E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Σουηδία υιοθετεί 6ωρη εργασία και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά

«Πιστεύουμε ότι το ευτυχισμένο προσωπικό είναι η απόλυτη προτεραιότητα για μια επιτυχημένη επιχείρηση»

Δημοσίευση 1/10/2015 | 14:26

Η Σουηδία υιοθετεί 6ωρη εργασία και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά

Το οκτάωρο στην εργασία δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε που ο Henry Ford πειραματίστηκε στην Αμερική με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιό του. Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τις (πολλές) ώρες που περνάμε στο γραφείο; Στη Σουηδία, οι έξι ώρες εργασίας γίνονται πλέον κανόνας.

«Νομίζω ότι το οκτάωρο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα νόμιζε κανείς», λέει ο Linus Feldt, Διευθύνων Σύμβουλος της Filimundus, με έδρα τη Στοκχόλμη. «Το να παραμείνει ένας εργαζόμενος εστιασμένος σε ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ για οκτώ ώρες είναι μια τεράστια πρόκληση. Για να είναι το ωράριο αυτό πιο υποφερτό, οι εργαζόμενοι κάνουμε παράλληλα και άλλα πράγματα, όπως και αρκετά διαλείμματα. Την ίδια στιγμή, δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να διαχειριστούμε την προσωπική μας ζωή έξω από τη δουλειά. Θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές μας, θέλουμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα ή να γυμναζόμαστε περισσότερο. Ήθελα να δω αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος τρόπος ώστε να συνδυάσουμε αυτά τα πράγματα».  

Η Filimundus τον περασμένο χρόνο μείωσε το οκτάωρο σε εξάωρο και, όπως λέει ο Feldt, η αλλαγή δεν έκανε μεγάλη διαφορά στο πώς λειτουργούν οι άνθρωποι. Η ηγετική ομάδα ζήτησε από τους υπαλλήλους να μείνουν μακριά από τα social media και τους προσωπικούς περισπασμούς, αλλά και να σταματήσουν τις τυπικές εβδομαδιαίες συναντήσεις.  

«Η εντύπωσή μου είναι ότι τώρα είναι πιο εύκολο να επικεντρωθούν και να είναι απερίσπαστοι στο έργο που πρέπει να γίνει, να έχουν τη δύναμη να το κάνουν, αλλά και να συνεχίζουν να έχουν ενέργεια φεύγοντας από το γραφείο», λέει ο Feldt.  

Δεν είναι όμως μόνο η Filimundus που μείωσε το ωράριο των υπαλλήλων της. Τα κεντρικά της Toyota στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έκαναν την αλλαγή αυτή πριν από 13 χρόνια, με την εταιρεία να αναφέρει πιο ευτυχισμένο προσωπικό και αύξηση των κερδών σε αυτό το διάστημα.  

Η Brath, μια τεχνολογική startup, έκανε την ίδια κίνηση πριν από τρία χρόνια. Για την εταιρεία αυτή ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι ότι προσλαμβάνει και διατηρεί πιο εύκολα τους εργαζομένους στις θέσεις τους.  

Και στον δημόσιο τομέα όμως, σε ένα πρόσφατο πείραμα, νοσοκόμες σε οίκο ευγηρίας ξεκίνησαν να εργάζονται έξι ώρες για την ίδια αμοιβή. Οι δαπάνες αντισταθμίστηκαν από την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών, επειδή οι νοσηλευτές στο οκτάωρο ήταν εξαντλημένοι.  

Στη Filimundus δεν υπήρξε καμία αρνητική επίπτωση στην αλλαγή, με την εταιρεία να λαμβάνει το ίδιο ποσοστό παραγωγικότητας από τους εργαζόμενους κάθε ημέρα.

«Σίγουρα, υπήρξαν φορές που χρειαστήκαμε έναν υπάλληλο ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος, επειδή είχε φύγει από το γραφείο. Αυτό όμως θα μπορούσε να συμβεί ακόμη κι αν κάποιος δούλευε οκτάωρο», λέει ο Feldt. «Μερικοί άνθρωποι θα υποστήριζαν ότι πρόκειται για ένα δαπανηρό μέτρο για την εταιρεία, αλλά αυτό βασίζεται στη συμβατική αντίληψη ότι οι άνθρωποι είναι αποτελεσματικοί 100% και τις οκτώ ώρες».

«Πιστεύω ότι σήμερα εκτιμούμε τον χρόνο περισσότερο από τα χρήματα», συνεχίζει ο Feldt. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέγουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ότι έναν πιο υψηλό μισθό. Η μετάβαση από μια εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών σε έξι μάς βοήθησε να διαδώσουμε το μήνυμα ότι έχουμε επενδύσει στο προσωπικό μας. Πιστεύουμε ότι το ευτυχισμένο προσωπικό είναι η απόλυτη προτεραιότητα για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Αν το προσωπικό σας είναι ευτυχισμένο, η εταιρεία σας είναι ευτυχισμένη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν ο Μαμντάνι αποθέωνε τους Έλληνες και τον Αγγελο Χαριστέα για τον τελικό του 2004

Social 07.11.2025
Η ανάρτηση με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Τζώρτζογλου: «Η Μουτίδου το είπε με αγάπη – Ο Απόστολος είναι ένα αιώνιο παιδί»

Tabloid 07.11.2025
Ο ηθοποιός απαντά στις αντιδράσεις μετά τον τηλεοπτικό καβγά Μουτίδου – Γκλέτσου και αποκαλύπτει τι εννοούσε πραγματικά!

Σταμάτης Κραουνάκης: Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του

Tabloid 07.11.2025
«Ο πιο δικός μας άγγελος φτεροκοπάει» έγραψε

Ποια πασίγνωστη τραγουδίστρια θα βαφτίσει τον γιο του Πάνου Μουζουράκη

Tabloid 07.11.2025
«Από τα πιο δοτικά άτομα που έχω γνωρίσει», είπε ο τραγουδιστής

Η Μαίρη Χατζηπαύλου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό Miss Universe

Tabloid 07.11.2025
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου

Xέιλι Μπίμπερ: To καυτό μπικίνι της τρέλανε τον σύζυγό της ‑ Ω, Θεέ μου, έγραψε ο Τζάστιν Μπίμπερ

Tabloid 07.11.2025
Δείτε το άλμπουμ από τις διακοπές της με αφορμή το πάρτι γενεθλίων της Κένταλ Τζένερ

Ο πιο ανατρεπτικός Sexiest Man Alive του People είναι σίγουρα ο φετινός κάτοχος του τίτλου

Celebrity Stories 07.11.2025
Ένας τίτλος που ξεπερνάει το σεξαπίλ: Η νέα εποχή των ανδρών στο σινεμά και την τηλεόραση

Λοταρία στο Παρίσι κληρώνει… τάφους «δίπλα» στον Τζιμ Μόρισον και τον Όσκαρ Ουάιλντ

Παράξενα Χτες
Οι αιτήσεις για τη λαχειοφόρο αγορά άνοιξαν τη Δευτέρα και θα κλείσουν στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Δημαρχείο, με κάθε συμμετέχοντα να υπόκειται σε τέλος εγγραφής 125 ευρώ

Γυναίκα δουλεύει ως μοντέλο χεριών για μεγάλες εταιρείες και βγάζει 2.271 ευρώ την ημέρα

Παράξενα Χτες
Το μοναδικό προαπαιτούμενο είναι να διατηρεί τα χέρια της σε καλή κατάσταση - «Η φωτογράφηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς μπορεί να διαρκέσει έως και 12 ώρες», δηλώνει

Δανάη Μπάρκα: Όταν δεν είχες χρήματα ούτε για τσιγάρα, μου έβαζες μουσική στο σπίτι για να μην ακούω τα κλάματά σου

Tabloid Χτες
Η ηθοποιός και παρουσιάστρια ευχήθηκε δημόσια στη μητέρα της για τα γενέθλιά της