E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σπουδαία ανακάλυψη: Το δηλητήριο σφήκας σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Χωρίς να κάνει ζημιά στα γειτονικά υγιή κύτταρα

Δημοσίευση 2/9/2015 | 11:47

Σπουδαία ανακάλυψη: Το δηλητήριο σφήκας σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Μπροστά σε μια εκπληκτική ανακάλυψη βρίσκονται ερευνητές, οι οποίοι πιθανότατα ανακάλυψαν ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου.  

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το δηλητήριο που βγαίνει από το κεντρί μιας βραζιλιάνικης σφήκας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου, καθώς περιέχει μια τοξίνη που σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να κάνει ζημιά στα γειτονικά υγιή κύτταρα.

Οι Βραζιλιάνοι και Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή João Ruggiero Neto του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοφυσικής «Biophysical Journal», ανακάλυψαν ότι η επιθετική σφήκα Polybia paulista, η οποία ενδημεί στα νοτιοανατολικά της χώρας, όταν τσιμπάει απελευθερώνει την τοξίνη ΜΡ1, που βοηθά το έντομο είτε να σκοτώνει τη λεία του, είτε να αμύνεται αποτελεσματικά. Οι επιστήμονες έβαλαν την εν λόγω τοξίνη κάτω από το μικροσκόπιο στο εργαστήριό τους και διαπίστωσαν πως μπορεί να εξουδετερώσει τη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να πειράξει τα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν τον εμπλεκόμενο βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει κάτι τέτοιο. Τα πειράματα πάντως βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να διασφαλισθεί ότι η εν λόγω δραστική ουσία είναι ασφαλής για τους ανθρώπους.

Πάντως, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι μελλοντικά μπορεί να καταλήξουν σε μια νέα κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων, που θα ενταχθούν στο ευρύτερο οπλοστάσιο κατά του καρκίνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελεύθερη με όρους η μητέρα του βρέφους που βρέθηκε νεκρό στην Πάρο: Διατάχθηκε ο εγκλεισμός της σε ψυχιατρείο

Ελλάδα 12.06.2025
Ο εισαγγελέας Σύρου άσκησε δίωξη σε βάρος των δύο γονέων, οι οποίοι φέρονται να άφησαν το βρέφος εκτεθειμένο στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα

Συντριβή αεροσκάφους Air India: Για 105 θύματα μέχρι ώρας μιλάει Ινδός υπουργός

Κόσμος 12.06.2025
Η πτήση Air India 171, ένα Boeing 787-8 (γνωστό και ως Dreamliner), συνετρίβη στην κατοικημένη περιοχή Meghani Nagar πέντε λεπτά μετά την απογείωσή της

Το «μαύρο» ιστορικό της Air India στα αεροπορικά δυστυχήματα

Κόσμος 12.06.2025
Από το 1950 έχουν γίνει τουλάχιστον 10 μεγάλα αεροπορικά δυστυχήματα με πάνω από 830 νεκρούς

Αεροπορική τραγωδία στην Ινδία: Η πρώτη φορά που συντρίβεται αεροσκάφος Boeing 787 Dreamliner

Κόσμος 12.06.2025
Το ιστορικό ασφάλειας του 787 σε λειτουργία ήταν μέχρι στιγμής καλό

Συγκινεί ο άνδρας που έσωσε τα παιδιά από τον Αραχθο: «Θα μπορούσε να είναι το παιδί μου, φώναζα στον Θεό να με βοηθήσει»

Ελλάδα 12.06.2025
«Για το ότι σώθηκαν τα παιδιά δεν συνέβαλα μόνο εγώ, είμαστε μια ομάδα»

Το Ισραήλ έτοιμο να χτυπήσει το Ιράν – Απομακρύνουν Αμερικανούς από τη Βαγδάτη

Κόσμος 12.06.2025
Οι ΗΠΑ απομακρύνουν προσωπικό και οικογένειες από το Ιράκ λόγω φόβων για αντίποινα – Νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Συντριβή αεροσκάφους με 242 επιβαίνοντες στην Ινδία ‑ Σoκαριστικό βίντεο

Κόσμος 12.06.2025
Δείτε το σoκαριστικό βίντεο από τη στιγμή της συντριβής