E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Telegraph: Να γιατί οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν ξανά μόνο με δραχμή

Τι αναφέρουν οι ¶γγλοι

Δημοσίευση 7/7/2015 | 18:43

Telegraph: Να γιατί οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν ξανά μόνο με δραχμή

Η Telegraph κάνει έναν μικρό απολογισμό των όσων ακολούθησαν το δημοψήφισμα σε όλη την Ευρώπη και καταλήγει με μια καταγραφή επιχειρημάτων, πως οι ελληνικές τράπεζες για να ανοίξουν ξανά, χρειάζονται Grexit και δραχμή.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει το άρθρο της Telegraph

«Μετά την απάντηση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, οι γραμμές μάχης των εταίρων έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζονται γύρω από την Ευρώπη. Η ελληνική κρίση αναγκάζει την Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει το υπαρξιακό ερώτημα, αν όντως η κρίση στην Ελλάδα έπληξε ανεπανόρθωτα την Ευρώπη. Καλείται μάλιστα να απαντήσει στο αν θα πρέπει να παρατείνει ή να προσαρμόσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ήταν αναμενόμενο αρκετές χώρες να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις σε αυτήν την ερώτηση και οι αντικροούμενες απόψεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Ένα πράγμα στο οποίο όλες οι πλευρές συμφωνούν είναι η ανάγκη για περισσότερες συνομιλίες. Φυσικά θα ήταν αδύνατο να απορριφθούν οι συνομιλίες, καθώς έτσι θα γινόταν ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απέρριπταν το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού και θα έδιναν το δικαίωμα στον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί διαρκώς τους δανειστές πως αυτοί φταίνε για όλα τα δεινά στην Ελλάδα.

Η ουσία των συνομιλιών είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν για ένα νέο πρόγραμμα αυτή την στιγμή και επίσης ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν υπάρχει στο τραπέζι. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, επέλεξε την άλλη οδό, λέγοντας πως ένα Grexit δεν μπορεί να έρθει αυτόματα, προσθέτοντας ότι υπάρχει η βάση για μια διαπραγμάτευση. Οι χώρες της Βαλτικής και οι Ολλανδοί συσπειρώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, γύρω από τη σκληρή γερμανική γραμμή, ενώ ο Ματέο Ρέντσι δείχνει τις τελευταίες ημέρες πιο ήπιο ύφος.

Η Ευρώπη, για ακόμη μια φορά, έχει διαιρεθεί και ταυτόχρονα εκτεθεί από την κρίση. Ο Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι πιστεύει πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και είναι απίθανο να κινηθεί σε διαφορετική βάση, έχοντας πάρει θάρρος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όμως από την στιγμή που το 76% του ελληνικού χρέους κατέχεται από τους φορολογούμενους ολόκληρης της Ευρώπης, καθιστά την όποια συζήτηση για αναδιάρθρωσή του εξαιρετικά δύσκολη.

Πέρα από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την Ευρωζώνη, υπάρχουν οι άμεσες και για κάθε χώρα ξεχωριστά. Η Ισπανία δεν θέλει να τροφοδοτήσει την άνοδο των Podemos. ¶λλες κυβερνήσεις, οι οποίες εφάρμοσαν σκληρή λιτότητα, δεν θέλουν εκτεθούν ξαφνικά από μια πιθανή υποχώρηση προς την Ελλάδα.

Η συνήθης απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα για την Ευρώπη είναι να αναζητήσει έναν συμβιβασμό. Αλλά αυτήν την στιγμή, κάτι τέτοιο δεν είναι και το πιο εύκολο. Με τις ελληνικές τραπεζές πλέον κλειστές και τα capital controls σε πλήρη εφαρμογή, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα καταφέρουν να ανοίξουν μόνο με τη βοήθεια της ΕΚΤ. Αυτό όμως είναι απίθανο να συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία, η οποία ακόμα και σήμερα παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα.

Μόνο ένα Grexit δείχνει αυτή τη στιγμή πιθανό να ανοίξει ξανά τις ελληνικές τράπεζες. Τα κενά ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές, καθώς και ανάμεσα στους πιστωτές, είναι πολύ μεγάλα γαι να γεφυρωθούν. Τελικά, αν η Ελλάδα θέλει ποτέ να ανοίξει εκ νέου τις τράπεζές της, θα πρέπει να αρχίσει να τυπώνει το δικό της νόμισμα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς το ολοκληρωτικό Grexit».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Κόσμος Χτες
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp ‑ Τι αλλάζει και πότε

Tech + Science Χτες
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών