E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαρούπι: Από το φαγητό των φτωχών, έγινε ο μαύρος χρυσός της Ελλάδας

Ο Ελληνοκαναδός που επένδυσε σε αυτό

Δημοσίευση 12/10/2015 | 00:00

Χαρούπι: Από το φαγητό των φτωχών, έγινε ο μαύρος χρυσός της Ελλάδας

Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, το χαρούπι ήταν η τροφή των φτωχών, ενώ μπορεί να ακούσετε άλλους να το αποκαλούν «ζωοτροφή», μιας και συχνά κάποιοι κτηνοτρόφοι το δίνουν στα ζώα τους.

Όμως πρόκειται για μια παρεξηγημένη τροφή, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο θρεπτικούς και εκλεπτυσμένους καρπούς της ελληνικής γης. Μάλιστα, στο εξωτερικό το χαρούπι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ελάχιστοι γνωρίζουν για τις ιδιότητές του.

Όμως ένας Έλληνας του Καναδά, ο Ηλίας Μανούσακας, που γνώριζε όλα τα παραπάνω, αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια του χαρουπιού, το οποίο στον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη, βρίσκεται σε αφθονία. Όμως αντί να το διαθέσει ως ζωοτροφή, όπως κάνουν οι περισσότεροι συντοπίτες του, αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί διαφορετικά.

Με έδρα του το Ρέθυμνο, η Creta Carob, μία οικογενειακή επιχείρηση, κατάφερε σιγά σιγά να αυξήσει σταθερά τον τζίρο της, ενώ σήμερα διαθέτει συνεργάτες και αντιπροσώπους σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με το 70% των παραγόμενων προϊόντων της να προορίζεται για χώρες του εξωτερικού και μόνο το 30% να διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά. Για την ιστορία, το χαρούπι λέγεται ότι έθρεψε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στην έρημο, γι' αυτό και πήρε την ονομασία «αρτόδεντρο του Αγίου Ιωάννη».

Εναλλακτικές ονομασίες του είναι επίσης και οι κερωνία, κερατέα η έλλοβος, ενώ συνήθως ευδοκιμεί σε συνθήκες έντονης ζέστης και ψύχους, μέχρι και -7 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, ο εν λόγω καρπός χρησιμοποιήθηκε στην Αφρική ως μονάδα μέτρησης του βάρους για το ζύγισμα χρυσού και πολύτιμων πετραδιών. Μάλιστα, έτσι γεννήθηκε και η λέξη καράτι, από την προφορά της λέξης «χαρούμπ» στα αραβικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα παιδιά του lockdown: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την ανάπτυξή τους στα τέσσερα χρόνια

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Σίτι Σεντ Τζορτζ του Λονδίνου αναδεικνύει τις κρυφές επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά που γεννήθηκαν κατά το πρώτο lockdown.

Ποιος είναι ο θρυλικός πιλότος που έσωσε 155 ανθρώπους και τι αποκάλυψε τώρα για την υγεία του

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Ο καπετάνιος Τσέσλεϊ «Σάλι» Σάλενμπεργκερ, ο ήρωας της αναγκαστικής προσγείωσης στον ποταμό Χάντσον το 2009, ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο.

«Ή αυτή ή εγώ»: Η αποκάλυψη της Μάρως Κοντού για το βέτο που της έκλεισε την πόρτα της Φίνος Φιλμ

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Χρόνια μετά, η σπουδαία ηθοποιός έμαθε γιατί δεν συνέχισε ποτέ τη συνεργασία της με τη Φίνος Φιλμ, ενώ συγκίνησε μιλώντας για τον τρόπο που φανταζόταν το τέλος της ζωής της.

Το βουνό που φοβάται ο Τραμπ: Το πυρηνικό φρούριο του Ιράν 600 μέτρα κάτω από τη γη

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Το μυστήριο γύρω από τη χρήση της εγκατάστασης

Οι Ταλιμπάν στις Βρυξέλλες: Γιατί τους δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Το «αγκάθι» των απελάσεων και το διπλωματικό deal

Η περίφημη διατροφή των 6.000 θερμίδων του Έρλινγκ Χάαλαντ ‑ Τι τρώει ο διάσημος ποδοσφαιριστής

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Τι περιλαμβάνει καθημερινά το διαιτολόγιο του Νορβηγού σταρ και γιατί δεν είναι κατάλληλο για όλους

Όταν η Πάολα Ρεβενιώτη συνάντησε τη «Δήμητρα της Λέσβου» στην Σκάλα Συκαμιάς

Πρόσωπα Χτες
Η συγκλονιστική συνάντηση της Πάολας Ρεβενιώτη με τη «Δήμητρα» της Σκάλας Συκαμιάς το 2017 αποτελεί σήμερα ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό.

Πωλείται το εγκαταλελειμμένο «παλάτι» του Γιάννη Πουλόπουλου

E-Daily 3.Left Χτες
Η άνοδος και η πτώση του θρυλικού «Ουράνιου Τόξου»

Εκεί που εμείς κάνουμε διακοπές, κάποιες γυναίκες φοβούνται να πάνε στη δουλειά

E-Daily 3.Left Χτες
Οι γυναίκες πίσω από το ελληνικό καλοκαίρι: Παρενόχληση, φόβος και σιωπή

Γιατί βγήκαν οι αγιοβασίληδες στο δρόμο, καλοκαιριάτικα, στη Δανία;

E-Daily 3.Left Χτες
Η πόλη που γέμισε Αγιους Βασίληδες ενώ η Ευρώπη έλιωνε από τη ζέστη