Ευρώπη: Αποφασίστε τι θέλετε!
Οι πρώτες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές πηγές
Δημοσίευση 1/7/2015 | 13:10

Δεν υπάρχει σοβαρή βάση συζήτησης, λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Η πρώτη αντίδραση των δανειστών στην επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τους εκροσώπους των θεσμών είναι αρνητική.
Η επιστολή Τσίπρα περιλαμβάνει στοιχεία που οι υπουργοί της Ευρωζώνης πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν, έγραψε μόλις το Reuters, σχολιάζοντας την προσπάθεια του πρωθυπουργού να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους στο και πέντε.
Κύκλοι των θεσμών αναρωτιούνται αν ακολουθεί παρελκυστική πολιτική ο κ. Τσίπρας. Όσον αφορά τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, που τώρα λέει ότι αποδέχεται το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από τους πιστωτές, εκπρόσωποι των θεσμών λένε ότι θα τις εξετάσουν.
Οι θεσμοί τονίζουν, ωστόσο, ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ανεδαφικές, δεδομένου του νέου δημοσιονομικού κενού που έχει δημιουργήσει το bank run, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και γενικώς η αναγγελία του δημοψηφίσματος.
Διερωτώνται δε, κατά πόσο είναι ειλικρινής η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, τη στιγμή που η Αθήνα έχει γεμίσει με αφίσες υπέρ του όχι.
Μήπως ο κ. Τσίπρας παίζει ακόμη παιχνίδια ή θα γυρίσει να πει τώρα «ναι», συνεχίζουν εκπρόσωποι των θεσμών, παρατηρώντας ότι, αν μη τι άλλο, η κίνηση Τσίπρα να καταθέσει πρόταση με την οποία υποτίθεται ότι αναζητά συμβιβασμό είναι ασυνεπής με την επιμονή του να τάσσεται υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα.
Ντάισελμπλουμ: Το πρόβλημα είναι η στάση της κυβέρνησης
Ενδεικτικές της στάσης της ελληνικής πλευράς είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη. Όπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.
Σόιμπλε: Η Αθήνα δεν ξέρει τι θέλει
Ψυχρολουσία από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφκαγκ Σόιμπλε, παρά τη νέα πρόταση Τσίπρα, με την οποία αποδέχεται σχεδόν όλες τις προτάσεις των πιστωτών.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σόιμπλε διεμήνυσε:
- Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
- Το παλιό πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα έχει λήξει, τώρα θα απαιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα του ESM, με διαφορετικούς όρους.
- Δεν υπάρχει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή.
- Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει.