E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eurogroup: Τρέξτε για να πάρετε τα λεφτά ως τα τέλη Οκτώβρη

Σαφές μήνυμα από την Ευρώπη

Δημοσίευση 6/10/2015 | 00:00

Eurogroup: Τρέξτε για να πάρετε τα λεφτά ως τα τέλη Οκτώβρη

Μπορεί η συζήτηση για την Ελλάδα να κράτησε περίπου 20 λεπτά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά το μήνυμα προς την Αθήνα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: τρέξτε για προαπαιτούμενα και αξιολόγηση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση.

Μετά από τη συνεδρίαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε με σαφήνεια τις απαιτήσεις της Ευρώπης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση- την οποία καλωσόρισε, όπως και την ισχυρή δέσμευσή της για την εφαρμογή του προγράμματος- για το επόμενο διάστημα. Εως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί νέοι στόχοι μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και να έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Να γίνουν πολλά τους επόμενους μήνες», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, είναι κρίσιμο για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος», πρόσθεσε.

asdΑναφερόμενος στη συνεδρίαση, σημείωσε ότι τέθηκαν οι επόμενοι στόχοι, όταν είχαν εγκριθεί από το EuroWorking Group. «Ελπίζουμε ότι θα γίνουν όλα αυτά ως τα μέσα Οκτωβρίου. Μόλις εφαρμοστούν, θα ξεκλειδώσει η επόμενη εκταμίευση των 2 δισ. από τα 3 δισ. σύνολο», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ, τα κριτήρια- όπως ανέφερε ο Ολλανδός αξιωματούχος- θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί επειγόντως ως τα τέλη Οκτωβρίου. Εχουμε ζητήσει από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να δουλέψουν όσο πιο σκληρά μπορούν, ώστε η αξιολόγηση να γίνει το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ βασικό αυτό», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να προχωρήσει η αξιολόγηση δεν πρέπει μόνο να εφαρμοστούν οι στόχοι, αλλά και «να υπάρξει διαφάνεια στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και της διακυβέρνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα». Παράλληλα, συνέχισε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει την αξιολόγηση των Τραπεζών και το Νοέμβριο- Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οταν ρωτήθηκε για το αν θα προλάβει η Ελλάδα να συμφωνήσει στα επόμενα βήματα, σε τόσο λίγο χρόνο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είναι δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, αλλά μετά από τη συμφωνία του καλοκαιριού είναι ισχυρές οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή», απάντησε.

Παρόλα αυτά, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να έρθει... φρέσκο χρήμα από την Ευρώπη αν δεν λυθούν τα ζητήματα για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, ενώ αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί, αλλά κάποιες από αυτές.

«Τόνισα στο Eurogroup αλλά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τη σημασία του να γίνουν εγκαίρως αυτά τα πράγματα. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στο άνοιγμα των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίησή τους για αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να στείλουν φρέσκο χρήμα στις τράπεζες, αν δεν έχει λυθεί το ζήτημα της διακυβέρνησής τους. Δεν θα κάνω υποθέσεις για το αν γίνει αυτό και όχι για παράδειγμα η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού. Ολα πρέπει να γίνουν».

Στο ίδιο μοτίβο ήταν και ο Πιερ Μοσκοβισί, που τόνισε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει την συμφωνία από την επόμενη εβδομάδα». Πάντως, το κλίμα αισιοδοξίας στο Eurogroup εξέφρασε και ο Αλεξάντερ Στουμπ εξερχόμενος από τη σύσκεψη. «Ηταν μία καλή, εποικοδομητική και πειστική συζήτηση για το τι θα γίνει. Ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος) έκανε μία καλή παρουσίαση. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν», δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση για Κολομβία και Πορτογαλία, μπλόκο της Γκάνας στην Αγγλία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Κολομβία λύγισε τη Λ.Δ. Κονγκό με γκολ του Μουνιός και πέρασε στους «32», η Πορτογαλία διέλυσε το Ουζμπεκιστάν με ιστορικό Ρονάλντο, ενώ η Αγγλία έμεινε στο 0-0 με τη μαχητική Γκάνα.

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η νέα ρύθμιση του νόμου Κατσέλη

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Στην Βουλή ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουνίου η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει σημαντικές αλλαγές για πάνω από 100 χιλιάδες δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη.

«Πείραζαν» μετρητές και έκλεβαν ρεύμα στη μισή Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Από σπίτια και επιχειρήσεις σε Αττική, Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Πελοπόννησο

Κανιβαλισμός στην Ουγγαρία: Εργαζόμενος νοσοκομείου ύποπτος για κατανάλωση μελών ανθρώπινου σώματος

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Κόσμος - Κανιβαλισμός στην Ουγγαρία: Εργαζόμενος νοσοκομείου ύποπτος για κατανάλωση μελών ανθρώπινου σώματος

Διαφήμιση καθαριστικού για «βρώμικες γυναίκες» και «τοξικούς άνδρες» προκάλεσε σάλο στην Κίνα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Dettol απολογήθηκε δημοσίως - «Απαίσια διαφήμιση, με άφησε άφωνο», σχολιάζουν χρήστες στα κινεζικά social media

Οι 47 δρόμοι της Αττικής που θα γίνουν ποδηλατόδρομοι – Δείτε ποιοι είναι

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Στο πλαίσιο κατασκευής του Βόρειου Ποδηλατικού Αξονα

Σταυρούλα Λεβεντάκη: «Ζητάω συγγνώμη» λέει ο 43χρονος ‑ Μήνυση κατά της συζύγου του δράστη από τον αδερφό

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
«Το μετάνιωσα, θέλω να ζητήσω συγνώμη από την οικογένεια του θύματος και τη δική μου», φέρεται να δήλωσε ο Σκοπιανός

Αίγιο: Το «ορφανό» DNA στο όπλο του διπλού φονικού

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Στο Αίγιο εξετάζεται DNA τρίτου ατόμου στο όπλο του διπλού φονικού, ενώ ο 65χρονος Ιταλός επιμένει πως είναι αθώος

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: 36χρονη γιατρός έχασε τη ζωή της μετά από επιπλοκές στον τοκετό

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η άτυχη μητέρα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό την Παρασκευή το μεσημέρι και το Σάββατο παρουσιάστηκαν επιπλοκές - Κρίθηκε η ανάγκη μεταφοράς της σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου και κατέληξε

Πορτογαλία – Ουζμπεκιστάν 5‑0: Οι Ίβηρες προκρίθηκαν με σόου Ρονάλντο

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Διπλός Κριστιάνο και άνετο 3-0 στο ημίχρονο για την Πορτογαλία

Με πούρο στο στόμα και 177 χιλιόμετρα την ώρα: 85χρονος πιάστηκε σε κόντρες στη Φλόριντα, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Φορώντας καπέλο jockey στο οποίο είχε στηρίξει τα γυαλιά ηλίου και έχοντας ένα πούρο στο στόμα, ο Γουίλιαμ Μπόσγουορθ οδηγούσε το Nissan 350Z καμπριολέ και έκανε κόντρες με μία κόκκινη Chevrolet Corvette στο Λίσμπεργκ,  σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 72 χιλιόμετρα

Σε κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ έως το 2029 ‑ Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Οικονομία Χτες
Το ψηφιακό ευρώ αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης