E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα της Public Issue: Μάχη μέχρι την τελευταία ώρα

Για την ιστοσελίδα της «Αυγής»

Δημοσίευση 3/7/2015 | 16:54

Έρευνα της Public Issue: Μάχη μέχρι την τελευταία ώρα

Απόλυτο ντέρμπι παραμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό δείχνει η έρευνα της Public Issue του Γιάννη Μαυρή, η οποία διενεργήθηκε από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου σε δείγμα 1.053 ατόμων, για το site της "Αυγής".

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 0,5% το Όχι. Ωστόσο αν συνεκτιμηθεί στην πρόθεση ψήφου η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων, τα αποτελέσματα μεταβάλλονται οριακά μεν, αλλά αρκετά για να αλλάξει ο νικητής, καθώς το Ναι φαίνεται να προηγείται με 0,5%.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου το Όχι έχει 43%, το Ναι έχει 42,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 9%, δεν θα ψηφίσει το 3,5%, λευκό/άκυρο είναι 1% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν 1%. Στην πρόθεση ψήφου με πιθανή ψήφο των αδιευκρίνιστων το Όχι έχει 45%, το Ναι έχει 45,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 3,5%, δεν θα ψηφίσει το 4%, λευκό/άκυρο είναι 1,5% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν 0,5%.

Παράσταση νίκης υπέρ του Ναι

Σημαντικό στοιχείο για την τελική ψήφο αποτελεί η παράσταση νίκης, όπου το Ναι προηγείται με μικρή διαφορά σύμφωνα με το 31% και με μεγάλη διαφορά σύμφωνα με το 19%. Το Όχι προηγείται με μεγάλη διαφορά για το 25% και με μικρή διαφορά για το 14%. Χωρίς γνώμη είναι το 11%.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, ειδικά στα ηλικιακά, και στη θέση που έχουν στην απασχόληση. Στους άνδρες η κατάσταση είναι απόλυτα ισορροπημένη με Ναι και Όχι στο 44%, ενώ στις γυναίκες το Ναι έχει 41% και το Όχι 42%.

Παράλληλα η νέα γενιά και οι παραγωγικές ηλικίες στηρίζουν με συντριπτικά ποσοστά το Όχι. Στις ηλικίες 18-24 το Όχι έχει 71% και το Ναι 20%, στις ηλικίες 25-34 το Όχι έχει 59% και το Ναι 26%, στις ηλικίες 35-44 το Όχι έχει 34% και το Ναι 53%, και στις ηλικίες 45-54 το Όχι έχει 48% και το Ναι 36%. Το Ναι προηγείται στους άνω των 55 ετών: στους 55-64 το Όχι έχει 44% και το Ναι 47% και στους 65 και άνω το Όχι έχει 26% και το Ναι 56%.

Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης, το Ναι προηγείται στην κατώτερη (43% με 34%) και ανώτερη εκπαίδευση (48% με 38%), ενώ το Όχι στη μεσαία (50% με 38%).
Ο πίνακας με βάση την απασχόληση δείχνει πως Όχι ψηφίζουν οι μισθωτοί ιδιωτικού (54% - 31%) και δημόσιου τομέα (58% - 31%), οι άνεργοι (51% - 26%) και οι φοιτητές (83% - 13%). Αντίθετα Ναι ψηφίζουν οι εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι (50% - 39%), οι συνταξιούχοι (55% - 31%), ενώ οι νοικοκυρές είναι απόλυτα μοιρασμένες (42%).

Μόνο η Αθήνα ψηφίζει Ναι

Όχι ψηφίζουν η Θεσσαλονίκη (39% - 44%) και η υπόλοιπη Ελλάδα (45% - 42%) και Ναι η Αθήνα ψηφίζει (45% - 40%). Ακόμη το Όχι προηγείται στις ημιαστικές περιοχές (47% - 40%), το Ναι στις αγροτικές περιοχές (44% - 40%) και ισοδυναμία υπάρχει στις αστικές (43%).

Ισορροπία υπάρχει και στο ερώτημα για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, γεγονός που δείχνει ότι δεν πέτυχε η επικοινωνιακή προσπάθεια να τεθεί το δίλημμα "Ναι ή Όχι στο ευρώ". Στην ερώτηση αν "το Όχι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή και το Ναι παραμονή στο ευρώ" απαντούν: σίγουρα ισχύει 36%, μάλλον ισχύει 12%, ούτε / ούτε 1%, μάλλον δεν ισχύει 10%, σίγουρα δεν ισχύει 37%, ενώ δεν γνωρίζει το 4%.

Κριτήριο ψήφου δείχνει και η απάντηση στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Η πλειοψηφία (41%) λέει οι δανειστές, ενώ η κυβέρνηση λέει το 39% και το 15% ρίχνει ευθύνες και στους δύο. Από την ανάλυση με βάση την κομματική ένταξη στη συγκεκριμένη ερώτηση προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ επιρρίπτουν την ευθύνη στους δανειστές, ενώ οι ψηφοφόροι Ν.Δ., Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

Κόσμος 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης