E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τεστ προδίδει την ηλικία του σώματος

Υπολογίζει την ταχύτητα γήρανσης και τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και Αλτσχάιμερ

Δημοσίευση 8/9/2015 | 00:00

Τεστ προδίδει την ηλικία του σώματος

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι έχουν αναπτύξει ένα νέο αιματολογικό-γενετικό τεστ το οποίο υπολογίζει την ταχύτητα γήρανσης του σώματος, αλλά και τον κίνδυνο εκδήλωσης γεροντικής άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ομάδα των επιστημόνων υποστηρίζει ότι η βιολογική ηλικία ενός ατόμου είναι πιο σημαντική από τη χρονολογική. Ωστόσο, η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Βιολογίας «Genome Biology», δεν δίνει στοιχεία ως προς το πώς θα μπορούσε να επιβραδυνθεί η ταχύτητα γήρανσης του σώματος ενός ατόμου.

Η νέα εξέταση μετρά τη ζωτικότητα ορισμένων γονιδίων-κλειδιών και εκτιμά τη διαφορά μεταξύ χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας (η δεύτερη μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την πρώτη, δηλαδή από την ηλικία ενός ανθρώπου). Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τεστ θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για να γίνεται μια εκτίμηση σχετικά με τη νεανικότητα των οργάνων των δωρητών (π.χ. νεφρών), που προορίζονται για μεταμόσχευση και συνεπώς για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας τους.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν τόσο στο αίμα, όσο και στον εγκέφαλο, τον βαθμό που είναι ενεργά στους 65χρονους μια σειρά από γονίδια, συγκριτικά με τη δραστηριότητα των ίδιων γονιδίων σε 25χρονους ανθρώπους. Όσο πιο δραστήρια είναι 150 γονίδια-κλειδιά στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα άνοιας. Ως εκ τούτου, η εξέταση είναι σε θέση να διακρίνει σε πρώιμο στάδιο τα άτομα που κινδυνεύουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις λόγω προχωρημένης βιολογικής ηλικίας του εγκεφάλου, παρόλο που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί τα σχετικά συμπτώματα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται πως όλοι οι 60χρονοι δεν είναι ίδιοι, όμως έως τώρα δεν υπήρχε ένα αξιόπιστο τεστ που να αποκαλύπτει τη βιολογική ηλικία σε αντιδιαστολή με τη χρονολογική. Η ανακάλυψή μας παρέχει την πρώτη αξιόπιστη μοριακή υπογραφή της βιολογικής ηλικίας στους ανθρώπους και θα πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να μεταμορφώσει τον τρόπο που χρησιμοποιείται η ηλικία, για να λαμβάνονται ιατρικές αποφάσεις, καθώς επίσης για να εντοπίζει όσους κινδυνεύουν περισσότερο από Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, καθηγητής James Timmons. Ο Βρετανός καθηγητής διευκρίνισε ότι η ψαλίδα μεταξύ βιολογικής και χρονολογικής ηλικίας φαίνεται να γίνεται ορατή μετά την ηλικία των 40 ετών.

Το BBC σημειώνει, ότι μελλοντικά μια εξέταση της βιολογικής ηλικίας του ατόμου μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται οι συντάξεις και τα ασφάλιστρα. «Αναμφίβολα, είναι ένα τεστ που εγείρει πολλά ζητήματα και σηκώνει συζήτηση», λέει ο καθηγητής Timmons και συμπληρώνει, «ούτως ή άλλως, κρινόμαστε ήδη βάσει ηλικίας. Επομένως, είναι ίσως πιο σώφρον να κρινόμαστε από ένα αξιόπιστο τεστ. Γιατί να πρέπει να πληρώνουμε τόσα χρήματα για μια σύνταξη που ενδέχεται να μην την πάρουμε ποτέ; Γιατί να μην ξοδεύει κανείς όλα αυτά τα λεφτά για να χαρεί τη ζωή του τώρα;».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Νέα Εποχή 05.05.2024
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το πιο επικίνδυνο νησί του πλανήτη κι ας μην κατοικεί κανείς εκεί, ούτε άνθρωπος ούτε ζώο

Stories 05.05.2024
Είναι γεμάτο με σπάνια μικρόβια, εξωτικές και θανατηφόρες ασθένειες

Θάφτηκε 2 χρόνια μετά τον θάνατό του επειδή η οικογένεια περίμενε την ανάστασή του

Stories 05.05.2024
Το νεκροτομείο έκανε μήνυση στην οικογένεια

Το μοναστήρι που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Ιστορικά 05.05.2024
Η μονή επανιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπηρετούν σε αυτή αρκετοί μοναχοί

Aυτός ο γιατρός έγινε διάσημος αλλάζοντας τις φωνές των ανθρώπων

Stories 05.05.2024
Mετά τις επεμβάσεις στο πρόσωπο, η νέα μόδα είναι οι επεμβάσεις φωνής

Τι είναι αυτή η μαύρη κουκίδα στο iPhone και τι κάνει;

Νέα Εποχή 05.05.2024
Γιατί υπάρχει εκεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί;

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Πρόσωπα Χτες
Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Πρόσωπα Χτες
Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός Προχτές
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά Προχτές
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories Προχτές
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ