E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

32χρονος μεγιστάνας εξοργίζει τον πλανήτη αυξάνοντας τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5.500%

Παγκόσμια κατακραυγή για τον προκλητικό και κυνικό πρώην χρηματιστή της Wall Street

Δημοσίευση 22/9/2015 | 14:23

32χρονος μεγιστάνας εξοργίζει τον πλανήτη αυξάνοντας τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5.500%

Αν παρακολουθείτε έστω και ένα ξένο μέσο ή τα social media γενικότερα, θα έχετε σίγουρα δει από χθες το όνομα Martin Shkreli να φιγουράρει σε κάποιο άρθρο με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια.  

Ο 32χρονος πρώην χρηματιστής που κατέχει μια φαρμακευτική εταιρεία ονόματι Τuring Pharmaceutical έδωσε τον Αύγουστο 55 εκατ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του φαρμάκου Daraprim το οποίο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σκευάσματα που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης, μια συχνή ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της τροφής και που προσβάλλει εύκολα ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτοί που πάσχουν από AIDS, καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και εγκύους.

Το φάρμακο που έχει κόστος παραγωγής μόλις ένα δολάριο πωλούνταν έναντι 17. Εδώ και λίγες μέρες όμως όμως η τιμή εκτοξεύτηκε σε εξωφρενικά επίπεδα σημειώνοντας πρωτοφανή αύξηση κατά 5500%. Κάπως έτσι το Daraprim πλέον κοστίζει $750.      

Οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση αυτής της αύξησης ήταν άμεσες και συνοδεύτηκαν από κύμα οργής το οποίο στράφηκε εναντίον του Martin Shkreli. Μέσα σε λίγες ώρες το Twitter και το αμερικανικό ίντερνετ είχαν γεμίσει με υβριστικά σχόλια για τον νεαρό CEO της Τuring Pharmaceutical, ο οποίος στη συνέχεια κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να αιτιολογήσει την απόφασή αυτή. Εδώ ήταν που τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μια και η επίσημη τοποθέτηση του επιχειρηματία ήταν κυνική και προκλητική.

Πάνω - κάτω αυτό που είπε ο Martin Shkreli ήταν πως η απόφαση πάρθηκε με σκοπό το κέρδος και ανέφερε χαρακτηριστικά: That's business!. "Δεν είμαστε κάποια άπληστη φαρμακευτική εταιρεία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ασθενείς, απλά προσπαθούμε να παραμείνουμε στη δουλειά" σημείωσε σε μια άλλη συνέντευξη στο Bloomberg και πρόσθεσε πως η απόφασή αυτή θα προσφέρει τη δυνατότητα για περισσότερη μελέτη πάνω στις βελτιώσεις του φαρμάκου.  

Η κυνική ομολογία, αλλά και το ύφος του Shkreli έφεραν ακόμη χειρότερες αντιδράσεις στα social media τα οποία διοργάνωσαν διαδικτυακή επίθεση εναντίον του στο Τwitter. Ωστόσο ο νεαρός δεν πτοήθηκε και απάντησε με νόημα και ένα τραγούδι του Έμινεμ συνεχίζοντας να δίνει τροφή για σχόλια.  

     

Ο αμοραλιστής πρωταγωνιστής του σκανδάλου που έγινε θέμα στους New York Times προκάλεσε και την αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον που χαρακτήρισε αποφάσεις σαν αυτή απαράδεκτες και ανακοίνωσε πως θα ετοιμάσει πλάνο με μέτρα για τον περιορισμό αυτών των πρακτικών. Την δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Αμερικανική Εταιρεία Μολυσματικών Νόσων (IDSA) η οποία κοινοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας σε κυβερνητικούς φορείς Υγείας και την εταιρεία.

Ωστόσο στην επιφάνεια έρχονται και νέα δεδομένα για το βεβαρημένο παρελθόν του Martin Shkreli ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε σειρά σκανδάλων που έχουν να κάνουν με φάρμακα. Κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί πως μέσω μιας χρηματιστηριακής εταιρείας είχε ασκήσει πιέσεις και προσπάθησε να παρέμβει στους κανονισμούς στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για να εμποδίσει την κυκλοφορία φαρμάκων αντίπαλης εταιρείας και αν ευνοήσει της δικής του ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά του σε κάποιου είδους "καρτέλ" που δούλευε για να εντοπίζει φτηνά φάρμακα και αγοράζοντας τα να αυξάνει τις τιμές τους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ερωτικό σκάνδαλο στο Μαυροβούνιο: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραιτήθηκαν λόγω seχ tape που διέρρευσε

Κόσμος 30.01.2026
Στο σκάνδαλο εμπλέκονται η γενική διευθύντρια για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μαυροβουνίου, Μιριάνα Πάικοβιτς, και ο πρώην σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Ντέγιαν Βούκσιτς

ΗΠΑ: Αντρας ντυμένος Μπάτμαν διαμαρτυρύθηκε σε δημοτικό συμβούλιο για τη βία της ICE

Κόσμος 30.01.2026
«Μπορεί κάποιος από εσάς να πάει σπίτι του και να πει στα παιδιά του ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τους συμμαθητές τους, να προστατεύσει τους παππούδες τους;»

Ιός Nipah: Έχει θνησιμότητα 40 με 50 τοις εκατό ‑ Ποιες οι πιθανότητες να φτάσει στην Ελλάδα

Tech + Science 30.01.2026
Πώς μεταδίδεται; - Όλα όσα γνωρίζουμε για τον ιό που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές στις ασιατικές χώρες

Φάλαινα στον Παγασητικό: Τραυματισμένη και σε κίνδυνο – Επιχειρεί ειδική ομάδα

Ελλάδα 30.01.2026
Εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή

Κατασχέθηκαν έξι φάκελοι με τις άδειες λειτουργίας της Βιολάντα ‑ Ψάχνουν τα κενά και τις παραλείψεις που έφεραν την τραγωδία

Ελλάδα 30.01.2026
Σε έγγραφα που έχουν κατατεθεί, αναφέρεται η ύπαρξη ανιχνευτών αερίων - Οι ερευνητές δεν τους έχουν εντοπίσει στον χώρο του εργοστασίου

Ρουμανία: Αποσωληνώθηκε ο 20χρονος τραυματίας που έμεινε πίσω στην Τιμισοάρα

Ελλάδα 30.01.2026
Νέες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του φίλου του ΠΑΟΚ που νοσηλεύεται στη Ρουμανία

Αυξήσεις για 2 εκατ. εργαζόμενους: Ποιοι κερδίζουν έως και δύο μισθούς

Οικονομία 30.01.2026
«Ευνοημένοι» από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα είναι οι εργαζόμενοι έως 25 ετών

Αχαΐα: Χειροπέδες σε 15χρονο για ξυλοδαρμό 13χρονου ‑ Συνελήφθη και ο πατέρας του

Ελλάδα 30.01.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε μέσα σε Γυμνάσιο του Αιγίου

Σε Θεσσαλονίκη και Πιερία οι πρώτες κηδείες των 7 οπαδών του ΠΑΟΚ

Ελλάδα 30.01.2026
Στις 12 το μεσημέρι ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και στον Αρωνά Πιερίας

Θεσσαλονίκη: Τι εξετάζουν οι αρχές για τις δύο νεκρές γυναίκες

Ελλάδα 30.01.2026
Πότε θα απολογηθούν στην ανακρίτρια οι δύο κατηγορούμενοι

Τιμοκατάλογος ναρκωτικών σε τοίχο… σχολείου στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 30.01.2026
Aσυνήθιστο περιστατικό συνέβη σε Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης