E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σενάρια έκτακτης εισφοράς και για τα εισοδήματα κάτω των 2.000 ευρώ

Θα επιβληθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου

Δημοσίευση 8/6/2015 | 15:29

Σενάρια έκτακτης εισφοράς και για τα εισοδήματα κάτω των 2.000 ευρώ

Και νέο σενάριο-σοκ για την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015 εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Στην προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα των 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό, στο οικονομικό επιτελείο κατεβάζουν τον πήχυ κάτω και από τις 30.000 ευρώ μεικτά για τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν με συντελεστή 30-50% υψηλότερο από τον ισχύοντα για φέτος.

Στο οικονομικό επιτελείο διαπιστώνουν πως δεν επαρκούν οι περίπου 420.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν 30.000 ευρώ και άνω, για να πληρώσουν τα 220 εκατ. ευρώ που θέλουν να εσπράξουν επιπλέον φέτος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλιεύσει και άλλα 100.000 τουλάχιστον νοικοκυριά, που δηλώνουν εισοδήματα 22.000 ή 25.000 ευρώ (και έως 30.000 ευρώ συνολικά), για να τους στιγματίσει και αυτούς σαν... πλούσιους και προνομιούχους, που θα πρέπει να επωμιστούν την έκτακτη εισφορά που πλήρωσαν και πέρυσι, χωρίς την έκπτωση του 30% που ισχύει φέτος.

Σε τέτοια περίπτωση, θύματα θα πέσουν και φορολογούμενοι που βγάζουν λγότερα και από 2.000 ή και 1.800 ευρώ καθαρά τον μήνα, χωρίς να εξετάζονται οι κοινωνικές ή οικογενειακές ανάγκες τους, αν είναι πχ τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κλπ.

Το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, βρίσκεται υπό επεξεργασία, για να προταθεί στην πλευρά των δανειστών ως δημοσιονομικό αντίμετρο για τη διατήρηση της έκπτωσης (με τη μορφή επιστροφής από το δημόσιο) του 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Εναλλακτικά εξετάζεται και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ή η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από χαμηλότερο σε υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο τραπέζι μπαίνει και σενάριο για συντελεστή ΦΠΑ 6%, 13% και 23%, αντί 6%, 11% και 23% που είχε προταθεί αρχικά (και έναντι 6,5%, 13% και 23% που ισχύει σήμερα), που συνοδεύεται με ανακατατάξεις στις ομάδες αγαθών, ώστε να προκύπτει είσπραξη άνω του 1,1 δισ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης εσόδων 900 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που πρότεινε αρχικά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στους θεσμούς).

Και τα μέτρα αυτά, πάντως, δύσκολα μπορούν να αποφέρουν περισσότερα από 300-400 εκατ. ευρώ αθροιστικά, αλλά θεωρούνται πιο εύπεπτα πολιτικά, αντί για μειώσεις μισθών και συντάξεων, που θα συναντούσαν μεγαλύτερες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ΣΔΟΕ ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ

Ελλάδα 13.06.2025
«Η ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ ενισχύει τους φορολογικούς ελέγχους», αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση

Το Ισραήλ κλείνει τις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο μετά την επίθεση στο Ιράν

Κόσμος 13.06.2025
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δε διευκρινίζει για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι διπλωματικές αποστολές

Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Γιουλάκη

Ελλάδα 13.06.2025
Έγραψε ιστορία με τους ρόλους της σε τηλεόραση και κινηματογράφο

Συνελήφθη ο youtuber Αλέξανδρος Κοψιάλης

Ελλάδα 13.06.2025
Μετά από έλεγχο της Τροχαίας

Συνελήφθη ο άνδρας που ξυλοκόπησε τον υπάλληλο καθαριότητας

Ελλάδα 13.06.2025
Μετά το άγριο περιστατικό στην Κυψέλη

Ο μάνατζερ Ανδρέας Κυριακόπουλος, ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του μετρό στο Σύνταγμα ‑ Η ανακοίνωση της εταιρείας Prosport

Ελλάδα 13.06.2025
To περιστατικό με τον ατζέντη ποδοσφαιριστών σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης

Πηγές ΕΛΑΣ: Από την αρκούδα ο θάνατος του ορειβάτη στη Δράμα

Ελλάδα 13.06.2025
Υπάρχει εύρημα από τις έρευνες που δείχνει ότι ήταν η αρκούδα που προκάλεσε την πτώση του 61χρονου, αναφέρουν αρμόδιες πηγές

Εγκεφαλικά νεκρά τα δύο παιδιά που έπεσαν στον Αραχθο ‑ Δωρίζουν τα όργανά του οι γονείς του 14χρονου

Ελλάδα 13.06.2025
Ο Σπύρος έπεσε στον ποταμό για να βοηθήσει τον φίλο του που πνιγόταν - Στο σημείο όπου πνίγηκαν οι μαθητές, φίλοι τους αφήνουν λουλούδια

Η τραγική selfie οικογένειας μέσα από το αεροσκάφος που έπεσε στην Ινδία ‑ Τι οδήγησε στη συντριβή, όλα τα σενάρια

Κόσμος 13.06.2025
H γιατρός Κόμι Βας είχε παραιτηθεί από την εργασία της για να επιστρέψει στο Λονδίνο με τον γιατρό σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους

Νεκρή η 60χρονη Γερμανίδα ορειβάτισσα στον Όλυμπο

Ελλάδα 13.06.2025
Η 60χρονη εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της στη θέση «Ζωνάρια»

Κλειστοί οι εναέριοι χώροι σε Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία και Ισραήλ

Κόσμος 13.06.2025
Αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν διαδρομές ή ακυρώνουν πτήσεις