E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς χάθηκαν στον... αέρα 600 κιλά χρυσού, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ!

Mια απίστευτη ιστορία

Δημοσίευση 28/9/2015 | 00:00

Πώς χάθηκαν στον... αέρα 600 κιλά χρυσού, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ!

Γίνεται να... χαθούν 600 κιλά χρυσού χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς; Κι όμως γίνεται!

Η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει την άγνωστη δικογραφία για τον «κλεμμένο χρυσό της Ολυμπιακής Αεροπορίας», βάρους 600 κιλών και αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2002, όταν μια εταιρεία με έδρα στον Ασπρόπυργο αγόρασε μεγάλη ποσότητα καλωδίων του ΟΤΕ, από τα οποία έγινε εξαγωγή χρυσού, λευκόχρυσου και πλατίνας, συνολικού βάρους 600 κιλών και αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Μια κοινοπραξία αμερικανικών εταιρειών συμφώνησε να αγοράσει τα ευγενή μέταλλα και να καταβάλει το αντίτιμο. Μια τρίτη εταιρεία, ελληνικών συμφερόντων, ανέλαβε τη μεσιτεία της πώλησης και υπογράφηκε σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό. Ο χρυσός τοποθετήθηκε σε ειδικά κιβώτια στις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, τα οποία ελέγχθηκαν και μολυβδοσφραγίστηκαν από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα.

Μεσολαβητής μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών ορίστηκε από τους μεσίτες ο H.D., που γεννήθηκε στη Σουηδία και διαμένει στις ΗΠΑ. Οι μεσίτες ασφάλισαν τον χρυσό σε δύο ασφαλιστικούς κολοσσούς έναντι 1.650.000 δολαρίων. Επίσης, ανέλαβαν και τη μεταφορά του χρυσού από τον Ασπρόπυργο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για να αποσταλεί με εμπορική πτήση της Ο.Α. στη Φρανκφούρτη. Όταν όμως προσγειώθηκε το αεροπλάνο στο γερμανικό αεροδρόμιο διαπιστώθηκε πως ο χρυσός είχε κάνει... φτερά!

Η αγοράστρια εταιρεία στέλνει έγγραφο με το οποίο καθιστά την Ολυμπιακή Αεροπορία μοναδική και πλήρως υπεύθυνη για την απώλεια του χρυσού. Όπως προκύπτει, όμως, από τα βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών είχε στηθεί απάτη σε βάρος της Ο.Α.

Η εταιρεία που είχε αναλάβει τη μεσιτεία, με απάτη του μεσολαβητή, στελέχη της μεταφορικής εταιρείας αλλά και διεφθαρμένοι υπάλληλοι της Ο.Α. που φέρονται πως έλαβαν χρηματικά ανταλλάγματα για να πλαστογραφήσουν σειρά εγγράφων, ακόμα και τον ακτινολογικό έλεγχο των κιβωτίων με τον οποίο «πιστοποιείτο» η παραλαβή του χρυσού από την Ο.Α. Ώστε να σκηνοθετήσουν την εξαφάνιση του χρυσού, που παραμένει άφαντος 13 χρόνια μετά.

Από την προανάκριση της Εισαγγελίας και της Οικονομικής Αστυνομίας προκύπτει πως δεν παρελήφθησαν ποτέ τα επίμαχα εμπορεύματα. Ο χρυσός φέρεται να υπεξαιρέθηκε με ευθύνη των οκτώ κατηγορουμένων, οι οποίοι πήραν προκαταβολή ύψους 900.000 δολαρίων από την αγοράστρια εταιρεία και στη συνέχεια σκηνοθέτησαν «απώλεια» του χρυσού για να λάβουν αποζημίωση από την Ο.Α. και τις ασφαλιστικές εταιρείες ύψους περίπου 3 εκατ. δολαρίων.

Την «κομπίνα» φαίνεται να έστησαν στέλεχος της κοινοπραξίας αμερικανικών εταιρειών που αγόρασε τον χρυσό, οι ιδιοκτήτες της ελληνικής εταιρείας που ανέλαβαν τη μεσιτεία της πώλησης, υπάλληλοι της μεταφορικής εταιρείας και της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της απάτης-μαμούθ θα καθίσουν στις 30 Νοεμβρίου στο εδώλιο. Ένας εκ των κατηγορουμένων έχει αποβιώσει, ορισμένοι φυγοδικούν και άλλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μηνου ορίου προφυλάκισης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους», μια εντυπωσιακή πτυχή της υπόθεσης είναι ότι η ΟΑ προέβη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αγοράστρια εταιρεία και κατέβαλε μεγάλο ποσό ως αποζημίωση, ενώ η ποινική διαδικασία ήταν σε εξέλιξη και από την έρευνα των ανακριτικών αρχών προέκυπτε απάτη και μάλιστα εγκληματικό σχέδιο σε βάρος της.

Στο δικόγραφο επισημαίνεται ότι από το πόρισμα της ΕΔΕ που είχε κάνει η ΟΑ προέκυπτε πως ο χρυσός δεν είχε εισέλθει στους χώρους του αεροδρομίου. Οπότε, πέραν όλων των οικονομικών απαιτήσεων, πολλών εκατομμυρίων που εγείρονται σε βάρους του κρατικού αερομεταφορέα, προκλήθηκε επιπλέον ζημία με την εξωδικαστική αποζημίωση που καταβλήθηκε. Εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και η απουσία της Ολυμπιακής από την ποινική διαδικασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ωρωπός: 32χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του και ανέβασε το βίντεο online – «Κοιτάξτε πώς κλαίει»

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Χρόνια κακοποίηση και συνεχείς αποσύρσεις καταγγελιών – Ο δράστης συνελήφθη αφού πέταξε το κινητό του στη θάλασσα

Αίγιο: Συγκλονίζει ο πρώτος μάρτυρας στον τόπο του εγκλήματος – «Πήγα να βοηθήσω»

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
«Θα τον κυνηγήσω μέχρι εκεί που δεν πάει», λέει η αδερφή του 54χρονου θύματος

Οι πέντε ασφαλέστερες χώρες για το 2026 ‑ Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης αξιολογεί 163 χώρες βάσει 23 διαφορετικών κριτηρίων

Τραμπ: «Θα επιτεθούμε στο Ιράν πολύ σκληρά»

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την κατάρριψη του ελικοπτέρου Apache στα Στενά του Ορμούζ για να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης.

Βόλος: «Θα σκοτώσω εσάς και τα παιδιά σας» – Στο Αυτόφωρο 45χρονος

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Ο κατηγορούμενος ισχυριζόταν ότι διαθέτει όπλο και μαχαίρι, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία των κατοίκων

Ομόνοια: Το περίπτερο πωλούσε ναρκωτικά

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Συνελήφθησαν τρία άτομα

Πανικός στη Ρωσία: Σμήνος από εκατομμύρια κουνούπια πήρε στο κυνήγι τουρίστες ‑ Video

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Το βίντεο που καταγράφει το περιστατικό και κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τα έντομα να σχηματίζουν ένα πυκνό, συμπαγές στρώμα, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να βγουν καν από τα οχήματά τους

«Έκανα ψηλάφηση» υποστηρίζει ο γιατρός που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μετά από καταγγελία 15χρονου για γενετήσια πράξη

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του - Η καταγγελία έγινε τη Δευτέρα από τη μητέρα του 15χρονου

Νάυτης δολοφόνησε τη συνάδελφό του και κατά τη διάρκεια της ανάκρισής, την είχε νεκρή στη ντουλάπα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Τα δεδομένα από το κινητό και το GPS οδήγησαν στον εντοπισμό της σορού

Υπόθεση Δασκαλάκη: Γιατί συνελήφθησαν πατέρας, γιος και εργάτης – Τον σκότωσαν με γκλίτσα;

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Ένας εκ των συλληφθέντων είχε απασχολήσει και στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη