E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρετανικά ΜΜΕ: Η νέα κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Το βάρος του τρίτου μνημονίου

Δημοσίευση 22/9/2015 | 09:18

Βρετανικά ΜΜΕ: Η νέα κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Η πρώτη αντίδραση ήταν θετική. Αποστασιοποιημένα θετική, αλλά τουλάχιστον δεν άφηνε να εννοηθεί πως η ανάρρηση του Τσίπρα ξανά στην εξουσία θα είναι ένας προβληματικός παράγοντας. Η δεύτερη αντίδραση, όμως, είναι προβληματισμός και ανησυχία.

Τόσο η Telegraph, όσο και ο Guardian (δηλαδή δύο από τις σημαντικότερες εφημερίδες της Μ. Βρετανίας) αφήνουν τη θριαμβολογία της Κυριακής να κατακάτσει και πίσω από τον αχό του γλεντιού των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τις δυσκολίες του άμεσου μέλλοντος για τη νέα κυβέρνηση.

Η συντηρητική Telegraph κάνει λόγο για «κυβέρνηση που είναι καταδικασμένη να αποτύχει, λόγω του λανθασμένου μνημονίου που της έχει επιβληθεί».

Οι ξένοι οικονομολόγοι θεωρούν πως η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού παραείναι ισχνή για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του μνημονίου. Τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2015 πρέπει να περάσουν από τη Βουλή περίπου 60 προαπαιτούμενα. Πρόκειται για νόμους που θα έχουν άμεση αντανάκλαση στη ζωή των Ελλήνων. Παράλληλα, από τον Οκτώβριο θα τρέξει και το πρώτο review από την πλευρά των δανειστών. Θεωρητικά, αναφέρει η Telegraph, τα άλλα κόμματα που τάσσονται υπέρ του μνημονίου δεν θα μπλοκάρουν τη διαδικασία, αλλά ουδείς γνωρίζει τι είδους αντίδραση θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας μέσα στο κόμμα. Σε περίπτωση που αποτύχει να σημειώσει πρόοδο, τότε θα χάσει πόντους και στην επικείμενη συζήτηση για το χρέος.

Ο Jonathan Loynes της Capital Economics λέει: «Είναι απίθανο να δούμε τον Τσίπρα αν υποχωρεί συνολικά και να δέχεται κάθε μέτρο που θα θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές. Φοβάμαι πως οι νυχτερινές, επίπονες και μακρές διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών δεν έχουν απαραίτητα τελειώσει».

Οι Βρυξέλλες ήδη έστειλαν τα πρώτα μηνύματα αμέσως μετά την επανεκλογή Τσίπρα. Ο Valdis Dombrovskis ζήτησε να πατήσει γκάζι η νέα κυβέρνηση, να σχηματιστεί γρήγορα και αμέσως να δηλώσει τη δέσμευσή της στο πρόγραμμα. Ο Martin Schulz προτίμησε να χτυπήσει σε πολιτικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για περίεργη συμμαχία ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Καμμένο.

Ο Guillaume Menuet, οικονομολόγος της Citi, πιο πραγματιστής, αναφέρει: «Το τρίτο πρόγραμμα είναι απίθανο να λύσει τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας. Γι' αυτό θεωρούμε πως η θέση της Ελλάδας στο ευρώ θα τεθεί υπό συζήτηση τα επόμενα τρίμηνα».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και ο συνήθως μετριοπαθής Guardian κάνει λόγο για μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τον ουρανό της Αθήνας, και φυσικά δεν αναφέρεται στον φθινοπωρινό καιρό, που πήρε τα σκήπτρα από το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει πως οι αναλυτές θέτουν εν αμφιβόλω το κατά πόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να θέσει σε εφαρμογή τις δρακόντειες μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές και οι οποίες περιγράφονται στο νέο μνημόνιο. Εάν αυτές δεν γίνουν, τότε θα επανέλθει ξανά το ακραίο σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Helena Smith, συνομίλησε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ με απλούς Αθηναίους, που με τη σειρά τους δηλώνουν προβληματισμένοι για το πώς ο Τσίπρας θα καταφέρει να φέρει βόλτα το νέο μνημόνιο, αλλά και να τηρήσει ταυτόχρονα τις όποιες υποσχέσεις έχει δώσει.

Ένας εξ αυτών δηλώνει απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών: «Είναι απίστευτο, ο άνθρωπος που πρόδωσε όλες τις υποσχέσεις που είχε δώσει, που επί των ημερών του έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκαν capital controls και η οικονομία χειροτέρεψε, να γίνεται ξανά πρωθυπουργός. Οι μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν να περνούν δύσκολα. Μας υποσχέθηκε ότι ο ήλιος θα λάμπει, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ελπίζουν ότι η ξαφνική καταιγίδα δεν θα είναι από τις πρώτες υποσχέσεις που ξεχνάει ο Τσίπρας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μακρόν: Αυξάνονται οι πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό μας

Κόσμος 02.03.2026
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως 8 ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνδράμουν τη χώρα του στην ενίσχυση της κοινής αποτροπής, με το Ελιζέ να βάζει και την Ελλάδα στο κάδρο

Ιράν: Θα χτυπήσουμε σκληρά την Κύπρο

Κόσμος 02.03.2026
«Θα χτυπήσουμε την Κύπρο με τόση σφοδρότητα που οι Αμερικανοί θα φύγουν από το νησί»

Πιτ Χέγκσεθ: «Δεν ξεκινήσαμε αυτόν το πόλεμο, αλλά ο Τραμπ θα τον τελειώσει!»

Κόσμος 02.03.2026
Τι ανέφερε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν, το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας και το πυρηνικό πρόγραμμα.

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Ποιοι καλούνται και τι πρέπει να γνωρίζουν

Ελλάδα 02.03.2026
Οι ηλικίες και αναλυτικές οδηγίες για τους πολίτες

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρή και η σύζυγος του Αλί Χαμενεΐ

Κόσμος 02.03.2026
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, η σύζυγος του Αλί Χαμενεΐ, υπέκυψε και αυτή στα τραύματά της.

Ιατροδικαστική για 31χρονη στον Κολωνό: Δεν ήταν έγκυος ‑ Για κακούργημα διώκεται ο σύντροφός της

Ελλάδα 02.03.2026
Ο ιατροδικαστής προσπαθεί αν ο θάνατος προκλήθηκε αποκλειστικά από τα χτυπήματα

Μπλακ άουτ στις πτήσεις: Μπαράζ μαζικών ακυρώσεων και εκτροπών

Ελλάδα 02.03.2026
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής οι αεροπορικές

Πέθανε ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Σπύρος Κατσίμης

Ελλάδα 02.03.2026
Το συγκινητικό αντίο της κόρης του, Μαριλένας

Από λάθος του Κουβέιτ η πτώση των αμερικανικών μαχητικών

Κόσμος 02.03.2026
Και τα έξι μέλη των πληρωμάτων πρόλαβαν να εκτιναχθούν με ασφάλεια από τα αεροσκάφη

Ιράν προς αποκλεισμό από το Μουντιάλ 2026: Το Ιράκ φαβορί για την αντικατάσταση

Αθλητικά Νέα 02.03.2026
Ο πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα – Σενάρια για ανακατανομή θέσεων και πιθανό «παράθυρο» επαναφοράς μέσω wild card

Δύο φρεγάτες και F16 στέλνει η Ελλάδα στην Κύπρο

Ελλάδα 02.03.2026
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν λίγο πριν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κύπρου