E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσουβαλιάζουν τροχάδην τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση

Αχτίδες αισιοδοξίας στο Μαξίμου

Δημοσίευση 8/10/2015 | 00:00

Τσουβαλιάζουν τροχάδην τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση

Σε φρενήρεις ρυθμούς κινούνται πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο με το Μέγαρο Μαξίμου να καθιστά αφόρητες τις πιέσεις προς το χαρτοφυλάκια που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των προαπαιτούμενων, ενώ το «κουαρτέτο» αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στα τέλη του Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστική των προθέσεων του κυβερνητικού επιτελείου είναι η χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος για μια ακόμη φορά επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με εταίρους και δανειστές.

«Είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία. Είμαστε σε καλύτερη θέση για να το κάνουμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί «για τα 4-5 ανοικτά μέτωπα και ξέρουμε ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική καμπάνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» ώστε «να δημιουργηθούν οι συμμαχίες για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό».

Οι δύο στόχοι της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την πρώτη αξιολόγηση σε μείζον ζήτημα «do or die», είναι η έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους υπό τη δαμόκλειο σπάθη του bail in και εν συνεχεία η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του κυβερνητικού προγράμματος και χωρίς την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί η χώρα να ελπίζει σε επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να καταρτιστούν τα νομοσχέδια, τα οποία εξετάζεται να οδηγηθούν με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών εντός των συμφωνηθέντων χρονικών πλαισίων.

Κομβικής σημασίας είναι το επικείμενο Eurogroup της 16ης Οκτωβρίου, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Πάντως, εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση του αναπτυξιακού κοινοτικού πακέτου των 35 δις ευρώ, με την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους με ευνοϊκούς όρους, καθώς και η κοινοτική συμμετοχή που θα φτάνει και το 100% για τα βαλτωμένα προγράμματα της περιόδου 2007-2013.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την έκδοση βίζας για τους υπηκόους 75 χωρών

Κόσμος 14.01.2026
Αναλυτικά η λίστα με τις χώρες

ΑΕΚ ‑ ΟΦΗ 0‑1: «Μπαλωθιά» πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια με υπογραφή Σαλσέδο

Αθλητικά Νέα 14.01.2026
Μεγάλη νίκη για τους Κρητικούς που άφησαν εκτός συνέχειας την Ένωση και «πέταξαν» για τους «4» του Κυπέλλου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Εντός 24 ωρών πιθανή αμερικανική επίθεση στο Ιράν

Κόσμος 14.01.2026
Αντίστροφη μέτρηση για χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα γίνει πέρα από οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη

Κόσμος 14.01.2026
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί και τι σημαίνει ισχύς, δεν είμαστε στρατιωτική υπερδύναμη, αλλά χτίζουμε βήμα-βήμα για να γίνουμε μία τέτοια» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ για 10.000 άνεργες μητέρες με μισθό έως 1.004 ευρώ, επιδοτείται και η μερική απασχόληση

Ελλάδα 14.01.2026
Θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και 5.000 νέες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης - Έμφαση σε μητέρες ανήλικων παιδιών ηλικίας έως 15 ετών

Σημάδια στρατιωτικής επίθεσης Τραμπ στο Ιράν: Το περίεργο δρομομολόγιο του αεροσκάφους Νετανιάχου στην Κρήτη

Κόσμος 14.01.2026
Παρόμοια κίνηση είχε γίνει στις επιθέσεις κατά του Ιράν τον Ιούλιο του 2025 - Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή εκκένωσης στρατευμάτων από βάση «κλειδί» στο Κατάρ

Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο ‑ Έπεσαν πυροβολισμοί

Ελλάδα 14.01.2026
Δύο άγνωστοι εισέβαλαν σε κατάστημα - Ένας εξ αυτών φέρεται να πυροβόλησε κατά λάθος ενώ έσκυβε για να μαζέψει πράγματα

Αθώα η Κιάρα Φεράνι για το σκάνδαλο με τα προϊόντα Pandoro: «Τελείωσε ένας εφιάλτης»

Κόσμος 14.01.2026
Είμαι χαρούμενη που μπορώ να ξαναπάρω τη ζωή μου στα χέρια μου, τόνισε η ίδια

Μυρίζει «μπαρούτι» η Μέση Ανατολή: Εκκενώνουν προληπτικά βάσεις οι ΗΠΑ

Κόσμος 14.01.2026
Αντίστοιχη απομάκρυνση προσωπικού είχε πραγματοποιηθεί και τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν η Ουάσιγκτον προχώρησε σε πλήγματα κατά ιρανικών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού πυρηνικού υλικού.

«Χάρτινος τίγρης η Ρωσία»: Η Βενεζουέλα, παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας, δηλώνει «απογοητευμένη» με τον Πούτιν

Κόσμος 14.01.2026
Σύμφωνα με το Bloomberg, η μηδαμινή αντίδραση των ρωσικών αντιεροπορικών συστημάτων στο Καράκας κατά την αμερικανική επίθεση και η χλιαρή αντίδραση του Κρεμλίνου, έχουν κάνει το Καράκας να αμφισβητεί, πλέον, τη συμμαχία του με τη Μόσχα

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στο Γουλβερχάμπτον στη Βρετανία, επιχειρούν περισσότεροι από 100 πυροσβέστες, δείτε βίντεο

Κόσμος 14.01.2026
Μαύρα σύννεφα καπνού αναβλύζουν στον ουρανό δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα - Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες τους λόγω τοξικών καπνών

Χούλιο Ιγκλέσιας: Κατηγορείται για σeξουαλική κακοποίηση από δύο πρώην υπαλλήλους του

Κόσμος 14.01.2026
Οι γυναίκες – μια οικιακή βοηθός και μια φυσικοθεραπεύτρια – ισχυρίζονται ότι οι κακοποιήσεις έλαβαν χώρα το 2021