E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eurogroup: Τρέξτε για να πάρετε τα λεφτά ως τα τέλη Οκτώβρη

Σαφές μήνυμα από την Ευρώπη

Δημοσίευση 6/10/2015 | 00:00

Eurogroup: Τρέξτε για να πάρετε τα λεφτά ως τα τέλη Οκτώβρη

Μπορεί η συζήτηση για την Ελλάδα να κράτησε περίπου 20 λεπτά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά το μήνυμα προς την Αθήνα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: τρέξτε για προαπαιτούμενα και αξιολόγηση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση.

Μετά από τη συνεδρίαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε με σαφήνεια τις απαιτήσεις της Ευρώπης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση- την οποία καλωσόρισε, όπως και την ισχυρή δέσμευσή της για την εφαρμογή του προγράμματος- για το επόμενο διάστημα. Εως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί νέοι στόχοι μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και να έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Να γίνουν πολλά τους επόμενους μήνες», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, είναι κρίσιμο για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος», πρόσθεσε.

asdΑναφερόμενος στη συνεδρίαση, σημείωσε ότι τέθηκαν οι επόμενοι στόχοι, όταν είχαν εγκριθεί από το EuroWorking Group. «Ελπίζουμε ότι θα γίνουν όλα αυτά ως τα μέσα Οκτωβρίου. Μόλις εφαρμοστούν, θα ξεκλειδώσει η επόμενη εκταμίευση των 2 δισ. από τα 3 δισ. σύνολο», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ, τα κριτήρια- όπως ανέφερε ο Ολλανδός αξιωματούχος- θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί επειγόντως ως τα τέλη Οκτωβρίου. Εχουμε ζητήσει από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να δουλέψουν όσο πιο σκληρά μπορούν, ώστε η αξιολόγηση να γίνει το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ βασικό αυτό», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να προχωρήσει η αξιολόγηση δεν πρέπει μόνο να εφαρμοστούν οι στόχοι, αλλά και «να υπάρξει διαφάνεια στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και της διακυβέρνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα». Παράλληλα, συνέχισε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει την αξιολόγηση των Τραπεζών και το Νοέμβριο- Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οταν ρωτήθηκε για το αν θα προλάβει η Ελλάδα να συμφωνήσει στα επόμενα βήματα, σε τόσο λίγο χρόνο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είναι δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, αλλά μετά από τη συμφωνία του καλοκαιριού είναι ισχυρές οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή», απάντησε.

Παρόλα αυτά, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να έρθει... φρέσκο χρήμα από την Ευρώπη αν δεν λυθούν τα ζητήματα για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, ενώ αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί, αλλά κάποιες από αυτές.

«Τόνισα στο Eurogroup αλλά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τη σημασία του να γίνουν εγκαίρως αυτά τα πράγματα. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στο άνοιγμα των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίησή τους για αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να στείλουν φρέσκο χρήμα στις τράπεζες, αν δεν έχει λυθεί το ζήτημα της διακυβέρνησής τους. Δεν θα κάνω υποθέσεις για το αν γίνει αυτό και όχι για παράδειγμα η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού. Ολα πρέπει να γίνουν».

Στο ίδιο μοτίβο ήταν και ο Πιερ Μοσκοβισί, που τόνισε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει την συμφωνία από την επόμενη εβδομάδα». Πάντως, το κλίμα αισιοδοξίας στο Eurogroup εξέφρασε και ο Αλεξάντερ Στουμπ εξερχόμενος από τη σύσκεψη. «Ηταν μία καλή, εποικοδομητική και πειστική συζήτηση για το τι θα γίνει. Ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος) έκανε μία καλή παρουσίαση. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν», δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρατικός «Τειρεσίας»: Τι θα «σκανάρει» το νέο credit score για πολίτες και επιχειρήσεις

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Με κοινή υπουργική απόφαση θεσπίζεται ενιαία πιστοληπτική βαθμολογία που συνδυάζει δεδομένα Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκδίδεται σε 24 ώρες και επηρεάζει δάνεια και άλλες οικονομικές συναλλαγές.

Ισπανία: 400 ευρώ για πολιτισμό σε κάθε νέο 18 ετών – και 200.000 τα ζήτησαν σε έναν μήνα

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Το ισπανικό Bono Cultural Joven επεκτείνεται φέτος και σε μουσικά όργανα και καλλιτεχνικά μαθήματα, αλλά αποκαλύπτει και μια βαθιά ανισότητα στην πρόσβαση.

Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Πώς έφτασαν στη σύλληψη του 28χρονου ‑ Διαφωνία που κατέληξε σε τσακωμό το κίνητρο

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Ο 28χρονος φέρεται να ομολόγησε την πράξη του κατά την εξέτασή του από τις Αρχές

ΕΚΑΒ: Νόμιζαν ότι έχασε τις αισθήσεις του αλλά αυτός κοιμόταν

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ ξύπνησαν τον άνδρα που φέρεται να ήταν υπό την επήρεια μέθης για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες

Τηλεφωνικές απάτες με Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί όταν απαντάτε σε κλήση

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Η κλωνοποίηση φωνής μέσω AI καθιστά τις απάτες ολοένα πιο αξιόπιστες - ειδικοί προτείνουν ψυχραιμία, επαλήθευση πληροφοριών και χρήση μυστικής λέξης ως ασπίδα προστασίας

14 χρόνια από την επίθεση στη Μυρτώ: Η συγκλονιστική ανάρτηση της μητέρας της

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Η Μαρία Κοτρώτσου εξομολογείται τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης και αξιοπρέπειας δίπλα στην κόρη της, που παραμένει καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο από την επίθεση στην Πάρο.

«Λιώσιμο» στο μετρό για άλλα 3 καλοκαίρια: Στον αέρα ο διαγωνισμός για τον κλιματισμό

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Υπομονή για τουλάχιστον ακόμη τρία καλοκαίρια θα χρειαστεί να κάνουν οι χιλιάδες επιβάτες

Καύσιμα: Στο τραπέζι νέα επιδότηση στο ντίζελ – Σχέδιο παρέμβασης αν οι τιμές συνεχίσουν την άνοδο

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στα 1,982 ευρώ το λίτρο

Σκάνδαλο με διάσημο εστιατόριο δύο αστέρων Michelin: Σέρβιρε επιδόρπιο με μυρμήγκια

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Σύμφωνα με τις αρχές, κατά την περίοδο που εξετάζεται χρησιμοποιήθηκαν περίπου 49.000 μυρμήγκια, κυρίως ως επικάλυψη σε παγωτό

Πάτρα: Κυνηγούσε την γυναίκα του για να την χτυπήσει – Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για να τη σώσει

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Οι αστυνομικοί κινήθηκαν αστραπιαία και συνέλαβαν τον νταή σύζυγο

Φοιτητική στέγη: Οι τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα – Πού φτάνουν τα ενοίκια

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Τα 7 στα 10 σπίτια στην Αθήνα ξεπερνούν τα 50 χρόνια - Πόσο ψάχνουν να πληρώσουν οι υποψήφιοι φοιτητές σε κάθε πόλη

Xάρτης: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «Red Code» λόγω καύσωνα

Ελλάδα 23.07.2026
Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες