«Κλείδωσε» η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα
Τη Δευτέρα θα γίνει στο Eurogroup η παρουσίασή της
Δημοσίευση 4/10/2015 | 11:50

Οποια προαπαιτούμενα και αν κλειδώσουν στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group για να ξεκλειδώσουν 3 δισ. ευρώ τις επόμενες τριάντα ημέρες, το στοίχημα είναι δύσκολο.
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις είναι σκληρές. Ασφαλιστικό, εργασιακό, αύξηση φόρων για τους αγρότες και όσους εισπράττουν ενοίκια, ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το οποίο μοιραία θα οδηγήσει ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους σε νέα μείωση αποδοχών, εξουδετέρωση της βόμβας των 100 δισ. ευρώ στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με εμπλοκή ξένων ομάδων επενδυτών.
Οι δανειστές είναι σαφείς ότι λεφτά στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δοθούν αν δεν ικανοποιηθούν δύο δέσμες προαπαιτουμένων για την αποδέσμευση 2+1 δισ. ευρώ και η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, την ημέρα ανάληψης των νέων καθηκόντων του στο κυβερνητικό σχήμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων έχοντας καλύψει ήδη το 61% των απαιτούμενων ενεργειών. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία.
Ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού, επικαλούμενος εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, αναφέρει ότι τα δύο τρίτα των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται μόνο στα χαρτιά και διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα υλοποίησης λόγων εκλογών το οποίο εντέλει βάζει σε κίνδυνο την ομαλή εισροή των 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αξιολόγηση η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Οκτώβριο μπορεί να ολοκληρωθεί τελικά τον Δεκέμβριο (όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», δεν αναμένεται ολοκλήρωσή της πριν από τα τέλη του έτους, σύμφωνα με πηγές των δανειστών).
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, για το οποίο τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιδιώκουν ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Κοινοτικές πηγές συνδέουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εγείροντας έτσι κινδύνους ενεργοποίησης της κοινοτικής οδηγίας (την 1η Ιανουαρίου) για το bail in των τραπεζών, με μετάθεση των βαρών των κεφαλαιακών αναγκών στις πλάτες μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών αν δεν βγει το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
«Οι Ελληνες θέλουν ανακεφαλαιοποίηση πριν από το τέλος του έτους, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένο, εξαρτάται από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Υπάρχουν προαπαιτούμενα, μετά η εφαρμογή τους, μετά ο έλεγχος της εφαρμογής και μετά η εκταμίευση των υπόλοιπων 15 δισ. για τις τράπεζες ή των 2+1 δισ. από την πρώτη δόση» ανέφερε χθες κοινοτικός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή πάντως, «δεν υπάρχει δογματισμός για το τι θα πάει στο δεύτερο σετ και τι στον πρώτο έλεγχο του προγράμματος, αλλά δεν έχω συναντήσει έναν άνθρωπο που να λέει ότι κάποιο από τα διαρθρωτικά ορόσημα δεν είναι σημαντικό».
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, οι οποίες αποτελούν τη μαγιά για τον τελικό κατάλογο των προαπαιτουμένων και τις δύο δόσεις (2 δισ. ευρώ έως τα μέσα Οκτωβρίου και 1 δισ. ευρώ έως τις αρχές Νοεμβρίου) είναι ιδιαίτερα σκληρές κυρίως στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, του φορολογικού και των κόκκινων δανείων.
Μεταξύ άλλων το Μνημόνιο προβλέπει:
Επικουρικές συντάξεις. Αποκλειστική χρηματοδότηση όλων των επικουρικών ταμείων από ίδιες εισφορές. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων χωρίς κρατική χρηματοδότηση ή εναλλακτικά θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Υπαγωγή όλων των επικουρικών συντάξεων στο ΕΤΕΑ. Το «μεγάλο» Ασφαλιστικό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έρθει έως το τέλος του έτους.
Αγρότες. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό ντίζελ (σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου) από τα 66 στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2016. Σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% για το 2016 και το 26% το 2017.
Ενοίκια. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 11% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) σε 15% και από το 33% (για άνω των 12.000 ευρώ) σε 35%.
Ενιαίο μισθολόγιο. Μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Ιδιωτικοποιήσεις. Δεσμευτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον ΟΛΠ.
Τράπεζες. Νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον οποίο θα περιγράφεται και η λύση στον γρίφο των κόκκινων δανείων. Ηδη η διοίκηση του ΤΧΣ έχει προλειάνει το έδαφος για την έλευση ξένων funds τα οποία θα εμπλακούν στην είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων από τα κόκκινα δάνεια των 100 δισ. ευρώ.
Ενέργεια. Μείωση μεριδίου ΔΕΗ στην αγορά λιανικής μέσω δημοπρασιών λιγνιτικής ισχύος, ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ ή ισοδύναμα μέτρα.
Εργασιακά. Διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Απελευθέρωση αγορών (ψωμί και γάλα), παρεμβάσεις στην αγορά καυσίμων.
Προϋπολογισμός. Διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα αποφέρουν 0,75% του ΑΕΠ ή περίπου 1,4 δισ. ευρώ για το 2017 και 0,25% του ΑΕΠ (ή περίπου 450 εκατ. ευρώ) για το 2018 στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σοκ στο Βέλγιο: Ζευγάρι βίαζε νήπια σε παιδικό σταθμό και τα βιντεοσκοπούσε
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Από 18 έως 36 μηνών τα θύματα
Ποιος είναι ο 89χρονος που πυροβόλησε σε ΕΦΚΑ και Εφετείο: Τρεις γιατροί τον έκριναν ικανό να οπλοφορεί
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Τι ανέφερε σε επιστολή προς τα Μέσα Ενημέρωσης
Συγκλονιστικό βίντεο: Αντιφρονούντες σε φυλακή του Ιράν λένε τραγούδι αντίστασης λίγο πριν εκτελεστούν
E-Daily 3.Left
Χτες
Στο βίντεο που φέρεται να έχει τραβηχτεί μέσα από τη φυλακή Γκεζέλ Χεσάρ φαίνονται έξι Ιρανοί αντιφρονούντες να τραγουδούν ένα τραγούδι αντίστασης λίγα λεπτά πριν την εκτέλεσή τους
ΕΕ: Νέο κύμα ακρίβειας περιμένουν οι πολίτες
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Απαισιοδοξία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ, τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αναδιαμορφώνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες
Γερμανία: Η φάλαινα Τίμι φορτώθηκε σε μαούνα σε μια ύστατη προσπάθεια για τη διάσωσή της
E-Daily 3.Left
Χτες
Η διάσωσή της έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου
Έγκλημα στη Μεσσηνία: 42χρονος βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό σε στάβλο
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Η σορός εντοπίστηκε στην συνοικία Μπουρνιά της Καλαμάτας
Συνελήφθη η μητέρα του 5χρονου που κόντεψε να πετάξει όλο το σπίτι από τον 6ο όροφο: Είχε ειδοποιήσει νταντά αλλά δεν ήρθε
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Ο 5χρονος κόντευε να πετάξει το μισό σπίτι από το μπαλκόνι
Στο φως η σοκαριστική επιστολή που άφησε ο 89χρονος πιστολέρο
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Τι αναφέρει στην επιστολή του στα ΜΜΕ ο 89χρονος που εισέβαλε με όπλο στον ΕΦΚΑ και στο Πρωτοδικείο και τραυμάτισε 5 άτομα
Διευθύντρια σχολείου σκοτώθηκε πέφτοντας από ταράτσα πολυκατοικίας στον Κολωνό
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό
Εντοπίστηκε στην Πάτρα ο 89χρονος πιστολέρο – Έφοδος σε ξενοδοχείο, είχε γεμάτο περίστροφο
Ελλάδα
Χτες
Ραγδαίες εξελίξεις
Απόδειξη θανάτου: Ξέθαψε την αδερφή του και πήγε με τον σκελετό της στην τράπεζα για ανάληψη
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Ο άνδρας ως αναλφάβητος, δεν μπορούσε να κατανοήσει τη διαδικασία που απαιτείται όταν πεθάνει ο δικαιούχος ενός τραπεζικού λογαριασμού και έπραξε κατά γράμμα αυτό που του ζήτησαν






