E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσουβαλιάζουν τροχάδην τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση

Αχτίδες αισιοδοξίας στο Μαξίμου

Δημοσίευση 8/10/2015 | 00:00

Τσουβαλιάζουν τροχάδην τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση

Σε φρενήρεις ρυθμούς κινούνται πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο με το Μέγαρο Μαξίμου να καθιστά αφόρητες τις πιέσεις προς το χαρτοφυλάκια που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των προαπαιτούμενων, ενώ το «κουαρτέτο» αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στα τέλη του Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστική των προθέσεων του κυβερνητικού επιτελείου είναι η χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος για μια ακόμη φορά επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με εταίρους και δανειστές.

«Είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία. Είμαστε σε καλύτερη θέση για να το κάνουμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί «για τα 4-5 ανοικτά μέτωπα και ξέρουμε ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική καμπάνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» ώστε «να δημιουργηθούν οι συμμαχίες για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό».

Οι δύο στόχοι της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την πρώτη αξιολόγηση σε μείζον ζήτημα «do or die», είναι η έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους υπό τη δαμόκλειο σπάθη του bail in και εν συνεχεία η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του κυβερνητικού προγράμματος και χωρίς την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί η χώρα να ελπίζει σε επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να καταρτιστούν τα νομοσχέδια, τα οποία εξετάζεται να οδηγηθούν με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών εντός των συμφωνηθέντων χρονικών πλαισίων.

Κομβικής σημασίας είναι το επικείμενο Eurogroup της 16ης Οκτωβρίου, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Πάντως, εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση του αναπτυξιακού κοινοτικού πακέτου των 35 δις ευρώ, με την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους με ευνοϊκούς όρους, καθώς και η κοινοτική συμμετοχή που θα φτάνει και το 100% για τα βαλτωμένα προγράμματα της περιόδου 2007-2013.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραήλ: Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες νεκρά στην Μπετ Σεμές μετά από ιρανική επίθεση

Κόσμος Χτες
Τα τρία παιδιά ζούσαν με την οικογένειά τους στην Μπετ Σεμές, ενώ ο παππούς τους που είναι Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη διαμένει στην Ιερουσαλήμ

Μπαχρέιν: Χτύπημα από ιρανικό drone σε ξενοδοχείο θύμισε την 11η Σεπτεμβρίου

Κόσμος Χτες
Στο ξενοδοχείο διέμεναν αξιωματούχοι των ΗΠΑ - Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από την επίθεση

Συναγερμός στην Κρήτη: Προσήχθη Γεωργιανός ως ύποπτος για κατασκοπεία κοντά στη βάση της Σούδας

Ελλάδα Χτες
Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι κινήσεις του στον κόλπο της Σούδας

Κύπρος: Προσγειώθηκαν δύο ζεύγη F‑16 ‑ Αναμένεται ο ΚΙΜΩΝ και δεύτερη φρεγάτα με τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ

Κόσμος Χτες
Ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί την Τρίτη στην Κύπρο μαζί με τον ΑΓΕΕΘΑ, δείχνοντας την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας

Το Iron Beam εν δράσει ‑ Δείτε πώς αναχαιτίζει ρουκέτες και πυραύλους της Χεζμπολάχ ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Το Ισραήλ ενεργοποίησε για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης το Iron Beam

Ιταλία: Έβαλαν το κεφάλι της Μελόνι σε χαρτόνι και της το... έκοψαν στην γκιλοτίνα σε καρναβάλι

Κόσμος Χτες
«Αποκεφάλισαν» τη Μελόνι στο Καρναβάλι της πόλης Ρέτζιο Εμίλια - Την ίδια... τύχη είχε και ο Νετανιάχου

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στον 47χρονο που απέδρασε από το «Ιπποκράτειο»

Ελλάδα Χτες
Η ποινή αποφασίστηκε να εκτιθεί στο σύνολό της, πλην όμως η εκτέλεσή της ανεστάλη ενόψει της έφεσης

Κύπρος: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τα drones κατά της βρετανικής βάσης του Ακρωτηρίου

Κόσμος Χτες
Ο λόγος που δεν εντοπίστηκαν για να αναχαιτιστούν είναι λόγω του μικρού μεγέθους και του χαμηλού ύψους που πετούσαν

Πίνακας του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκε... ξανά έπειτα από 65 χρόνια

Κόσμος Χτες
Πρόκειται για το έργο «Vision of Zacharias in the Temple» του 1633

«Καμπανάκι» Κολυδά για νέα κακοκαιρία ‑ Πότε αναμένεται κύμα βροχοπτώσεων

Καιρός Χτες
Η πορεία του καιρού το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

Οι δηλώσεις του Τραμπ για το Ιράν

Κόσμος Χτες
Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε αποκλείσει την αποστολή και χερσαίων στρατευμάτων εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο

Τοποθέτηση Πούτιν για τις επιθέσεις στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επικοινωνία με τέσσερις ηγέτες των χωρών του Περσικού Κόλπου