E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μια ανάσα από την οριστική ρήξη Τσίπρας‑Καμμένος

Ο υπ. ¶μυνας δεν υπέγραψε την ΠΝΠ για τα capital controls

Δημοσίευση 2/7/2015 | 10:49

Μια ανάσα από την οριστική ρήξη Τσίπρας‑Καμμένος

Ένα βήμα από τη διάλυσή της έφτασε χθες η δικομματική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, μετά τη δέσμευση που ανέλαβε με την επιστολή του προς πιστωτές ο πρωθυπουργός για περικοπές ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2016 και επιπλέον 400 εκατομμυρίων το 2017 στις αμυντικές δαπάνες, με απολύσεις από το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

Η δέσμευση αυτή είναι ξεκάθαρη στην υπογεγραμμένη επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές και η αποκάλυψή της προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού ¶μυνας, που απείλησε με παραίτηση και απόσυρση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος, που σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι δεν αποδέχεται περικοπές στην ¶μυνα, αντέδρασε με ένταση, απειλώντας να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συναντήθηκαν χθες το πρωί στο Μαξίμου και λίγο έλειψε να υπάρξει ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μάλιστα, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού προχώρησε στη διάψευση όσων περιλαμβάνονται στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών».

Ωστόσο, όσα έγραψε ο πρωθυπουργός στην επιστολή είναι ξεκάθαρα. Στο δεύτερο σημείο της επιστολής ο Αλέξης Τσίπρας γράφει: «Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτών (περιλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τον ειδικό φόρο στο ντίζελ) έως το τέλος του 2017. Μείωση της οροφής των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017, μέσω μιας στοχευμένης ομάδας δράσεων, περιλαμβανομένης μιας μείωσης του συνόλου των υπαλλήλων και των προμηθειών».

Πλέον οι σχέσεις των δύο εταίρων βρίσκονται στο ναδίρ, ενώ τις μεταξύ τους εντάσεις πυροδοτεί το λουκέτο στις τράπεζες.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η απόφαση του κ. Καμμένου να μη συνυπογράψει τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν το κλείσιμο των τραπεζών και στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls). Η υπογραφή του κ. Καμμένου υπάρχει στην ΠΝΠ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που εκδόθηκε την ίδια ημέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός