E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Μαξίμου βαθαίνει το ρήγμα: Αυτά είναι τα 5 ψέματα του Γιούνκερ

Απαντά σημείο προς σημείο στα όσα είπαν οι θεσμοί

Δημοσίευση 30/6/2015 | 00:07

Το Μαξίμου βαθαίνει το ρήγμα: Αυτά είναι τα 5 ψέματα του Γιούνκερ

Σημείο προς σημείο το μέγαρο Μαξίμου,επιχειρεί να αποδομήσει τα όσα είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ νωρίτερα, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τους θεσμούς.

Απαντώντας στους εκπροσώπους των πιστωτών οι οποίοι «μέσω του Ζ. Κλ. Γιουνκέρ υποστηρίζουν ότι για μια σειρά θεμάτων η κυβέρνηση δεν ενημερώνει σωστά τους πολίτες», συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παραθέτουν ένα προς ένα τα σημεία στα οποία, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ, δίνει λάθος πληροφόρηση η ελληνική κυβέρνηση.

1. «Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων» στην πρόταση των θεσμών, υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ, δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και του, γνωστού για τις απόψεις του, Peter Spiegel: «Συγγνώμη, αυτό δεν είναι αλήθεια», έγραψε, ενώ σε ένα ακόμα tweet σημείωσε ότι «Η πρόταση των πιστωτών προβλέπει το κόψιμο του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019: Αυτό είναι περικοπή συντάξεων, ανεξαρτήτως του τι λέει ο Γιουνκέρ».

Η πρόταση της Κομισιόν και βέβαια προβλέπει περικοπή συντάξεων. Πού αλλού οδηγούν, άλλωστε, τα μέτρα που προτείνουν; Αυτά είναι:

α. Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019.
β. Αύξηση των εισφορών υγείας που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, και αυτό θα επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις.
γ. Όλα τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνο εξ ιδίων πόρων, εφαρμογή δηλαδή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις.
δ. Ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί αμέσως, στοχεύοντας στο 1% του ΑΕΠ από την επιπλέον ετήσια εξοικονόμηση από το 2016. Τι σημαίνει 1% στο ΑΕΠ; Περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ το 2016 θα περικοπούν από συντάξεις και ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους.
ε. Ακόμα, η πρόταση των θεσμών προβλέπει να υπάρξει ένας πιο στενός σύνδεσμος ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, δηλαδή και άλλες μειώσεις συντάξεων.
στ. Τέλος, οι θεσμοί ζητούν να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων των ταμείων πάνω από 700 εκ. ευρώ ετησίως.

2. Οι θεσμοί, είπε ο κ. Γιουνκέρ, «επιμένουν σε κοινωνικά δίκαια μέτρα». Ποια είναι αυτά τα... κοινωνικά μέτρα:

  • Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.
  • Τη μείωση του ποσού των 1.500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία.
  • Την αύξηση του επιτοκίου, που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

3. Ως προς τον ΦΠΑ, οι θεσμοί επιμένουν για:

  • 23% σε εστίαση και ξενοδοχεία (υποχώρησαν ως προς τα ξενοδοχεία στο 13% μετά από συνεχείς πιέσεις),
  • 13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό,
  • Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

4. Ποτέ δεν δόθηκε/δεν υπήρξε τελεσίγραφο. Και όμως, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις δηλώσεις του σαφέστατα είπε ότι εκπνέει η προθεσμία για την Αθήνα.

5. Να σημειωθεί, τέλος, ότι αυτή καθαυτή η συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Κάθε μήνα θα υπάρχει αξιολόγηση, ενώ σε πέντε μήνες όλα θα ξαναρχίσουν από την αρχή! Καμιά προοπτική, λοιπόν, δεν διαφαίνεται αν υπάρξει αυτή η συμφωνία, που ξεχνά ότι υπάρχει και ένα τεράστιο χρέος προς ρύθμιση. Θα είναι ένα συμβόλαιο μόνιμης και νόμιμης ομηρίας της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανακοινώθηκε 48ώρη απεργία στα ταξί: Πότε θα πραγματοποιηθεί

Ελλάδα 01.09.2025
Η απεργία έρχεται σε συνέχεια της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, αναφορικά με την ΚΥΑ που παραχωρεί συγκοινωνιακό έργο στα βαν

«Πάντα μια δύσκολη ημέρα»: Ο Τσαρλς Σπένσερ αποτίει φόρο τιμής στην αδερφή του πριγκίπισσα Νταϊάνα

Κόσμος 01.09.2025
Ο μικρότερος αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα τίμησε τη μνήμη της 28 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της

Σοκ στη Bundesliga: Ο Έρικ τεν Χαγκ απολύθηκε από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν μετά από μόλις 2 παιχνίδια!

Αθλητικά Νέα 01.09.2025
Τέλος ο Τεν Χαγκ από τον πάγκο της αντιπάλου του Ολυμπιακού στο Champions League, Λεβερκούζεν, πριν καλά καλά ξεκινήσει η σεζόν

Αναγκαστική προσγείωση για το αεροπλάνο της φον ντερ Λάιεν: Υποψίες ρωσικής παρεμβολής σε GPS

Κόσμος 01.09.2025
Το αεροπλάνο που μετέφερε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδηγήθηκε σε αναγκαστική προσγείωση «λόγω υποψίας ρωσικής παρεμβολής σε GPS», ισχυρίζονται οι Financial Times

Σκιάθος: Τουρμπίνες αεροσκάφους της Ryanair «πέταξαν» βαλίτσες τουριστών στο νερό

Ελλάδα 01.09.2025
Στη Σκιάθο, τα αεροπλάνα περνούν πολύ κοντά σε παραλίες, πριν προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

Αγριο περιστατικό στο Ηράκλειο με μάνα και γιο που δε… διάβαζε ‑ Κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα

Ελλάδα 01.09.2025
Ο νεαρός αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η 36χρονη πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα

Έσβησε η φωτιά στο μουσικό σχολείο της Παλλήνης

Ελλάδα 01.09.2025
Στο σχολείο γίνονταν εργασίες ανακαίνισης - Το σχολείο αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά

ΗΠΑ: Σκότωσε την 26χρονη σύντροφό του την ημέρα που θα γεννούσε

Κόσμος 01.09.2025
Ο 30χρονος είχε σκηνοθετήσει την δολοφονία της συντρόφου του με στόχο να μοιάζει με ληστεία

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Χάος μετά τα 6 Ρίχτερ

Κόσμος 01.09.2025
Πάνω από 600 νεκροί, μετ΄ εμποδίων οι επιχειρήσεις διάσωσης

Μπαράζ καταγγελιών στην εφορία από τέως συζύγους, συνεταίρους και ανταγωνιστές

Οικονομία 01.09.2025
Σε ποιες περιπτώσεις ξεκινά έρευνα η εφορία