κατακτά social media και τεχνολογικές εκθέσεις

Το πυρηνικό μυστήριο των Φιλιππίνων: Πώς βρέθηκαν ραδιενεργά ίχνη σε μια χώρα χωρίς πυρηνικά;

Stories Χτες
Οι Φιλιππίνες δεν διαθέτουν ούτε έναν ενεργό πυρηνικό σταθμό, ούτε κάποιο πρόγραμμα πυρηνικών εξοπλισμών

Αμβλώσεις στην Ελλάδα: Μπορεί ένα δικαίωμα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση;

Stories Προχτές
Το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ελλάδα δεν χαρίστηκε. Κατακτήθηκε!

Έπινε κάθε μέρα καφέ από την ίδια κούπα για 20 χρόνια, το τέλος είναι ανατριχιαστικό

Stories Προχτές
Το αντικείμενο που είχε πάντα μαζί του αποδείχθηκε μοιραίο