E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Ιρανές πετούν τις μαντήλες τους και δεν φοβούνται

Νέο κίνημα στη χώρα

Δημοσίευση 9/8/2015 | 00:00

Οι Ιρανές πετούν τις μαντήλες τους και δεν φοβούνται

Η ζωή στην Τεχεράνη για τις γυναίκες δεν θυμίζει τίποτα από τη δική μας Δύση. Θύμιζε όμως Δϋση πριν το 1979, πριν περάσουμε σε ενδυνάμωση των θρησκευτικών καθεστώτων.

Στο σύγχρονο Ιράν η μαντήλα επιβάλλεται διά νόμου. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν το συγκεκριμένο ρούχο για να μην επέμβει η Αστυνομία Ηθικής και τις συλλάβει. Η τιμωρία τους είναι χρηματικό πρόστιμο, φυλάκιση ή μαστίγωμα, ανάλογα με το τι θα αποφανθεί το δικαστήριο, το οποίο πολλές φορές εξαντλεί την αυστηρότητά του.

Το θεοκρατικό αυταρχικό καθεστώς εγκαθιδρύθηκε στο Ιράν μετά την ανατροπή του Σάχη από τον αγιατολάχ Χομεϊνί, το 1979. Από τότε επιβλήθηκε ο θρησκευτικός νόμος, η μαντήλα για τις γυναίκες και πολλές άλλες απαγορεύσεις, κόντρα στα όσα ίσχυαν στο κράτος τη δεκαετία του '70.

Πέρασαν 36 χρόνια από το 1979 και σήμερα μια νεαρή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, που δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό της στην κάμερα, τρέχει μια καμπάνια ελπίδας για τις συμπατριώτισσές της. Η Masih Alinejad είναι υπεύθυνη για τη δράση «My Stealthy Freedom», που έχει συγκεντρώσει πάνω από 800.000 followers στο Facebook.

Σε αυτήν τη σελίδα Ιρανές δημοσιεύουν φωτογραφίες τους στις οποίες δεν φορούν τη μαντήλα σε δημόσιους χώρους, καταβάλλοντας έτσι μια γενναία προσπάθεια για την κατάργηση των ιρανικών νόμων, οι οποίοι ποινικοποιούν τη γυναικεία εμφάνιση και περιορίζουν την ελευθερία ένδυσης, επιβάλλοντας στις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ.

Όπως αναφέρει η Alinejad στο Vox, μόνο για το περσινό έτος, η αστυνομία συνέλαβε, προειδοποίησε και επέβαλε πρόστιμα σε 3.600.000 γυναίκες, με την κατηγορία της ακατάλληλης ένδυσης.

«Υπάρχουν πολλές οικογένειες που αντιτίθενται στην υποχρεωτική χιτζάμπ. Δεν μπορείς απλά να κρύψεις ένα μέρος και να πεις «Αυτό είναι το Ιράν». Το Ιράν πρέπει να είναι για όλους τους Ιρανούς. Η μητέρα μου θέλει να φορά μαντήλα, εγώ δεν θέλω να φοράω μαντήλα, το Ιράν θα έπρεπε να είναι και για τις δυο μας», λέει χαρακτηριστικά η νεαρή ακτιβίστρια, που πλέον έχει αφήσει τη χώρα της και ζει στο Λονδίνο.

Στην Ευρώπη, το θέαμα μιας μουσουλμάνας με μαντήλα είναι οικείο. Η κάθε γυναίκα που ζει σε μια χώρα της δυτικής Ευρώπης μπορεί να φοράει τη μαντήλα, εφόσον το επιθυμεί. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια ενδυματολογική επιλογή που επιδέχεται διάφορων συμβολισμών, όπως αυτόν της πατριαρχικής κουλτούρας ή του συμβόλου της πίστεως, αλλά και της γυναικείας ευπρέπειας. Η μουσουλμάνα στην Ευρώπη επιλέγει αν θέλει να φοράει τη μαντήλα για να τιμήσει τη θρησκεία της, έχει κοινώς το δικαίωμα και της άρνησης, κάτι που δεν ισχύει για το Ιράν και για άλλα κράτη του μουσουλμανικού κόσμου. Το δικαίωμα στην επιλογή είναι και το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας της Alinejad.

Πριν από έναν χρόνο, στην Τεχεράνη σημειώθηκαν επιθέσεις με οξύ από ισλαμιστές φανατικούς εναντίον γυναικών που δεν φορούσαν χιτζάμπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γλώσσα που θεωρείται η πιο «ελκυστική» στον κόσμο

E-Daily 1.Hero 26.05.2026
Ρομαντικός ήχος, παθιασμένη κουλτούρα και εκατομμύρια άνθρωποι που τη μιλούν

Οι έρωτες της Μέριλιν Μονρόε που έγιναν θρύλος

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Από τον JFK μέχρι τον Αρθουρ Μίλερ

10 αποφθέγματα από παιδικά βιβλία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα παιδιά

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Η πραγματική δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας κρύβεται στις βαθιές αλήθειες που αφήνει φυλαγμένες μέσα στην ψυχή μας

Τα δυο κορίτσια που τα μπέρδεψαν στη γέννα: Αλλαξαν αγκαλιά, αλλά όχι οικογένεια

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Η σοκαριστική αποκάλυψη στο νηπιαγωγείο

Επιστήμονες σε αγώνα δρόμου ‑ Μήπως η ιατρική δεν προλαβαίνει τoυς νέους ιούς;

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Γιατί εξακολουθούμε να βλέπουμε ιούς να ξεφεύγουν τόσο γρήγορα από τον έλεγχο;

Ο Δημήτρης Μυστακίδης κοιτάζει μπροστά μετά από 30 χρόνια μουσικής

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Δημήτρης Μυστακίδης μας μιλά για τη μουσική, την ανάγκη να παίρνει θέση και τη μεγάλη επετειακή συναυλία στην Τεχνόπολη

Η συγκινητική ιστορία πίσω από το αστέρι της Miley Cyrus στο Hollywood Walk of Fame

E-Daily 3.Left Χτες
Οι βραδινές βόλτες με τον πατέρα της στη Hollywood Boulevard και το όνειρο που έγινε πραγματικότητα χρόνια μετά

Ήταν έρημη ώσπου ήρθαν οι ξένοι: H πανέμορφη πόλη που παλεύει να μη γίνει σκηνικό μόνο για τουρίστες

E-Daily 3.Left Χτες
Είναι μια πόλη που άλλαξε βίαια, έγινε μόδα, αλλά ακόμα αντιστέκεται στο να γίνει απλώς ένα όμορφο σκηνικό για φωτογραφίες

Meta, TikTok και Google αντιμέτωπες με νέες καταγγελίες για online απάτες

E-Daily 3.Left Χτες
Οργανώσεις κατηγορούν τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες ότι δεν προστατεύουν επαρκώς τους χρήστες

Τι είχε συμβεί το 1996 που οδήγησε τις ΗΠΑ να ασκήσουν τώρα ποινική δίωξη στον Κάστρο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η μοιραία αποστολή των «Αδελφών προς Διάσωση»