E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκπληκτικό: Aνδρας με παράλυση περπατά με τη... σκέψη

Δείτε το βίντεο

Δημοσίευση 25/9/2015 | 00:00

Εκπληκτικό: Aνδρας με παράλυση περπατά με τη... σκέψη

Τέσσερα μέτρα κατάφερε να περπατήσει ένας τετραπληγικός 26χρονος άνδρας o οποίος είναι παράλυτος από τη μέση και κάτω τα τελευταία πέντε χρόνια, με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής που διαβάζει το μυαλό του. Έτσι, ο 26χρονος γίνεται ο πρώτος παραπληγικός ο οποίος είναι σε θέση να κάνει μερικά βήματα χωρίς να εξαρτάται από ρομποτικά κάτω άκρα.

Το επίτευγμα επιστημόνων στις ΗΠΑ αποτελεί ακόμη μία επίδειξη των δυνατοτήτων της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη δύναμη του νου. Ένας υπολογιστής διαβάζει τα εγκεφαλικά κύματα του άνδρα και αυτά, με τη σειρά τους, στέλνουν ηλεκτρικά σήματα που ενεργοποιούν τους μυς των ποδιών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Irvine, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό Νευροτεχνολογίας «Journal of Neuroengineering and Rehabilitation», δημιούργησαν μια νέα διεπαφή (interface) εγκεφάλου-υπολογιστή, που μπορεί να υπερκεράσει τη βλάβη στη σπονδυλική στήλη η οποία προκαλεί την παράλυση.

Μια κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος που φορά ο ασθενής στο κεφάλι του καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου του, ενώ ηλεκτρόδια είναι τοποθετημένα στους μυς των ποδιών. Ο ασθενής εκπαιδεύεται νοητικά σε μια οθόνη υπολογιστή, προκειμένου να στέλνει σήματα στα πόδια του, ώστε αυτά να κινηθούν. Ένα βασικό πρόβλημα που πρέπει να βελτιωθεί είναι ότι ο ασθενής δυσκολεύεται να κρατήσει την ισορροπία του όταν κάνει βήματα. Οι ερευνητές δήλωσαν, πάντως, ότι το μη επεμβατικό σύστημά τους αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο, που πηγαίνει ένα βήμα πέρα από τη χρήση συστημάτων εικονικής πραγματικότητας ή ρομπτικών εξωσκελετών.

Οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη αποκόπτουν τα νεύρα που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και κάτω άκρων, με συνέπεια την παράλυση. Τα νεύρα αυτά δεν αναπτύσσονται ξανά, όμως καινοτομικά συστήματα όπως το παραπάνω μπορούν να διαβάσουν τα ηλεκτρικά-νευρικά σήματα του εγκεφάλου και να παρακάμψουν την κατεστραμμένη περιοχή της σπονδυλικής στήλης, έτσι ώστε οι μύες των ποδιών να δέχονται πάλι εντολές κίνησης.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το νέο σύστημα έχει δοκιμαστεί μόνο σε έναν παράλυτο και, όπως είπαν, χρειάζονται περισσότερες δοκιμές, με άλλους ασθενείς, προτού αξιοποιηθεί ευρύτερα από τους παραπληγικούς.

Μελλοντικά, για πρακτικούς και ψυχολογικούς λόγους, η ογκώδης εξωτερική κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα εσωτερικό εγκεφαλικό εμφύτευμα. Αυτό θα πιάνει τα εγκεφαλικά σήματα με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και, επιπλέον, πιθανώς θα επιτρέπει στον ασθενή όχι μόνο να κινεί τα πόδια του, αλλά και να τα νιώθει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες και τώρα θέλει να τις εξυγιάνει

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει την επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» σε τράπεζες και επιχειρήσεις

Drone στη Λευκάδα: Εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη τα εκρηκτικά

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το θαλάσσιο drone εντόπισαν δύο ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή της Βασιλικής

Νέος συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Πάνω από 100 ασθενείς από νοροϊό στην Καραϊβική

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το πλοίο αυτή τη στιγμή πλέει ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας και έχει προγραμματιστεί να προσεγγίσει το Nassau, την πρωτεύουσα των Μπαχάμες

Απίστευτο περιστατικό στο αεροδρόμιο του Ντένβερ: Αεροπλάνο χτύπησε άνθρωπο που περπατούσε τον διάδρομο προσγείωσης

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Η πτήση ακυρώθηκε καθώς αμέσως μετά πήρε φωτιά ο κινητήρας του αεροπλάνου και οι επιβάτες το εγκατέλειψαν χρησιμοποιώντας τις τσουλήθρες για προληπτικούς λόγους

Μήνυμα Πούτιν προς ΝΑΤΟ: «Η Ρωσία πάντα ήταν και θα είναι νικήτρια»

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία

Στον Κορυδαλλό υπό άκρα μυστικότητα και δρακόντεια μέτρα το ζεύγος Παρασύρη, σε ειδικό χώρο κράτησης η 56χρονη

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Οι Αρχές επιχειρούν να αποτρέψουν πιθανές εντάσεις ή επεισόδια τόσο κατά τη μεταγωγή όσο και κατά την παραμονή τους στις φυλακές

Το κορίτσι των Porta Potty Party συγκλονίζει: «Το μήνυμα που μου έστειλαν οι βασανιστές μου...»

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Η Μαρία Κοβαλτσούκ βρέθηκε με σπασμένη τη σπονδυλική στήλη ωστόσο συνεχίζει να ζει με τον εφιάλτη

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε τον Μάρκους Φόστερ

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Αναμένεται να γίνει η πρώτη μεταγραφική κίνηση του Δικεφάλου του Βορρά για τη νέα σεζόν

ΗΠΑ: Πατέρας σκότωσε την κόρη του μετά από καβγά για τον Τραμπ ‑ Η οργή της μητέρας γιατί δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Ο δράστης δήλωσε ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης του πιστολιού του και παραδέχτηκε ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ πριν το περιστατικό και ήταν εθισμένος

Χάος στην Τενερίφη: Στους δρόμους ο κόσμος για να μη δέσει το Hodius που βρέθηκε ο χανταϊός

Κόσμος 09.05.2026
«Θέλουμε δουλειά, όχι ασθένεια» φώναζαν οι διαδηλωτές

Θρίλερ με το πλωτό drone στη Λευκάδα – Σε δύο άξονες η έρευνα για να βρεθεί η διαδρομή του

Ελλάδα 09.05.2026
Λογισμικό και εξοπλισμός στο μικροσκόποιο των Αρχών - Τα σενάρια που εξετάζονται