E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Τσίπρα: Ηρθε η ώρα να συμβιβαστείς ‑ Είναι επείγον

Ζητάει επιτέλους ρεαλισμό από την Αθήνα

Δημοσίευση 17/6/2015 | 00:02

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Τσίπρα: Ηρθε η ώρα να συμβιβαστείς ‑ Είναι επείγον

Λιγότερο από δύο 24ωρα πριν από το πλέον κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από το Σαββατοκύριακο και μετά, οι ΗΠΑ αύξησαν την πίεσή τους προς την Αθήνα, για να βρεθεί λύση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε στην Αθήνα πως είναι επείγον να κάνει η ελληνική πλευρά μία σοβαρή κίνηση για έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές.

Μάλιστα, ο Τζακ Λιου –σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών– προειδοποίησε ότι τυχόν «αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρεία αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τζακ Λιου, παραμένουν σε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Στην Αθήνα, κυβερνητικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, σημείωσαν ότι υπήρξε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσθεταν ότι στη συνομιλία εκφράστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Έκκληση από τον Λευκό Οίκο για συμφωνία

Νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση, ανήσυχη, έσπευσε να καλέσει σε άμεση εξεύρεση λύσης πριν προκληθεί παγκόσμια αναταραχή.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ τόνισε ότι «Όλες οι πλευρές θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ισχυρή οικονομική οδό με έναν τρόπο που δεν θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές».

Υποστήριξε δε, ότι δεν είναι σαφές το πώς θα εξελιχθεί η ελληνική κρίση και κατέληξε: «Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι η κατάσταση θα επιλυθεί προτού υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Έκρηξη Γιούνκερ: Φταίει η ελληνική κυβέρνηση - Λέει ψέμματα

Σημειωτέον, ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χρησιμοποίησε, νωρίτερα, πολύ σκληρά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, σημειώνοντας: «Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός. Λένε στους ψηφοφόρους πράγματα που εγώ δεν έχω πει».

Πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του ιδίου και της ελληνικής κυβέρνησης μετά από την Κυριακή, γιατί οι συζητήσεις κατέρρευσαν. «Αποφάσισα να σταματήσω τις διαπραγματεύσεις, γιατί οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές θέσεις δεν οδηγούν πουθενά».

«Δεν είμαι υπέρ της αύξησης σε ΦΠΑ και ηλεκτρικό. Αυτό το γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Πρότεινα στον Τσίπρα ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2020 για τη στήριξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ίδιος πρότεινε να αντικατασταθούν τα μέτρα για τον ΦΠΑ με άλλα μέτρα, όπως μια μέτρια περικοπή στις αμυντικές δαπάνες.

Κατηγόρησε, πάντως, την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι διαστρεβλώνουν τις θέσεις του, σημειώνοντας: «Η διαβούλευση εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν ευκολότερη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι πραγματικά πρότεινε η Κομισιόν και οι τρεις Θεσμοί».

«Ρίχνω το φταίξιμο στην ελληνική κυβέρνηση, που λέει στον λαό πράγματα αναντίστοιχα με αυτά που είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό», δήλωσε κλείνοντας τη σκληρή τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία