E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παράδεισος για την άγρια ζωή το Τσερνόμπιλ

Έφυγαν οι άνθρωποι, οργίασε η φύση

Δημοσίευση 7/10/2015 | 00:00

Παράδεισος για την άγρια ζωή το Τσερνόμπιλ

Λύκοι, ελάφια, αγριόχοιροι είναι μερικά μόνο από τα ζώα που έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, που εγκαταλείφθηκε από τους ανθρώπους μετά την πυρηνική καταστροφή.

Οι πληθυσμοί των μεγάλων θηλαστικών φαίνεται να παραμένουν στην αποκλεισμένη ζώνη γύρω από την πυρηνική μονάδα της Ουκρανίας όπου σημειώθηκε το μέχρι πρόσφατα χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα, το 1986. Περίπου 116.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και χωριά και πόλεις αφέθηκαν να μαραζώσουν και να ερημώσουν.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Current Biology» διαπιστώνει πως οι πληθυσμοί των θηλαστικών –που είναι πολύ ευάλωτα στις επιπτώσεις της ραδιενέργειας– παραμένουν πολυπληθείς.

Ερευνητές στη Λευκορωσία, χρησιμοποιώντας ελικόπτερα, διαπίστωσαν πως διάφορα είδη ελαφιών και αγριόχοιροι ζουν σε πληθυσμούς που είναι κοντά σε εκείνους που ζουν σε μη μολυσμένα σημεία της περιοχής, ενώ ο αριθμός των λύκων είναι επτά φορές υψηλότερος!

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα έπληξαν την υγεία και την αναπαραγωγική δραστηριότητα των ζώων, αλλά αυτά επανήλθαν γρήγορα και δεν φαίνεται να υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των θηλαστικών.

Παρότι μεμονωμένα ζώα μπορεί να πλήττονται από τα επίπεδα ραδιενέργειας, συνολικά οι πληθυσμοί τους επωφελήθηκαν από την απουσία του ανθρώπου και των κυνηγών, της υλοτομίας και των αγροτικών δραστηριοτήτων, που τους κρατούσαν σε χαμηλά επίπεδα πριν το ατύχημα.

Στην περιοχή επέστρεψαν λύγκες, ενώ αγριόχοιροι βρίσκουν καταφύγιο και τροφή σε εγκατελειμμένα κτίρια και αγροκτήματα.

«Σε καθαρά περιβαλλοντικούς όρους, αν εξαιρέσει κανείς τα τρομακτικά πράγματα που συνέβησαν στον ανθρώπινο πληθυσμό, το ατύχημα δεν έχει προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική ζημιά», τονίζει ένας εκ των συντακτών της έρευνας, καθηγητής Jim Smith, του Portsmouth University.

«Κατά τύχη δημιουργήθηκε ένα καταφύγιο άγριας ζωής. Δεν λέμε πως η ραδιενέργεια είναι καλή για τα ζώα, αλλά η επέκταση των πληθυσμών του ανθρώπου και η εκμετάλλευση της φύσης είναι χειρότερη», προσθέτει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από την Πελοπόννησο στη Γερουσία των ΗΠΑ: Η άγνωστη Ελληνίδα που κατέκτησε την Αμερική

Πρόσωπα 15.04.2026
Η εντυπωσιακή διαδρομή της Adeline Jay Geo-Karis από μετανάστρια του 1922 σε ισχυρή πολιτική προσωπικότητα και αξιωματικό του Ναυτικού

Πού αυξάνονται οι άθεοι και τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Stories 15.04.2026
Η νέα τάση γύρω από τη θρησκεία

Πόλεμος χωρίς στρατό; Πώς drones και ρομπότ κατέλαβαν ρωσική θέση

Stories 15.04.2026
Η νέα εποχή του πολέμου είναι ήδη εδώ

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

Stories Χτες
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Αγίου Γεωργίου 2026: Πότε «πέφτει» εφέτος η γιορτή

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για κινητή γιορτή

Η «βυθισμένη πολιτεία» που κρύβει σπίτια, δρόμους και μια ολόκληρη γέφυρα

Stories Χτες
Bρίσκεται σε βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα, όπου το φως του ήλιου δεν φτάνει σχεδόν καθόλου

Η ομάδα 5x5 που έγινε καταφύγιο για πατέρες που πενθούν

Stories Χτες
Μια κοινότητα που δεν αφήνει κανέναν μόνο

Το ρολόι που «ήταν εκεί» όταν γράφτηκε ιστορία: Χτύπησε στους ρυθμούς του Michael Jackson

Μουσική 11.04.2026
Πόσο αξίζει ένα κομμάτι από την κορυφή της μουσικής;