E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΔΝΤ: «Στον αέρα» η συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Αναβάλλεται η άφιξη της Βελκουλέσκου

Δημοσίευση 24/7/2015 | 00:00

ΔΝΤ: «Στον αέρα» η συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Ένα «σκωτσέζικο ντους» αποτέλεσαν για την Αθήνα οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, φαίνεται πως η επιστροφή του Ταμείου στην Αθήνα βρίσκεται -μεταφορικά, και ουχί κυριολεκτικά- στον... αέρα!

Χαρακτηριστικά, και ενώ η Τρόικα αναμένεται αύριο στην Αθήνα, με την κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ να κάνει την επίσημη «πρώτη» της ως νέα εκπρόσωπος, το Ταμείο δεν επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με τον κ. Ράις να δηλώνει ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση», που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά και ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή.

«Η συμμετοχή μας θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση: από τη μια πλευρά οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή [τους], και από την άλλη πλευρά χρηματοδότηση [της Ελλάδας] και ελάφρυνση χρέους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, «κλείνοντας το μάτι» στους Ευρωπαίους, προκειμένου να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους.

Υπογράμμισε πάντως ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει τρίτο πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ, τη στιγμή που το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου λήγει το Μάρτιο του 2016 και το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2018.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι για το θέμα του χρέους «θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση (concrete commitment)» από την πλευρά των Ευρωπαίων, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της ελάφρυνσης αποτυπώθηκε και στο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM θα διαθέσει περίπου 50 δισ. ευρώ, αφήνοντας «τρύπα» έως και 36 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 82-86 δισ. που χρειάζεται η χώρα μας.

Ερωτηθείς, δε, εάν κατά τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου το Ταμείο υποστήριξε την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, ο κ. Ράις κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν τάχθηκε υπέρ αυτής της πρότασης.

«Η βασική μας υπόθεση ήταν πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, αυτό βγήκε ξεκάθαρα στο κοινό ανακοινωθέν» σχολίασε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε την αντικατάσταση του Ρίτσι Γκογιάλ. Όσον αφορά στην επιλογή να μετέχει στην αποστολή η Ντέλια Βελκουλέσκου, είπε ότι είναι μια συνηθισμένη αλλαγή θέσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, τα στελέχη του Ταμείου ζητούσαν από την Αθήνα ειδική επιστολή προς την κυρία Λαγκάρντ, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα προσκαλούσε το ΔΝΤ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το τρίτο πρόγραμμα. Αμέσως μετά τη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αποστείλει κοινή επιστολή προς τους τρεις θεσμούς, κάτι που όπως αναφέρουν πηγές του Ταμείου, δυσαρέστησε τα στελέχη. Έτσι πλέον, η Αθήνα αναμένεται να στείλει ειδική επιστολή προς την κυρία Λαγκάρντ, ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο, η αποστολή να έρθει στην Ελλάδα κανονικά και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Πηγές από την Αθήνα μάλιστα έλεγαν ότι η επιστολή αυτή θα αποσταλεί αύριο Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρίκη στην Ιταλία: Έκαψαν ζωντανούς μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν μέσα σε βαν γιατί δεν πλήρωσαν κόμιστρο, σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εικόνες που προκαλούν σομ από τη βάρβαρη δολοφονία, που φέρεται να οφείλεται στην άρνηση των τεσσάρων θυμάτων να δώσουν χρήματα για τη μεταφορά τους με το βαν

Βίντεο ‑ ντοκουμέντο από την απόδραση φυλακισμένου στον Κορυδαλλό: Ο 48χρονος τρέχει και οι σωφρονιστικοί τον καταδιώκουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ συνελήφθησαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Φωτιά σε υπόγεια αποθήκη στο Κολωνάκι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα

Σοκ στο Λιβαδερό Σερβίων: Αγρια επίθεση αρκούδας που ισοπέδωσε μαντρί και κατασπάραξε 15 πρόβατα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε απόγνωση πατέρας και γιος που αντίκρισαν εικόνες καταστροφής στην κτηνοτροφική μονάδα τους

Συναγερμός στην Ηγουμενίτσα για τους Hells Angels: 5.000 μέλη στην πόλη και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές για την παγκόσμια συγκέντρωση περίπου 5.000 μελών των Hells Angels στην Ηγουμενίτσα από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου

Βόμβα Σαμαρά: Έτοιμο νέο κόμμα – Ποιους ψηφοφόρους βάζει στο στόχαστρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει λάβει την απόφαση για νέο κόμμα ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών

«Τα μνημεία δεν είναι για πριβέ γλέντια»: Σκληρή ανακοίνωση των αρχαιολόγων για το Νιόκαστρο Πύλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει ότι το Νιόκαστρο της Πύλου μετατράπηκε σε ιδιωτικό σκηνικό πολυτέλειας για λίγους εκλεκτούς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο αρχείο η δικογραφία για Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

Ελλάδα Χτες
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή με αίτημα για άρση βουλευτικής ασυλίας των δύο εν ενεργεία βουλευτών

Πήλιο: Ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε τρία χωριά ‑ Τι εντοπίστηκε

Ελλάδα Χτες
Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Μαΐου - Η ανακοίνωση του δήμου Νότιου Πηλίου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε νέους κλάδους ‑ Ποιους εργαζόμενους αφορά

Ελλάδα Χτες
Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καλύψει συνολικά 476.000 εργαζόμενους