Guardian: 10 πράγματα που μετά βίας μπορούν να κάνουν οι Ελληνες πλέον
Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση
Δημοσίευση 9/7/2015 | 00:06

Την τελευταία 1,5 εβδομάδα, με τις τράπεζες να έχουν κλείσει και τις αναλήψεις να γίνονται με όριο, η ζωή των Ελλήνων έχει αλλάξει.
Τα πάντα επηρεάζονται, από τις βασικές ανάγκες μέχρι τα... iPhone. Ο Guardian, σε έναν δεκάλογο παρουσιάζει τα πράγματα που μετά βίας μπορούν πλέον να κάνουν οι Έλληνες.
1. Μετρητά
Οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη περισσότερων από 60 ευρώ την ημέρα από τα ΑΤΜ. Το ρευστό εξαντλείται, με ελλείψεις να παρατηρούνται σε χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ, όπως και σε κέρματα του ενός ευρώ. Οι ουρές στα ΑΤΜ είναι τεράστιες.
2. Πιστωτικές κάρτες
Τεχνικά, οι πιστωτικές κάρτες γίνονται ακόμη αποδεκτές. Όμως, πολλοί έμποροι θέλουν μόνο ρευστό. Κάποιοι μάλιστα προσφέρουν εκπτώσεις για αγορές με μετρητά. Οι Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό αναφέρουν ότι έχουν πρόβλημα στη χρήση των καρτών από τις ελληνικές τράπεζες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλους λογαριασμούς.
3. Μεταφορές χρημάτων
Οι μεταφορές χρημάτων εκτός χώρας είναι απαγορευμένες δίχως την έγκριση ειδικής επιτροπής και περιορίζονται στις εισαγωγές και στις πληρωμές για τους εξαγωγείς.
4. Εφαρμογές iPhone
Οι κάτοχοι iPhone αναφέρουν ότι έχει μπλοκαριστεί το κατέβασμα εφαρμογών. ¶λλοι, που έχουν λογαριασμούς συνδρομής για να πληρώνουν το iCloud, παίρνουν μηνύματα όταν πρέπει να καταβληθεί η μηνιαία συνδρομή.
5. PayPal
Οι Έλληνες μπορούν να λάβουν πληρωμές μέσω Paypal, αλλά όχι να ξοδέψουν τα χρήματα που έλαβαν. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων σημαίνει ότι προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση των Paypal wallets από τους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
6. Διαδικτυακές αγορές
Έχει περιοριστεί η δυνατότητα παραγγελίας αγαθών από ιστοσελίδες με έδρα εκτός Ελλάδος.
7. Αγορά και πώληση μετοχών
Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι κλειστό τις τελευταίες επτά ημέρες. Είχε προγραμματιστεί να ανοίξει την Πέμπτη, αλλά αυτή η προοπτική φάνταζε απίθανη, εκτός κι αν οι τράπεζες άρχιζαν και πάλι τις συναλλαγές.
8. Καταβολή ενοικίου
Οι περιορισμοί στα μετρητά δυσκολεύουν περισσότερο την καταβολή του ενοικίου και την εξόφληση λογαριασμών. Οι απευθείας πληρωμές με χρεωστική προφανώς έχουν επιβραδυνθεί και το e-banking ασφυκτιά.
9. Ελλείψεις προϊόντων
Οι Έλληνες καταναλωτές αποθηκεύουν βασικά προϊόντα – καφέ, όσπρια, ρύζι, μπαταρίες και σαπούνι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα αυγά και το κρέας επίσης λιγοστεύουν.
10. Φάρμακα
Σχεδόν όλες οι προμήθειες ελληνικών φαρμάκων εισάγονται και οι ελλείψεις κάποιων βασικών ήδη έχουν διαπιστωθεί. Η Ελλάδα οφείλει σε διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.