E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

Μετά από 7 ώρες στο ίδιο τραπέζι

Δημοσίευση 6/7/2015 | 17:16

Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

Τέσσερις άξονες-στόχους έχει το κοινό ανακοινωθέν, που αναμένεται να εκδοθεί σε λίγο από την Προεδρία της Δημοκρατίας ως αποτέλεσμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Το ανακοινωθέν εκφράζει τη σύγκλιση όλων των αρχηγών, πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτείται να κάνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους πάνω στους συγκεκριμένους άξονες, αλλά και να διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τους αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώνει σε κάθε καμπή.

Οι τέσσερις άξονες-στόχοι είναι:

1. Να επιδιωχθεί μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη.

2. Η συμφωνία θα περιέχει μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για τη χώρα.

3. Η συμφωνία να εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για την οικονομική ανάπτυξη.

4. Να επιδιωχθεί διευθέτηση του χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.

Φυσικά, στόχος της προσπάθειας θα είναι η συμφωνία και όχι η ρήξη με τους εταίρους, με καθαρό ορίζοντα την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

- Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

- Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

- Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

¶μεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.

Τι προηγήθηκε στο μαραθώνιο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευθεί για όλο τον ελληνικό λαό μια συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές, εξουσιοδοτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή (πλην ΚΚΕ που διαχώρισε τη θέση του και της Χρυσής Αυγής που επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί στην σύσκεψη) στο πλαίσιο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Οπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, έπειτα από απαίτηση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας ¶νγκελα Μέρκελ, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι, ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ και η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ προσυπέγραψαν ανακοινωθέν το οποίο αναμένεται σε λίγα λεπτά και στο οποίο δεσμεύονται ότι τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η προοπτική αυτή..

«Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια με σκληρά μέτρα» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών εξηγώντας ότι είτε συμφωνία με μνημόνια, είτε Grexit θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και διευκρινίζοντας ότι η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι συνολική ρήξη με την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός ¶μυνας Πάνος Καμμένος είπε ότι «είναι στο χέρι της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».

«Η συμφωνία είναι μονόδρομος» τόνισε ο κ. Καμμένος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος 20.11.2025
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός 20.11.2025
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα 20.11.2025
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Κόσμος 20.11.2025
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές

Κόσμος 20.11.2025
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Κόσμος 20.11.2025
Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Ελλάδα 20.11.2025
Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Κόσμος 20.11.2025
Αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Ελλάδα 20.11.2025
Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Ελλάδα 20.11.2025
Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας