E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παράδεισος για την άγρια ζωή το Τσερνόμπιλ

Έφυγαν οι άνθρωποι, οργίασε η φύση

Δημοσίευση 7/10/2015 | 00:00

Παράδεισος για την άγρια ζωή το Τσερνόμπιλ

Λύκοι, ελάφια, αγριόχοιροι είναι μερικά μόνο από τα ζώα που έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, που εγκαταλείφθηκε από τους ανθρώπους μετά την πυρηνική καταστροφή.

Οι πληθυσμοί των μεγάλων θηλαστικών φαίνεται να παραμένουν στην αποκλεισμένη ζώνη γύρω από την πυρηνική μονάδα της Ουκρανίας όπου σημειώθηκε το μέχρι πρόσφατα χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα, το 1986. Περίπου 116.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και χωριά και πόλεις αφέθηκαν να μαραζώσουν και να ερημώσουν.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Current Biology» διαπιστώνει πως οι πληθυσμοί των θηλαστικών –που είναι πολύ ευάλωτα στις επιπτώσεις της ραδιενέργειας– παραμένουν πολυπληθείς.

Ερευνητές στη Λευκορωσία, χρησιμοποιώντας ελικόπτερα, διαπίστωσαν πως διάφορα είδη ελαφιών και αγριόχοιροι ζουν σε πληθυσμούς που είναι κοντά σε εκείνους που ζουν σε μη μολυσμένα σημεία της περιοχής, ενώ ο αριθμός των λύκων είναι επτά φορές υψηλότερος!

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα έπληξαν την υγεία και την αναπαραγωγική δραστηριότητα των ζώων, αλλά αυτά επανήλθαν γρήγορα και δεν φαίνεται να υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των θηλαστικών.

Παρότι μεμονωμένα ζώα μπορεί να πλήττονται από τα επίπεδα ραδιενέργειας, συνολικά οι πληθυσμοί τους επωφελήθηκαν από την απουσία του ανθρώπου και των κυνηγών, της υλοτομίας και των αγροτικών δραστηριοτήτων, που τους κρατούσαν σε χαμηλά επίπεδα πριν το ατύχημα.

Στην περιοχή επέστρεψαν λύγκες, ενώ αγριόχοιροι βρίσκουν καταφύγιο και τροφή σε εγκατελειμμένα κτίρια και αγροκτήματα.

«Σε καθαρά περιβαλλοντικούς όρους, αν εξαιρέσει κανείς τα τρομακτικά πράγματα που συνέβησαν στον ανθρώπινο πληθυσμό, το ατύχημα δεν έχει προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική ζημιά», τονίζει ένας εκ των συντακτών της έρευνας, καθηγητής Jim Smith, του Portsmouth University.

«Κατά τύχη δημιουργήθηκε ένα καταφύγιο άγριας ζωής. Δεν λέμε πως η ραδιενέργεια είναι καλή για τα ζώα, αλλά η επέκταση των πληθυσμών του ανθρώπου και η εκμετάλλευση της φύσης είναι χειρότερη», προσθέτει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σιρίν Εμπαντί: Η γυναίκα που νίκησε τον φόβο και πλήρωσε το τίμημα της ελευθερίας

Πρόσωπα 03.03.2026
Από την πρώτη γυναίκα δικαστή του Ιράν σε εξόριστη σύμβολο ανθρωπίνων δικαιωμάτων – το Νόμπελ Ειρήνης που την προστάτευσε και ταυτόχρονα την εξέθεσε

Σε ποιες χώρες θα ήσουν πιο ασφαλείς, αν ξεσπούσε ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Νέα Εποχή 03.03.2026
Οι πιο «ασφαλείς» χώρες στον κόσμο σύμφωνα με διεθνείς δείκτες ειρήνης και γεωπολιτικούς παράγοντες

Πού θα είσαι περισσότερο ασφαλής στην Ελλάδα σε περίπτωση εισβολής – σύμφωνα με το ChatGPT

Νέα Εποχή Χτες
Από τα βουνά της Πίνδου μέχρι τα νησιά-φρούρια: τι λέει η γεωγραφία, τι δείχνει η ιστορία και πού… παίζει ρόλο η ψυχραιμία

Νέος ποινικός κώδικας στο Αφγανιστάν επιτρέπει τη «σωφρονιστική» βία εντός της οικογένειας

Νέα Εποχή Χτες
Νόμιμη η ενδοοικογενειακή βία; Ο νέος κώδικας των Ταλιμπάν προκαλεί διεθνή κατακραυγή

Γιατί οι Αμερικάνοι κάνουν μαζική έξοδο και φεύγουν για πάντα από τις ΗΠΑ

Stories Χτες
Η «αμερικανική γκετοποίηση» της Ευρώπης

Η φοιτήτρια που πούλησε «αέρα» στην ισχυρότερη τράπεζα του κόσμου και έκλεψε 175 εκατομμύρια

Πρόσωπα Χτες
Το όνομά της έγινε συνώνυμο της «φούσκας» που έσκασε