E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανησυχητικά στοιχεία για την ηπατίτιδα C στην Ελλάδα: Το 80% δεν γνωρίζει ότι νοσεί

Από όσους έχουν διαγνωστεί, μόλις το 7%-8% έχει λάβει θεραπεία

Δημοσίευση 10/6/2015 | 10:44

Ανησυχητικά στοιχεία για την ηπατίτιδα C στην Ελλάδα: Το 80% δεν γνωρίζει ότι νοσεί

Τα στοιχεία για την ηπατίτιδα C στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά καθώς «το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν δεν το γνωρίζουν», όπως επισήμανε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Ήπατος Γεώργιος Νταλέκος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία ασυμπτωματική νόσο.  

Μόνο το 20% όσων έχων προσβληθεί από ηπατίτιδα C στη χώρα μας το γνωρίζουν και από αυτούς μόνο το 7%-8% έχει λάβει κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.  

Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C και μόλις οι 32.000 έχουν διαγνωστεί. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Νταλέκος, ο επιπολασμός της HCV λοίμωξης, στην Ελλάδα, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού υπολογίζεται σε ποσοστό 1,9% (δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C). Από αυτούς, 75-85% φαίνεται πως θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, 10%-20% θα αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος σε 20-30 έτη και 1%-5% θα παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.  

«Με περίπου 4.000 καινούριες διαγνώσεις τον χρόνο και μόλις 2.000 άτομα να μπαίνουν σε θεραπεία, γίνεται ξεκάθαρο ότι απαιτείται να κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που γίνονται μέχρι στιγμής», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης. Ο ίδιος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουμε έρθει στην Ελλάδα αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της νόσου, καθώς ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.  

Ο Γ. Καλαμίτσης, ο Γ. Νταλέκος καθώς και ο εκπρόσωπος του ΣΩματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδας «ΗΠΑΡχω», Πλ. Σουβλής, επισήμαναν την ανάγκη λειτουργίας της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διευρυνθεί ουσιαστικά η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείας, οι οποίες -όπως είπαν- εκριζώνουν τον ιό σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι οποίες σήμερα κοστίζουν πολύ ακριβά (περίπου 40.000) για το Σύστημα Υγείας.  

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος «Προμηθέας» ξεκινά την υλοποίηση μίας νέας εκστρατείας ενημέρωσης, με τίτλο «εCυ, έκανες το τεστ;». Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και παράλληλα η προτροπή σε εξετάσεις, στοχεύοντας στην προσέγγιση του γενικού πληθυσμού, αλλά και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε 9 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά). Με τη βοήθεια κινητής μονάδας μέχρι το τέλος του έτους ο «Προμηθέας» στοχεύει στη διενέργεια 5.000 δωρεάν εξετάσεων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο