E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί κρύβουν τους αλμπίνους που ζουν στα σύνορα της Τανζανίας;

Γιατροί-μάγοι πουλούν τα μέλη τους έναντι χιλιάδων δολαρίων ως φυλαχτά

Δημοσίευση 28/9/2015 | 00:00

Γιατί κρύβουν τους αλμπίνους που ζουν στα σύνορα της Τανζανίας;

Τον επόμενο μήνα, στην Τανζανία, πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές και όσοι αλμπίνοι ζουν στην Κένυα, κοντά στα σύνορα με την χώρα, απομακρύνονται, ώστε να μην πέσουν θύματα διάφορων γιατρών-μάγων, οι οποίοι επιδιώκουν να πάρουν μέλη τους με σκοπό να τα πουλήσουν ως φυλαχτά σε πολιτικούς που θέλουν να βρεθούν στην εξουσία.

Μέχρι στιγμής, 35 αλμπίνοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην γίνουν «λεία» για πολιτικούς που πιστεύουν σε φρικτούς μύθους σχετικά με για τους ανθρώπους με αλφισμό, οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους πολλούς αιώνες πίσω.

Πολλοί, είναι εκείνοι που πιστεύουν πως το δέρμα και τα μέλη των αλμπίνων φέρνουν καλή τύχη όταν διαλυθούν και τοποθετηθούν σε φυλαχτά. Για αυτό λοιπόν, τα μέλη τους και τα όργανα τους πωλούνται για αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Κλασικό παράδειγμα των βάρβαρων αυτών παραδόσεων, είναι η περίπτωση του 56χρονου Enock Jamenya, ο οποίος δεν πρόλαβε να κρυφτεί, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, μετά από επίθεση που δέχτηκε στην περιοχή Vihiga, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Κένυας με την Τανζανία. Λίγο πριν εκπνεύσει και ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, διηγήθηκε την τραγική του περιπέτεια, κατά την οποία, τρεις άντρες με μαχαίρια του επιτέθηκαν, κόβοντας του το αυτί και πολλά δάχτυλα και αφήνοντας τον αιμόφυρτο, θεωρώντας τον νεκρό.

Μάλιστα, επειδή δεν είχε να τους δώσει χρήματα, του είπαν να τους δώσει το χέρι ή το αυτί του, για να το πουλήσουν στην Τανζανία. Μια γενική εκτίμηση, υποστηρίζει πως σήμερα σε όλον τον πλανήτη ζουν 20.000 άνθρωποι με αλφισμό, με τους περισσότερους από αυτούς να βρίσκονται στην υπο-σαχάρια Αφρική, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 75 από αυτούς στην Τανζανία.

Οι γιατροί-μάγοι πληρώνουν περίπου 70.000 δολάρια για ένα ολόκληρο σώμα αλμπίνου, με τις ερχόμενες εκλογές στην Τανζανία να αποτελούν την αφορμή της έκρηξης της ζήτησης φυλαχτών με μέλη τους για κάποιους που θέλουν καλοτυχία και πιστεύουν πως έτσι θα την κερδίσουν. Πάντως επιχείρηση της αστυνομίας οδήγησε σε συλλήψεις εκατοντάδων γιατρών-μάγων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η απίστευτη ιστορία του «ζητιάνου εκατομμυριούχου» της Ινδίας

Stories 27.01.2026
Ο φτωχός που σερνόταν στους δρόμους ήταν πάμπλουτος

Η Ισπανία «αδειάζει», αλλά σε πληρώνει για να πας: Χωριά‑φαντάσματα δίνουν έως 10.800€ για μια νέα αρχή

Νέα Εποχή 27.01.2026
Επιδοτήσεις για αγορά σπιτιού, φοροελαφρύνσεις, μηνιαία επιδόματα και χωριά που αναζητούν κατοίκους

Κράτησε μόλις 38 λεπτά ‑ Ο συντομότερος πόλεμος στην Ιστορία

Ιστορικά 27.01.2026
Η Αγγλο-Ζανζιβαρινή Σύγκρουση του 1896 και το ωμό μήνυμα ισχύος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην καρδιά της Αφρικής

Στα πιο δυνατά διαβατήρια του πλανήτη το ελληνικό – Σαρώνει στις κατατάξεις για το 2026

Νέα Εποχή Χτες
Με ελεύθερη είσοδο σε 185 χώρες, το ελληνικό διαβατήριο συγκαταλέγεται ξανά στα κορυφαία παγκοσμίως σύμφωνα με τον δείκτη Henley

Η Γη… τρέχει και δεν μας προλαβαίνει: Γιατί οι μέρες μικραίνουν και τι σημαίνει αυτό για τον χρόνο

Νέα Εποχή Χτες
Οι επιστήμονες μετρούν τις πιο «γρήγορες» ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ και εξετάζουν μια ιστορική αλλαγή στα ρολόγια

Γιατί η Κίνα θέλει να κατακτήσει ο Τραμπ τη Γροιλανδία

Stories Χτες
Ο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού» και η κινεζική αντεπίθεση

Explainer: Τι συζήτησαν φέτος στο Νταβός; Το συνέδριο που προβλέπει κρίσεις πριν γίνουν ειδήσεις

Stories Χτες
Από πολέμους μέχρι AI: Όσα λέγονται στο Νταβός πριν φτάσουν στη ζωή μας

10 ρητά αρχαίων Ελλήνων που παραμένουν διαχρονικά

Stories Χτες
Έχει μεγάλη σημασία να τα γνωρίζουμε και να τα κατανοούμε