E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκινούν απόψε οι ΄Νύχτες Πρεμιέρας`

Από 14-25 Σεπτεμβρίου, 175 ταινίες σε πέντε κινηματογράφους της Αθήνας

Δημοσίευση 14/9/2011 | 16:22

Ξεκινούν απόψε οι ΄Νύχτες Πρεμιέρας`

Eδώ και 17 χρόνια, οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x υποδέχονται το φθινόπωρο, με μια πληθώρα κινηματογραφικών προτάσεων. Φέτος, εν μέσω οικονομικών και κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων, οι Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν δυναμικά στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας με μια επιλογή ταινιών που αγγίζουν σύγχρονα και επίκαιρα θέματα. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 25 Σεπτεμβρίου και θα προβληθούν 175 ταινίες (120 μεγάλου μήκους και 55 μικρού μήκους), ενώ δεν θα λείψουν και κάποιες επαναληπτικές προβολές ώστε να ικανοποιηθεί το σινεφίλ κοινό...

Εκτός από τις ήδη τέσσερις γνωστές αίθουσες του Φεστιβάλ (Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class, Δαναός 1 και 2) φέτος στη λίστα προστέθηκε και το προσφάτως ανακαινισμένο ¶στορ, μέσα στη στοά της οδού Κοραή. Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία με την ταινία "The artist" του Michel Hazanavicius στις αίθουσες "Αττικόν" και "Απόλλωνα". Δεκατέσσερις ταινίες, από διάφορες χώρες του κόσμου, συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα, διεκδικώντας τη Χρυσή Αθηνά. Ανάμεσά σε αυτές βρίσκονται οι ταινίες: το "Ηφαίστειο" του Runar Runarsson, το "Gandu" από την Ινδία, το "Υποβρύχιο" και η "Μοσχαροκεφαλή" του Michael R. Roskam.

Πολλές θα είναι οι ταινίες που θα παιχτούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην ενότητα "Πρεμιέρες", με πιο σημαντικές την ταινία που άνοιξε το Φεστιβάλ Βενετίας, το πολιτικό θρίλερ "Αι Ειδοί του Μαρτίου" με τον George Clooney σε ρόλο πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη, "Ο κατακτητής" του Xavier Durringer με θέμα τον Γάλλο πρόεδρο Sarkozy, η "Ύποπτη συνωμοσίας" σε σκηνοθεσία Robert Redford, το "Amador" του Fernando Leon de Aranoa με ηρωίδα μια νεαρή μετανάστρια από τη Βολιβία και το "Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν" της  Lynne Ramsay, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Lionel Shriver.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος αρκετά είναι και τα αφιερώματα του φεστιβάλ, όπως το αφιέρωμα στον Ιάπωνα κινηματογραφιστή Yasuro Masumura, πρωτοπόρο του ιαπωνικού νέου κύματος με περίπου 60 ταινίες στο ενεργητικό του και το αφιέρωμα στον σπουδαίο Ολλανδό ντοκιμαντερίστα Johan van der Keuken με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του. Ξεχωρίζει επίσης το αφιέρωμα στο σύγχρονο Νορβηγικό σινεμά (επίκαιρο μετά τα τραγικά γεγονότα στο Όσλο) αλλά και μια συλλογή σε ταινίες που βασίζονται σε έργα του Φράντς Κάφκα.

Στις Νύχτες Πρεμιέρας δεν λείπει ποτέ το ελληνικό στοιχείο γι'αυτό και φέτος θα προβληθούν ελληνικές παραγωγές όπως "Το Γάλα" του Γιώργου Σιούγα, το "Fish n' Chips" του Ηλία Δημητρίου, η "Αμνηστία" του Buyar Alimani, "Ο Αννίβας προ των πυλών" της Ελισάβετ Χρονοπούλου, η "Δεμένη Κόκκινη Κλωστή" του Κώστα Χαραλάμπους και το "4ever" του Γιώργου Πυρπασόπουλου.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x ολοκληρώνονται την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου με την την απονομή των βραβείων του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος και την προβολή της ταινίας "Α Separation" του Ιρανού Asgar Farradi που κέρδισε στο Φεστιβάλ Βερολίνου τη Χρυσή ¶ρκτο. Και φέτος έχουν εκδοθεί κάρτες διαρκείας για το κοινό (που εξαντλήθηκαν σχεδόν αστραπιαία) ενώ τα εισιτήρια γενικής εισόδου έχουν διατηρήσει σταθερή την τιμή τους στα 6 ευρώ (4 ευρώ για τις πρωινές προβολές).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Aντιδράσεις για τη σαδομαζοχιστική σκηνή με κολάρο σκύλου που δεν υπάρχει στο βιβλίο

Σινεμά Χτες
Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Μάργκοτ Ρόμπι και ο Τζέικομπ Ελόρντι

Eurovision 2026: Πρώτο το τραγούδι του Akyla στις στοιχηματικές εταιρείες

Eurovision Προχτές
Το «Ferto» είναι στα φαβορί για πρωτιά

5 φορές που ηθοποιοί απάντησαν πανέξυπνα σε ηλίθιες ερωτήσεις

Σινεμά Προχτές
Όταν η υπομονή εξαντλείται, η «μαγεία» συμβαίνει όχι μπροστά από τις κάμερες των ταινιών, αλλά μπροστά στα μικρόφωνα του red carpet

Eurovision 2026 ‑ Εθνικός Τελικός: Όλες οι εμφανίσεις των 14 καλλιτεχνών για την εκπροσώπηση της Ελλάδας

Xmas Προχτές
14 καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή της Πειραιώς 260 για το εισιτήριο στη Eurovision της Βιέννης – οι εμφανίσεις, τα φαβορί και οι στιγμές που ξεχώρισαν

Eurovision 2026: Τι ώρα είναι ο ελληνικός τελικός – Τα φαβορί και πώς ψηφίζουμε

Μουσική 15.02.2026
Απόψε, Κυριακή (15/2) διεξάγεται ο Μεγάλος Τελικός του Sing for Greece 2026

Μαρίνα Σάττι x Leon of Athens ‑ «Εδώ»

Μουσική 13.02.2026
Όταν ο χρόνος σταματά εκεί που υπάρχει αγάπη

Η νέα ταινία που θα σε κάνει να φοβάσαι το μέλλον

Σινεμά 12.02.2026
Υπερβολή η ζοφερή πραγματικότητα;

Ταινίες της εβδομάδας: Wuthering Heights ‑ Γιατί μας ελκύει ακόμα το πιο τοξικό love story της λογοτεχνίας;

Σινεμά 11.02.2026
Οι ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες