E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

32χρονος μεγιστάνας εξοργίζει τον πλανήτη αυξάνοντας τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5.500%

Παγκόσμια κατακραυγή για τον προκλητικό και κυνικό πρώην χρηματιστή της Wall Street

Δημοσίευση 22/9/2015 | 14:23

32χρονος μεγιστάνας εξοργίζει τον πλανήτη αυξάνοντας τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5.500%

Αν παρακολουθείτε έστω και ένα ξένο μέσο ή τα social media γενικότερα, θα έχετε σίγουρα δει από χθες το όνομα Martin Shkreli να φιγουράρει σε κάποιο άρθρο με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια.  

Ο 32χρονος πρώην χρηματιστής που κατέχει μια φαρμακευτική εταιρεία ονόματι Τuring Pharmaceutical έδωσε τον Αύγουστο 55 εκατ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του φαρμάκου Daraprim το οποίο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σκευάσματα που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης, μια συχνή ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της τροφής και που προσβάλλει εύκολα ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτοί που πάσχουν από AIDS, καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και εγκύους.

Το φάρμακο που έχει κόστος παραγωγής μόλις ένα δολάριο πωλούνταν έναντι 17. Εδώ και λίγες μέρες όμως όμως η τιμή εκτοξεύτηκε σε εξωφρενικά επίπεδα σημειώνοντας πρωτοφανή αύξηση κατά 5500%. Κάπως έτσι το Daraprim πλέον κοστίζει $750.      

Οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση αυτής της αύξησης ήταν άμεσες και συνοδεύτηκαν από κύμα οργής το οποίο στράφηκε εναντίον του Martin Shkreli. Μέσα σε λίγες ώρες το Twitter και το αμερικανικό ίντερνετ είχαν γεμίσει με υβριστικά σχόλια για τον νεαρό CEO της Τuring Pharmaceutical, ο οποίος στη συνέχεια κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να αιτιολογήσει την απόφασή αυτή. Εδώ ήταν που τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μια και η επίσημη τοποθέτηση του επιχειρηματία ήταν κυνική και προκλητική.

Πάνω - κάτω αυτό που είπε ο Martin Shkreli ήταν πως η απόφαση πάρθηκε με σκοπό το κέρδος και ανέφερε χαρακτηριστικά: That's business!. "Δεν είμαστε κάποια άπληστη φαρμακευτική εταιρεία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ασθενείς, απλά προσπαθούμε να παραμείνουμε στη δουλειά" σημείωσε σε μια άλλη συνέντευξη στο Bloomberg και πρόσθεσε πως η απόφασή αυτή θα προσφέρει τη δυνατότητα για περισσότερη μελέτη πάνω στις βελτιώσεις του φαρμάκου.  

Η κυνική ομολογία, αλλά και το ύφος του Shkreli έφεραν ακόμη χειρότερες αντιδράσεις στα social media τα οποία διοργάνωσαν διαδικτυακή επίθεση εναντίον του στο Τwitter. Ωστόσο ο νεαρός δεν πτοήθηκε και απάντησε με νόημα και ένα τραγούδι του Έμινεμ συνεχίζοντας να δίνει τροφή για σχόλια.  

     

Ο αμοραλιστής πρωταγωνιστής του σκανδάλου που έγινε θέμα στους New York Times προκάλεσε και την αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον που χαρακτήρισε αποφάσεις σαν αυτή απαράδεκτες και ανακοίνωσε πως θα ετοιμάσει πλάνο με μέτρα για τον περιορισμό αυτών των πρακτικών. Την δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Αμερικανική Εταιρεία Μολυσματικών Νόσων (IDSA) η οποία κοινοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας σε κυβερνητικούς φορείς Υγείας και την εταιρεία.

Ωστόσο στην επιφάνεια έρχονται και νέα δεδομένα για το βεβαρημένο παρελθόν του Martin Shkreli ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε σειρά σκανδάλων που έχουν να κάνουν με φάρμακα. Κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί πως μέσω μιας χρηματιστηριακής εταιρείας είχε ασκήσει πιέσεις και προσπάθησε να παρέμβει στους κανονισμούς στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για να εμποδίσει την κυκλοφορία φαρμάκων αντίπαλης εταιρείας και αν ευνοήσει της δικής του ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά του σε κάποιου είδους "καρτέλ" που δούλευε για να εντοπίζει φτηνά φάρμακα και αγοράζοντας τα να αυξάνει τις τιμές τους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία: Κατέρρευσαν τρία κτίρια στο Σιντίργκι ‑ Έγινε αισθητός και σε νησιά του Αιγαίου

Κόσμος Χτες
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, καθώς και σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Θάνατος ‑ μυστήριο Βραζιλιάνας influencer, ανερχόμενης πολιτικού: Τη βρήκαν νεκρή στο σπίτι της

Κόσμος Χτες
Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για τα ακριβή αίτια του θανάτου της, ενώ στην πόλη όπου ήταν εκλεγμένη κηρύχθηκε τριήμερο πένθος

Πέθανε ο Τζακ ΝτεΤζονέτ

Κόσμος Χτες
«Έφυγε» ένας από τους σπουδαιότερους ντράμερ της σύγχρονης τζαζ, σε ηλικία 83 ετών

Κρήτη: Νεκρός άνδρας που έπεσε στο κενό μετά από κατάρρευση ταράτσας

Ελλάδα Χτες
Όλα συνέβησαν σήμερα, λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι, όταν ένας άντρας ηλικίας 65 ετών έπεσε στο κενό, λόγω της κατάρρευσης ταράτσας, από ύψος περίπου 10 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα

Χίος: Μοναδικό έθιμο για την 28η Οκτωβρίου με το άναμμα του «Όχι» ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Το εντυπωσιακό και μοναδικό έθιμο ξεκίνησε το 1948 και αποτελεί μία τοπική γιορτή της νεολαίας για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Καρυστιανού: «Στην παρέλαση θα σας συνοδεύουν και οι 57 ψυχές που καθοδηγούν το ΟΧΙ του αγώνα μας»

Ελλάδα Χτες
«Αύριο η παρέλασή σας δεν είναι μόνο για τις γενιές που πέρασαν, αλλά και για τη δική σας γενιά, και για όσες έπονται, για αυτές που τους οφείλουμε όλοι μας ένα καλύτερο αύριο» αναφέρει σε ανάρτησή της

Μητέρα «έπιασε» οικογενειακή φίλη με τον 10χρονο γιο της ‑ Τη φιλοξενούσε και βίαζε το παιδί

Ελλάδα Χτες
Θύμα ένα εντεκάχρονο αγόρι και θύτης οικογενειακή φίλη

Βραζιλία: «Ανεξήγητος πόνος, το να σε χάνω τόσο νέο!», λέει η οικογένεια 18χρονου Έλληνα

Κόσμος Χτες
Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση της άγριας δολοφονίας 18χρονου Έλληνα στην Βραζιλία, από ληστές που τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ

Σοκ στη Γλυφάδα: 69χρονη γυναίκα δέχθηκε άγριο χτύπημα ενώ τάιζε αδέσποτες γάτες

Ελλάδα Χτες
Μία γυναίκα δέχθηκε απρόκλητη και βίαιη επίθεση την ώρα που τάιζε αδέσποτες γάτες στη γειτονιά της. Ο δράστης, που φέρεται να πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά της τη χτύπησε στο κεφάλι με πέτρα, αφήνοντάς την αιμόφυρτη στο έδαφος

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για «σκοτεινές ημέρες» και καλεί τους Αμερικανούς να παραμείνουν αισιόδοξοι

Κόσμος Χτες
Με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βρίσκεται σε shutdown κατηγόρησε τον Τραμπ ότι εκμεταλλεύεται την κρίση για να επιβάλει τον απόλυτο έλεγχο του κρατικού μηχανισμού

Τουρκικά ΜΜΕ: Μετά τη συνάντηση Ερντογάν ‑ Στάρμερ, ενδέχεται η υπογραφή για 40 Eurofighter

Κόσμος Χτες
Μετά τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας στην Αγκυρα, έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με την μακροχρόνια προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, μεταδίδεται από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης