E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επτά παιδικά εμβόλια «εξαφανισμένα» από την αγορά

Ακάλυπτα τα Ελληνόπουλα σε σοβαρές ασθένειες

Δημοσίευση 29/9/2015 | 14:40

Επτά παιδικά εμβόλια «εξαφανισμένα» από την αγορά

Σε... σχέδιο επί χάρτου μετατρέπεται για παιδιάτρους, γονείς και κυρίως μικρά παιδιά η τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών στη χώρα μας.

Η πολύμηνη έλλειψη βασικών πολυδύναμων εμβολίων που πρέπει να γίνονται κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία και τα οποία θωρακίζουν τα παιδιά έναντι λοιμωδών νοςημάτων, οπως η πολιομυελίτιδα, ο κοκκύτης και η ανεμευλογιά, έχει μετατρέψει τον εμβολιασμό σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Η περιορισμένη ή μηδενική διαθεσιμότητα εμβολίων από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες αλλάζει βίαια την εικόνα του συστήματος δημόσιας υγείας σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των Ελληνόπουλων, αφήνοντας τα τελικά ακάλυπτα για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα.

Το μείζον πρόβλημα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κώςτα Νταλούκα, είναι ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη, ενώ προβλήματα επάρκειας διαπιστώνονται και στα τετραδύναμα εμβόλια διφθερίτιδας, κοκκύτη, τετάνου, πολιομυελίτιδας, στα πενταπλά, της ηπατίτιδας Α, το τετραπλό Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας-Ανεμευλογιάς και το τετραδύναμο διφθερίτιδας-κοκίτη-τετάνου-πολιομυελίτιδας για εφήβους.

Ήδη οι παιδίατροι επιχειρούν να "ξαναγράψουν" το πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για αυτά, δεδομένου ότι αναγκάζονται να ακολουθήσουν εμβαλωματικές λύςεις, οπως διαφορετικό εμβολιαςτικό σχήμα σε καθε παιδί, πχ διαφορετικά εμβόλια, άλλοτε μονοδύναμα και άλλοτε πολυδύναμα, και διαφορετικές χρονικές στιγμές, με βάση τη διαθεσιμότητα των σκευασμάτων.

Το... χρονοδιάγραμμα των ελλείψεων

Σε επικοινωνία που είχε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων με τις φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν και κυκλοφορούν τα εμβόλια αυτά στην Ελλάδα αυτές παραδέχθηκαν την έλλειψη εμβολίων. Η μια εκ των εταιριών δήλωςε έλλειψη στα εξής:

· Infanrix Tetra ( διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας), το οποίο δεν θα βρεθεί στην αγορά πριν από το τέλος του έτους

· Infanrix IPV-Hib (πρόκειται για το λεγόμενο πενταπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη- πολιομυελίτιδας-αιμόφιλου ινφλουέντζας τυπου Β) που θα κυκλοφορήςει μέχρι το τέλος του έτους

· Havrix για την ηπατίτιδα Α ειναι επίςης σε έλλειψη, αλλά η διαθεσιμότητα του θα αποκατασταθεί από τον Σεπτέμβριο με έκτακτη εισαγωγή

· Priorix Tetra (ιλαράς- παρωτίτιδας-ερυθράς-ανευμελογιάς) είναι σε έλλειψη, αλλά η διαθεσιμότητα του θα επανέλθει από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Οι εκπρόςωποι της φαρμακευτικής εταιρίας αποδίδουν τις ελλείψεις των εμβολίων στη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αυξημένη πρόσβαση του πληθυσμού αυτού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γεγονός που όπως επιςημαίνει "έχει οδηγήσει σε ζήτηση εμβολίων που ξεπερνά κατά πολύ την ικανότητα παραγωγής των αντίστοιχων ποσοτήτων από τις εταιρίες". Απορίας αξιον είναι βεβαίως πως παγκόσμιοι κολοσσοί που προγραμματίζουν έρευνες και νεα φάρμακα, αδυνατούν να προγραμματίσουν την παραγωγή "κλασικών" σκευασμάτων οπως τα εμβόλια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι εξηγήσεις που δόθηκαν στους εκπροςώπους των παιδιάτρων από την άλλη εταιρία -κολοσσό, που υποςτηρίζει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση των εμβολίων κοκκύτη παγκοσμίως αλλά και ότι υπάρχουν καθυςτερήςεις στα εργοστάσια παραγωγής όλων των εταιρειών εμβολίων λόγω των ποιοτικών ελέγχων.

Οι ελλείψεις σε αυτήν την εταιρία αφορούν τα εμβόλια Tetravac και Repevax (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκύτη-πολιομυελίτιδας) καθώς και το Pentavac ( διφθερίτιδας-τετάνου-κοκύτη-πολιομυελίτιδας-αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β) που διατίθεται με το...σταγονόμετρο.

Ωστόσο, και βάσει της επίσημης ενημέρωσης της ευκαιρίας η έλλειψη του Repevax θα συνεχιστεί για τμήμα ή και για όλο το 2016 ενώ με μικρότερο προβλημα στην κυκλοφορία τους θα συνεχίσουν και τα υπόλοιπα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Facebook «πρόδωσε» αρχαιοκάπηλο στα Κύθηρα: Πουλούσε θησαυρούς online

Ελλάδα Χτες
Κατασχέθηκαν αρχαία νομίσματα και όστρακα μινωικής εποχής

Το τελεσίγραφο της Βασίλισσας Ελισάβετ στον Χάρι και η τελευταία επιθυμία πριν ξεψυχήσει

Κόσμος Χτες
Ο Χάρι ήθελε να συζητήσει με τη Βασίλισσα μια «ενδιάμεση» λύση

Βρετανία: Η σοκαριστική ανακάλυψη 250 σκύλων που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες

Κόσμος Χτες
Οι διασώστες κλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν υπέφεραν άλλο την κατάσταση

Ραζβάν Λουτσέσκου: Δίπλα στο φέρετρο του πατέρα του για πάνω από 24 ώρες

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεν έχει φύγει ούτε για μια στιγμή και σφίγγει το χέρι σε όλους όσους έχουν περάσει από εκεί και υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 10.000

Ο Diddy στο Εφετείο: Πώς προσπαθεί να μειώσει την ποινή του

Κόσμος Χτες
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο ράπερ αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 15 Απριλίου 2028

Με χαμηλές ταχύτητες η πασχαλινή έξοδος: Ουρές χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς

Ελλάδα Χτες
49.414 οχήματα έχουν περάσει τα διόδια προς Κόρινθο και 37.687 προς Λαμία

Κορυφαίος γιατρός καταρρέει, όταν κρίνεται ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, προσπάθησε να σπρώξει τη σύζυγό του από γκρεμό

Κόσμος Χτες
Ο Κόνιγκ είχε καταστρώσει σχέδιο δολοφονίας της συζύγου του, προκειμένου να αποφύγει το διαζύγιο

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: «Όχι» της Αστυνομίας σε ΠΑΟΚ κι ΟΦΗ για κατάργηση των «νεκρών» ζωνών

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Αστυνομία απέρριψε το αίτημα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για τις «νεκρές» ζώνες κι ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό με περιορισμένη παρουσία κόσμου.

«Μεγάλης κλίμακας συσκότιση»‑ Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε ηλεκτρομαγνητικά όπλα και βόμβες άνθρακα

Κόσμος Χτες
Πολύ ανησυχητικό το δημοσίευμα του Bloomberg για τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας

Υπουργός Αμυνας Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκλιπαρεί για κατάπαυση πυρός

Κόσμος Χτες
200 νεκροί κατά τις χθεσινές επιθέσεις

Fuel Pass: «Έσπασε» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου αιτήσεων ‑ Συνεχίζονται οι αιτήσεις

Ελλάδα Χτες
Από Μεγάλη Παρασκευή η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις χωρίς τη ρύθμιση για το ΑΦΜ

Πρόεδρος Ιράν: Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο

Κόσμος Χτες
Μήνυμα του προέδρου του Ιράν - «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το Λίβανο»