E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κρήτη: Φοιτήτρια σχεδίασε πλατφόρμα για άτομα με κινητικά προβλήματα

Σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο New Jersey των ΗΠΑ

Δημοσίευση 22/9/2015 | 00:00

Κρήτη: Φοιτήτρια σχεδίασε πλατφόρμα για άτομα με κινητικά προβλήματα

Η Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου, φοιτήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατάφερε να ξεχωρίσει, καθώς σχεδίασε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα επικοινωνίας για άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα, η οποία μπορεί με χαμηλό κόστος να αναβαθμίσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής κινητικά ανάπηρων ανθρώπων που δεν μπορούν να μιλήσουν.

Αφορμή γι' αυτήν την εφαρμογή στάθηκε η 17χρονη Στέλλα, ένα τετραπληγικό κορίτσι, που το μόνο που μπορεί να ελέγξει ο εγκέφαλός της είναι η κίνηση του δεξιού της ποδιού.

Η κοπέλα δεν μπορεί ούτε να μιλήσει, επομένως το να εκφράσει οποιοδήποτε συναίσθημα ή ανάγκη είναι αδύνατο. Η ιδέα της Βιλελμίνης βραβεύτηκε από τη Μονάδα Καινοτομίας του Πολυτεχνείου, ενώ πλέον η ίδια συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του New Jersey των ΗΠΑ, αναζητώντας νέους τρόπους ώστε να αξιοποιήσει εμπορικά την πλατφόρμα που δημιούργησε.

Όπως δήλωσε η νεαρή φοιτήτρια, ανέπτυξε την εφαρμογή με σκοπό να δώσει στη Στέλλα, αλλά και σε κάθε άλλο άτομο με παρόμοια κινητικά προβλήματα, τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή της στο κομμάτι της επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο και να εξελιχθεί πνευματικά, διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας βίντεο, ακούγοντας μουσική και βλέποντας φωτογραφίες πατώντας απλώς ένα κουμπί, χωρίς τη βοήθεια συνοδού.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε laptop ή tablet και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε χρήστη.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Στέλλας, ένα μεγάλο κουμπί, το οποίο χειρίζεται με το πόδι της, λειτουργεί σαν ποντίκι, δίνοντάς της πρόσβαση στα εικονίδια της εφαρμογής μέσω του αυτόματου κυκλικού σκαναρίσματος της κάθε επιλογής.

Τα εικονίδια καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, φυσικών αναγκών, όπως π.χ. τη δίψα, την πείνα, τον πονοκέφαλο ή επιθυμίες όπως «θέλω να μείνω μόνη μου» και «να φορέσω αυτό», τα οποία, όπως δήλωσε η Βιλελμίνη, είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να μπορεί να τα εκφράζει αυτόνομα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς στο Στάντε της Κάτω Σαξονίας

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση - τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα

Αιματοκύλισμα σε fan zone του Μουντιάλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας από πυροβολισμούς

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση ως ανθρωποκτονία

Παραιτήθηκε η Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ‑ «Η συγκρότηση της ΕΛΑΣ δημιουργεί διέξοδο»

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να υπάρξει ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην ΕΛΑΣ», ανέφερε υπενθυμίζοντας ομιλία της στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι εισπράττουν πρώτοι τα 150 και ποιοι πρέπει να περιμένουν

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Σε δύο φάσεις - έως 30 Ιουνίου και έως 31 Αυγούστου - η καταβολή του εφάπαξ ποσού των 150 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Δολοφονία στα Εξάρχεια: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Στη σύλληψη ενός άνδρα ο οςποίος έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης της δολοφονίας του 25χρονου Τούρκου στα Εξάρχεια προχώρησαν οι Αρχές, το πρωί της Δευτέρας

Πέθανε η Πενέλοπε Κιθ

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η σπουδαία ηθοποιός της βρετανικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή στα 86 της χρόνια στο σπίτι της στο Σάρεϊ, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο

«Φρένο» στα ηλεκτρικά πατίνια: Έρχονται ηλικιακό όριο, υποχρεωτική ασφάλιση και «τσουχτερά» πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Νέο νομοθετικό πλαίσιο κατατίθεται στη Βουλή με απαγορεύσεις, υποχρεωτική ασφάλιση και πρόστιμα έως 1.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά πατίνια.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανοίγει έρανο για τα θύματα του σεισμού στη Βενεζουέλα

Ελλάδα 29.06.2026
«Τα χρήματα που θα μαζευτούν θα στηρίξουν την τιτάνια προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού της Βενεζουέλας για τους πληγέντες»

Ποιοι έστησαν το «Μουντιάλ» μέσα στα ερείπια της Γάζας και γιατί παίζουν ξυπόλητοι

Αθλητικά Νέα 29.06.2026
Νεαροί Παλαιστίνιοι στη Χαν Γιουνίς διοργανώνουν αυτοσχέδιο τουρνουά ποδοσφαίρου σε αλάνα με άμμο, αναζητώντας μια ανάσα κανονικότητας μέσα στον πόλεμο.

Λήμνος: Το Λιμενικό διέσωσε 5χρονο που παρασύρθηκε από θαλάσσια ρεύματα πάνω σε φουσκωτό στρώμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Το μικρό παιδί είναι καλά στην υγεία του - οι γονείς του τέθηκαν υπό κράτηση

Κομοτηνή: 17χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα ‑ Νοσηλεύεται διασωληνωμένος

Ελλάδα 29.06.2026
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος ένας 17χρονος που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα Αρωγής του Δήμου Κομοτηνής.