E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eurogroup: Τρέξτε για να πάρετε τα λεφτά ως τα τέλη Οκτώβρη

Σαφές μήνυμα από την Ευρώπη

Δημοσίευση 6/10/2015 | 00:00

Eurogroup: Τρέξτε για να πάρετε τα λεφτά ως τα τέλη Οκτώβρη

Μπορεί η συζήτηση για την Ελλάδα να κράτησε περίπου 20 λεπτά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά το μήνυμα προς την Αθήνα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: τρέξτε για προαπαιτούμενα και αξιολόγηση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση.

Μετά από τη συνεδρίαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε με σαφήνεια τις απαιτήσεις της Ευρώπης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση- την οποία καλωσόρισε, όπως και την ισχυρή δέσμευσή της για την εφαρμογή του προγράμματος- για το επόμενο διάστημα. Εως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί νέοι στόχοι μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και να έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Να γίνουν πολλά τους επόμενους μήνες», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, είναι κρίσιμο για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος», πρόσθεσε.

asdΑναφερόμενος στη συνεδρίαση, σημείωσε ότι τέθηκαν οι επόμενοι στόχοι, όταν είχαν εγκριθεί από το EuroWorking Group. «Ελπίζουμε ότι θα γίνουν όλα αυτά ως τα μέσα Οκτωβρίου. Μόλις εφαρμοστούν, θα ξεκλειδώσει η επόμενη εκταμίευση των 2 δισ. από τα 3 δισ. σύνολο», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ, τα κριτήρια- όπως ανέφερε ο Ολλανδός αξιωματούχος- θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί επειγόντως ως τα τέλη Οκτωβρίου. Εχουμε ζητήσει από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να δουλέψουν όσο πιο σκληρά μπορούν, ώστε η αξιολόγηση να γίνει το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ βασικό αυτό», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να προχωρήσει η αξιολόγηση δεν πρέπει μόνο να εφαρμοστούν οι στόχοι, αλλά και «να υπάρξει διαφάνεια στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και της διακυβέρνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα». Παράλληλα, συνέχισε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει την αξιολόγηση των Τραπεζών και το Νοέμβριο- Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οταν ρωτήθηκε για το αν θα προλάβει η Ελλάδα να συμφωνήσει στα επόμενα βήματα, σε τόσο λίγο χρόνο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είναι δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, αλλά μετά από τη συμφωνία του καλοκαιριού είναι ισχυρές οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή», απάντησε.

Παρόλα αυτά, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να έρθει... φρέσκο χρήμα από την Ευρώπη αν δεν λυθούν τα ζητήματα για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, ενώ αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί, αλλά κάποιες από αυτές.

«Τόνισα στο Eurogroup αλλά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τη σημασία του να γίνουν εγκαίρως αυτά τα πράγματα. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στο άνοιγμα των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίησή τους για αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να στείλουν φρέσκο χρήμα στις τράπεζες, αν δεν έχει λυθεί το ζήτημα της διακυβέρνησής τους. Δεν θα κάνω υποθέσεις για το αν γίνει αυτό και όχι για παράδειγμα η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού. Ολα πρέπει να γίνουν».

Στο ίδιο μοτίβο ήταν και ο Πιερ Μοσκοβισί, που τόνισε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει την συμφωνία από την επόμενη εβδομάδα». Πάντως, το κλίμα αισιοδοξίας στο Eurogroup εξέφρασε και ο Αλεξάντερ Στουμπ εξερχόμενος από τη σύσκεψη. «Ηταν μία καλή, εποικοδομητική και πειστική συζήτηση για το τι θα γίνει. Ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος) έκανε μία καλή παρουσίαση. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν», δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χείμαρρος ο Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα για τα F‑35 στην Τουρκία» – Οι απειλές του Ιράν και η ατάκα για τον Λένιν

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα

Ρήγμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με ηχηρό «όχι» από την Πράγα στο πακέτο βοήθειας των 70 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η Δημοκρατία της Τσεχίας γυρίζει την πλάτη στο γιγαντιαίο πακέτο-μαμούθ για το Κίεβο

Λύθηκε μυστήριο αιώνων: Τα χαμένα οστά του Αλφρέδου του Μέγα που νίκησε τους Βίκινγκς βρέθηκαν κάτω από πάρκινγκ, λέει ερευνητής

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Ο Αλφρέδος ο Μέγας ήταν γνωστός κυρίως για την υπεράσπιση του Ουέσσεξ ενάντια στους Βίκινγκς και για το γεγονός ότι έθεσε τα θεμέλια για την ενωμένη Αγγλία - Κέρδισε στρατό με επικεφαλής των ηγέτη των Βίκινγκς Γκούθρουμ αναγκάζοντάς τους να ασπαστούν τον Χριστιανισμό

Θεσσαλονίκη: «Με έχει χτυπήσει πολλές φορές» ‑ Στη φυλακή 64χρονος

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Απολογούμενος ο 64χρονος παραδέχθηκε μόνο ότι χτύπησε τη γυναίκα στα χέρια και ζήτησε συγγνώμη γι` αυτό

Μαύρη Θάλασσα: Η στιγμή που ουκρανικό USV χτυπά ρωσικό τάνκερ ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων της Ουκρανίας, περισσότερα από εννέα ρωσικά δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από σμήνη drones

Απόρρητο εγχειρίδιο αποκαλύπτει πώς η CIA δημιουργούσε δυνατότερους και ταχύτερους ανθρώπους με τη δύναμη του μυαλού

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Το εγχειρίδιο, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από τη CIA το 2003, αποτελούσε μέρος εκπαιδευτικού υλικού που είχε εξεταστεί από τη Διοίκηση Πληροφοριών και Ασφάλειας του αμερικανικού στρατού

«Φωτιά» πήρε και πάλι η τιμή του φυσικού αερίου – Δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν οι ευρωπαϊκές αποθήκες για το χειμώνα

Οικονομία 08.07.2026
Γιατί ανησυχεί ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER ενόψει της συνέχειας

«Ήταν μια παράνομη εισβολή»: «Θερμό επεισόδιο» Νταβούτογλου ‑ Χατζηβασιλείου για την Κύπρο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου απάντησε σε εξαιρετικά αυστηρό τόνο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο Λαγονήσι, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα κατέχει παράνομα το ένα τρίτο της Κύπρου.

Δεν κρατιέται ο Γιαμπουσέλε: «Ανυπομονώ να εκπροσωπήσω αυτό το κλαμπ, είμαι περήφανος», οι αναρτήσεις του με Λεσόρ και Φαλ

Αθλητικά Νέα 08.07.2026
Η γαλλική αποικία στον Παναθηναϊκό συμπληρώθηκε με τον Γκερσόν Γιαμπουσέλε, ο οποίος έκανε story με φωτογραφίες με τους συμπατριώτες του και συμπαίκτες του στην Εθνική Γαλλίας, Ματίας Λεσόρ και Μουσταφά Φαλ

Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο γεμιστό, ο ΕΦΕΤ βρήκε σαλμονέλα

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο ΕΦΕΤ ζητά την άμεση ανάκληση του συνόλου συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι

Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο στα Μουδανιά Χαλκιδικής

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η μοτοσικλέτα που οδηγούσε η νεαρή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών - Πορταριάς