Στις πλαζ της Θεσσαλονίκης με τα καραβάκια του Θερμαϊκού
Λουκουμάδες, χορός και πολλή μουσική
Δημοσίευση 5/8/2015 | 00:00

Οι πιο φημισμένες περιοχές εντός πόλης που οι Θεσσαλονικείς προτιμούσαν να κάνουν τα μπάνια τους χρόνια πριν, ήταν το Ταμαρίξ, στην περιοχή του σημερινού Ποσειδωνίου, και η πλαζ του ΕΟΤ στην Αρετσού της Καλαμαριάς. Τι γινόταν όμως με τις βόλτες εκτός πόλης; Γινόταν... ακτοπλοϊκή βόλτα!
Η ιστορία αρχίζει το 1907 –επί οθωμανικής αρχής–, όταν το πρώτο καραβάκι, με όνομα «Κασσάνδρα», έπλευσε εκτελώντας δρομολόγια.

Το πρώτο δρομολόγιο Μπαξέ Τσιφλίκ (Νέοι Επιβάτες) – Θεσσαλονίκη το έκανε με τη βάρκα του ο Μπαξετσιφλιώτης Κωνσταντίνος Παπάκης, που της έβαλε μηχανή (2 δραχμές το ναύλο).
Τα επόμενα χρόνια, τα καραβάκια είχαν πια καθιερωθεί... και επικράτησαν για δεκαετίες.
Δεκαετία του '60 και τα καραβάκια για Περαία, Μπαξέ Τσιφλίκι και Αγία Τριάδα είχαν μεγάλο σουξέ, με κόστος εισιτηρίου 4 δραχμές.

Και μπορεί να περίμενες πολλή ώρα μέχρι να επιβιβαστείς στο καραβάκι, αλλά άξιζε τον κόπο. Αξεσουάρ απαραίτητο; Ένας φρέσκος λουκουμάς! Εκείνα τα χρόνια η διασκέδαση έκρυβε μέσα της λίγη ταλαιπωρία, όμως κανείς δεν πτοούνταν από αυτό.
Η οργάνωση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα της εποχής. Την τιμητική τους είχαν και τα... beach party, όπου πρωταγωνιστούσαν μεγάλα συγκροτήματα των 60s, όπως οι Olympians.
Με πληροφορίες από το Thessaloniki Arts And Culture
Πηγή φωτογραφιών: Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης & ¶γνωστη Θεσσαλονίκη
Yngwie Malmsteen στη Θεσσαλονίκη: Συναυλία στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών στις 17 Ιουλίου
Thievery Corporation στη Θεσσαλονίκη: Συναυλία στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών στις 15 Ιουλίου 2026
Nate Smith Live στο Θέατρο Δόρα Στράτου – Φ hill Sessions, Τετάρτη 8 Ιουλίου
The Great Gig: Αφιέρωμα στους Pink Floyd στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης
Plastiras Lake Festival 2026: Όλες οι δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στη Λίμνη Πλαστήρα
Thievery Corporation: 30 χρόνια και live στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης
Skepta στην Αθήνα: Έρχεται στο Off The Hook Festival 2026 στο ΟΑΚΑ
Pantera: Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα στο Release Athens 2026
Anilio Park Festival 2026: Τριήμερο μουσικής στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου Μετσόβου, 7–9 Αυγούστου
Plastiras Lake Festival 2026: Όλα τα activities που σε περιμένουν στη Λίμνη Πλαστήρα, 9‑12 Ιουλίου
16ο Φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» 2026: Τριήμερο με τίτλο «Κόρες» τον Αύγουστο στην Πάρο
Anilio Park Festival: Τι κάνει το βουνίσιο φεστιβάλ της Πίνδου μια εμπειρία ζωής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ E-Daily 3.Left 02.07.2026






