E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι γιοι στρατιωτικών δικαιούνται να παίρνουν τη σύνταξη του πατέρα τους

Με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Δημοσίευση 16/6/2015 | 10:43

Ποιοι γιοι στρατιωτικών δικαιούνται να παίρνουν τη σύνταξη του πατέρα τους

Αυτο-αναιρούμενες αποφάσεις, με επικρατέστερη ωστόσο την απόφαση του 2014 -και όχι παλαιότερες του 2009 ή του 2011-  έχει εκδώσει το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο, όσον αφορά τις συντάξεις των άγαμων γιων στρατιωτικών.

Η πρώτη απόφαση που αναγνώριζε αδιακρίτως ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση μεταξύ άγαμων θυγατέρων και άγαμων γιων, η οποία μάλιστα είχε χαρακτηρισθεί πρωτοποριακή, άλλαξε με άλλη απόφαση της ολομέλειας το 2014, κρίνοντας ότι τα άγαμα άρρενα τέκνα στρατιωτικών δικαιούνται μεν σύνταξης, αλλά όχι με μόνη προϋπόθεση την αγαμία αλλά και εφόσον είναι ανίκανα προς εργασία με ποσοστό 50% και επάνω. Η ίδια νομολογία παραμένει μέχρι σήμερα, για τους γιους εκείνων που μπήκαν στο στράτευμα πριν τις 31-12-1982 .

Η πρώτη απόφαση

Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου το 2011 είχε κάνει δεκτή προσφυγή γιου στρατιωτικού που ζητούσε να μην εξαιρεθεί της σύνταξης επειδή ηταν μεγαλύτερος των 24 ετών και δεν ήταν ανίκανος για εργασία κατα 50%, θεωρώντας πως θα πρέπει να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με αυτα που ισχύουν για τις θυγατέρες που θέλουν ως μόνη προυπόθεση την αγαμία( για κατάταξη πατρός πριν το 1982). Σχετική απόφαση θετική προς τα αγόρια - τέκνα, είχε εκδώσει και το 3ο τμήμα του Δικαστηρίου

Η δεύτερη απόφαση

Με νεότερη απόφαση του (4324/14) όμως η Ολομέλεια του Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ξεκαθαρίζει πως δεν  έχουν  το δικαίωμα να εισπράττουν τη σύνταξη του πατέρα τους στρατιωτικού υπαλλήλου οι άγαμοι γιοι, με μοναδική προϋπόθεση το γεγονός ότι δεν είναι παντρεμένοι.  Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, είναι δικαιολογημένη και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η ιδιαίτερη μεταχείριση των άγαμων θυγατέρων εκ μέρους του νομοθέτη σε σχέση με τους άγαμους γιους. 

Αναλυτικότερα, η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας, αναφέρει;

«Η ιδιαίτερη μεταχείριση των αγάμων θυγατέρων, που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που κατατάχθηκαν στο στράτευμα πριν την 31.12.1982, δικαιολογείται από λόγους που ανάγονται στις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και στις ανεπαρκείς δυνατότητες των αρχαιοτέρων αυτών στρατιωτικών να εξασφαλίσουν στις θυγατέρες τους τις κατάλληλες συνθήκες για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση».

Τι ισχύει

Σήμερα ισχύουν τα εξής για συνταξιοδότηση αγοριών στρατιωτικών:

Τα άρρενα ενήλικα τέκνα θανόντος στρατιωτικού συνταξιούχου του Δημοσίου, ο οποίος κατατάχθηκε στο Δημόσιο μέχρι 31.12.1982, δικαιούνται σύνταξη κατά μεταβίβαση από το Δημόσιο Ταμείο εάν, εκτός από άγαμα, είναι ταυτόχρονα και ανίκανα για εργασία κατά ποσοστό 50% και άνω, είτε φοιτούν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή της χώρας ή σε ισότιμη με αυτή του εξωτερικού ή σε δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) της χώρας, οπότε εξακολουθούν να λαμβάνουν το μερίδιο της σύνταξής τους μέχρι το πέρας των σπουδών τους, σε κάθε δε περίπτωση όχι πέραν του 24ου έτους της ηλικίας τους αν φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και όχι πέραν του 22ου έτους αν φοιτούν σε Ι.Ε.Κ και ως εκ τούτου πράγματι θεσπίζονται για τη συνταξιοδότησή τους πρόσθετες προϋποθέσεις σε σύγκριση με αυτές που απαιτούνται για τις θυγατέρες των ανωτέρω υπαλλήλων ή συνταξιούχων, για τις οποίες αρκεί η έλλειψη γάμου".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Σε πρώτο πλάνο οι υποθέσεις από το 2022 μέχρι και το 2025 - Στόχος φορολογικά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες