E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσουβαλιάζουν τροχάδην τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση

Αχτίδες αισιοδοξίας στο Μαξίμου

Δημοσίευση 8/10/2015 | 00:00

Τσουβαλιάζουν τροχάδην τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση

Σε φρενήρεις ρυθμούς κινούνται πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο με το Μέγαρο Μαξίμου να καθιστά αφόρητες τις πιέσεις προς το χαρτοφυλάκια που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των προαπαιτούμενων, ενώ το «κουαρτέτο» αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στα τέλη του Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστική των προθέσεων του κυβερνητικού επιτελείου είναι η χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος για μια ακόμη φορά επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με εταίρους και δανειστές.

«Είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία. Είμαστε σε καλύτερη θέση για να το κάνουμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί «για τα 4-5 ανοικτά μέτωπα και ξέρουμε ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική καμπάνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» ώστε «να δημιουργηθούν οι συμμαχίες για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό».

Οι δύο στόχοι της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την πρώτη αξιολόγηση σε μείζον ζήτημα «do or die», είναι η έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους υπό τη δαμόκλειο σπάθη του bail in και εν συνεχεία η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του κυβερνητικού προγράμματος και χωρίς την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί η χώρα να ελπίζει σε επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να καταρτιστούν τα νομοσχέδια, τα οποία εξετάζεται να οδηγηθούν με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών εντός των συμφωνηθέντων χρονικών πλαισίων.

Κομβικής σημασίας είναι το επικείμενο Eurogroup της 16ης Οκτωβρίου, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Πάντως, εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση του αναπτυξιακού κοινοτικού πακέτου των 35 δις ευρώ, με την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους με ευνοϊκούς όρους, καθώς και η κοινοτική συμμετοχή που θα φτάνει και το 100% για τα βαλτωμένα προγράμματα της περιόδου 2007-2013.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΣΤΑΣΥ απέρριψε το αίτημα του Athens Pride για αφίσες στο Μετρό

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, η ΣΤΑΣΥ αρνήθηκε την ανάρτηση αφισών του Athens Pride στους σταθμούς του Μετρό Αθήνας.

Στις φλόγες ξανά η Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν «πλήγματα αυτοάμυνας» κατά του Ιράν ‑«Θα τους χτυπήσουμε σκληρά», λέει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις που περιγράφονται ως «πλήγματα αυτοάμυνας» εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM).

Σαρδηνία: Έντονες αντιδράσεις για παραλία που απαγορεύει ομπρέλες σε ηλικίες 10‑65 ετών

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Πρέπει να φέρουμε μαζί τον παππού;» - Οργισμένοι Ιταλοί αντιδρούν στο μέτρο γνωστού τουριστικού θερέτρου της Σαρδηνίας

Μπελφαστ: Σε ετοιμότητα για δεύτερη νύχτα επεισοδίων – Οι διαμαρτυρίες έφτασαν στη Γλασκώβη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας νύχτας βίαιων συγκρούσεων

Βούλα: Νεκρός 74χρονος που ανασύρθηκε αναίσθητος από την παραλία

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στη Βούλα το απόγευμα της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του στην παραλία

Μπιλ Γκέιτς: «Ο Έπσταϊν με εκβίαζε απειλώντας να αποκαλύψει την απιστία μου στη σύζυγό μου»

E-Daily 3.Left Χτες
«Δεν έπρεπε ποτέ να τον είχα γνωρίσει», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει και παλαιότερα για τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα χρηματιστή

Διπλή δολοφονία στο Λόγγο Αιγίου: Τι ισχυρίζεται ο 65χρονος Ιταλός ενόψει της απολογίας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την Παρασκευή 13 Ιουνίου απολογείται ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία μητέρας και γιου, ενώ η συνήγορός του επικαλείται κενά στη δικογραφία.

Ωρωπός: 32χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του και ανέβασε το βίντεο online – «Κοιτάξτε πώς κλαίει»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χρόνια κακοποίηση και συνεχείς αποσύρσεις καταγγελιών – Ο δράστης συνελήφθη αφού πέταξε το κινητό του στη θάλασσα

Αίγιο: Συγκλονίζει ο πρώτος μάρτυρας στον τόπο του εγκλήματος – «Πήγα να βοηθήσω»

Ελλάδα Χτες
«Θα τον κυνηγήσω μέχρι εκεί που δεν πάει», λέει η αδερφή του 54χρονου θύματος

Οι πέντε ασφαλέστερες χώρες για το 2026 ‑ Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης αξιολογεί 163 χώρες βάσει 23 διαφορετικών κριτηρίων

Τραμπ: «Θα επιτεθούμε στο Ιράν πολύ σκληρά»

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την κατάρριψη του ελικοπτέρου Apache στα Στενά του Ορμούζ για να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης.

Βόλος: «Θα σκοτώσω εσάς και τα παιδιά σας» – Στο Αυτόφωρο 45χρονος

Ελλάδα Χτες
Ο κατηγορούμενος ισχυριζόταν ότι διαθέτει όπλο και μαχαίρι, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία των κατοίκων