Ραγδαίες εξελίξεις: Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία
Πληροφορίες ότι η Ελλάδα υποχωρεί και στο πρωτογενές πλεόνασμα
Δημοσίευση 10/6/2015 | 19:35

Από την πλήρη απαισιοδοξία και το μουντό κλίμα των τελευταίων ημερών, αρχίζει και πάλι να εκφράζεται αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές ένας συμβιβασμός, έστω και πιο επώδυνος απ´ όσο θα φανταζόταν κανείς όταν άρχιζε η διαπραγμάτευση. Στο κλίμα αυτό ερμηνεύεται και η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αργά το απόγευμα της Τετάρτης πως «πιστεύει περισσότερο από ποτέ» στην επίτευξη συμφωνίας.
Η αιφνιδιαστική επαναπροσέγγιση που σημειώθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσιπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Οι δυο άνδρες θα βρεθούν αύριο Πέμπτη και κατά τα φαινόμενα θα συζητήσουν επί νέου κειμένου - σχεδίου συμφωνίας, στη βάση των νέων υποχωρήσεων που έκανε η κυβέρνηση, ιδίως στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς δείχνει να αποδέχεται το στόχο του 1% που έχουν θέσει οι δανειστές.
Η αποψινή τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ θα είναι προφανώς καθοριστικής σημασίας για το εάν η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μια σοβαρή, έστω ενδιάμεση, λύση για το θέμα του χρέους και το αναπτυξιακό πακέτο. Εάν συμβεί αυτό τότε ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει την ευθύνη να φέρει την επώδυνη συμφωνία στην κυβέρνηση, το κόμμα και τη Βουλή, παρά τις όποιες διαφωνίες έχουν εκφραστεί ότι πρόκειται για συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.
Μοσκοβισί: Πιστεύω περισσότερο από ποτέ σε συμφωνία
Πιστεύω περισσότερο από ποτέ σε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης από τις Βρυξέλλες και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Αλλάχει το κλίμα και για συμφωνία, πιο θετικό και λίογω της συνάντησης, εικόνα
Πληροφορίες ότι η Ελλάδα υποχωρεί και στο πρωτογενές πλεόνασμα
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές συνεχίζονται και η ελληνική πλευρά φαίνεται πως κάνει πίσω σε ένα ακόμη θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί και στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, μετά από το «μέτωπο» του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά φέρεται να συζητά πλέον για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση που είχε σταλεί χθες στους δανειστές, γινόταν λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,75%.
Αυτή η υποχώρηση έρχεται μετά από εκείνη που φάνηκε να κάνει η Αθήνα χθες στους συντελεστές του ΦΠΑ, καθώς αυτοί διαμορφώνονταν στην πρόταση σε 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.