E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παράδεισος για την άγρια ζωή το Τσερνόμπιλ

Έφυγαν οι άνθρωποι, οργίασε η φύση

Δημοσίευση 7/10/2015 | 00:00

Παράδεισος για την άγρια ζωή το Τσερνόμπιλ

Λύκοι, ελάφια, αγριόχοιροι είναι μερικά μόνο από τα ζώα που έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, που εγκαταλείφθηκε από τους ανθρώπους μετά την πυρηνική καταστροφή.

Οι πληθυσμοί των μεγάλων θηλαστικών φαίνεται να παραμένουν στην αποκλεισμένη ζώνη γύρω από την πυρηνική μονάδα της Ουκρανίας όπου σημειώθηκε το μέχρι πρόσφατα χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα, το 1986. Περίπου 116.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και χωριά και πόλεις αφέθηκαν να μαραζώσουν και να ερημώσουν.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Current Biology» διαπιστώνει πως οι πληθυσμοί των θηλαστικών –που είναι πολύ ευάλωτα στις επιπτώσεις της ραδιενέργειας– παραμένουν πολυπληθείς.

Ερευνητές στη Λευκορωσία, χρησιμοποιώντας ελικόπτερα, διαπίστωσαν πως διάφορα είδη ελαφιών και αγριόχοιροι ζουν σε πληθυσμούς που είναι κοντά σε εκείνους που ζουν σε μη μολυσμένα σημεία της περιοχής, ενώ ο αριθμός των λύκων είναι επτά φορές υψηλότερος!

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα έπληξαν την υγεία και την αναπαραγωγική δραστηριότητα των ζώων, αλλά αυτά επανήλθαν γρήγορα και δεν φαίνεται να υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των θηλαστικών.

Παρότι μεμονωμένα ζώα μπορεί να πλήττονται από τα επίπεδα ραδιενέργειας, συνολικά οι πληθυσμοί τους επωφελήθηκαν από την απουσία του ανθρώπου και των κυνηγών, της υλοτομίας και των αγροτικών δραστηριοτήτων, που τους κρατούσαν σε χαμηλά επίπεδα πριν το ατύχημα.

Στην περιοχή επέστρεψαν λύγκες, ενώ αγριόχοιροι βρίσκουν καταφύγιο και τροφή σε εγκατελειμμένα κτίρια και αγροκτήματα.

«Σε καθαρά περιβαλλοντικούς όρους, αν εξαιρέσει κανείς τα τρομακτικά πράγματα που συνέβησαν στον ανθρώπινο πληθυσμό, το ατύχημα δεν έχει προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική ζημιά», τονίζει ένας εκ των συντακτών της έρευνας, καθηγητής Jim Smith, του Portsmouth University.

«Κατά τύχη δημιουργήθηκε ένα καταφύγιο άγριας ζωής. Δεν λέμε πως η ραδιενέργεια είναι καλή για τα ζώα, αλλά η επέκταση των πληθυσμών του ανθρώπου και η εκμετάλλευση της φύσης είναι χειρότερη», προσθέτει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «φαινόμενο Scully»: Η τηλεοπτική ηρωίδα που έστειλε χιλιάδες γυναίκες στα εργαστήρια

Νέα Εποχή 06.02.2026
Πώς μια πράκτορας του FBI άλλαξε για πάντα τον τρόπο που τα κορίτσια βλέπουν την επιστήμη

Τα gadgets χειροτερεύουν και ακριβαίνουν – και να τι φταίει για αυτό

Νέα Εποχή 06.02.2026
Γιατί το νέο κινητό σου κοστίζει περισσότερο και κάνει λιγότερα

Ποια ιστορική εφημερίδα απολύει σωρηδόν τους υπαλλήλους της μέσω... Zoom

Νέα Εποχή 06.02.2026
Περικοπές, κλείσιμο τμημάτων και αντιδράσεις

Το σνακ που έσωσε τα σινεμά: Πώς το ποπ κορν έγινε συνώνυμο της μεγάλης οθόνης

Stories 06.02.2026
Από ιερή τροφή των αρχαίων πολιτισμών και «βρόμικο» street food, στο πιο κερδοφόρο και αγαπημένο συνοδευτικό της κινηματογραφικής εμπειρίας

Το θρυλικό κατάστημα της Πλάκας που έφερε το punk στην Ελλάδα και έγινε στάση για ροκ σταρ μετά την Ακρόπολη

Stories 06.02.2026
Το σημείο όπου η Αθήνα των ’70s και ’80s φόρεσε δέρμα και ταυτότητα, έγινε δεύτερη στάση μετά την Ακρόπολη και κράτησε το punk ζωντανό μέχρι σήμερα.

Αυτοί είναι οι τρεις βαρόνοι των ναρκωτικών της Κολομβίας που αναζητούν οι ΗΠΑ

Stories 06.02.2026
Πρόκειται για τους ηγέτες οργανώσεων που, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές τους αφετηρίες, αποτελούν τους κύριους τροφοδότες της παγκόσμιας αγοράς κοκαΐνης

Τα περιστέρια ‑ κατάσκοποι της Μόσχας

Stories 06.02.2026
Κυβερνο-περιστέρια πάνω από υποδομές

Ο μηχανικός από την Ελλάδα που έγινε viral ξεναγός στη Νέα Υόρκη


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Rec Mode 06.02.2026
O Αγγελής Νάννος μας περιγράφει την πορεία του από τη Δράμα ως την άκρη του κόσμου

Όταν οι Beatles πήγαν να αγοράσουν ελληνικό νησί σε σχήμα κιθάρας

Stories Χτες
Το καλοκαίρι του 1967, η ψυχεδέλεια, η Ελλάδα και το σχέδιο που έμεινε για πάντα… μια ωραία ιδέα

Το εστιατόριο που δεν έχει μενού εδώ και 60 χρόνια ‑ Κι όμως έχει πάντα τεράστια ουρά

Νέα Εποχή Χτες
Στο Παρίσι υπάρχει ένα μπιστρό που σερβίρει μόνο ένα πιάτο και έχει γίνει παγκόσμιος γαστρονομικός μύθος

«Longevity Economy»: Ποιοι είναι οι Biohackers που θέλουν να ζήσουν 150 χρόνια

Stories Χτες
Από το «χακάρισμα» στην καθολική πρόσβαση