LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο!

Πού βρίσκεται και τι το ξεχωριστό έχει

Δημοσίευση 9/6/2015 | 00:00

Αυτό είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο!

Το ισπανικό εστιατόριο El Celler de Can Roca ψηφίστηκε ως το καλύτερο του κόσμου – ένας τίτλος που είχε κερδίσει και το 2013. Στη δεύτερη θέση κατατάχθηκε το δανέζικο Noma, που έχει βρεθεί τέσσερις φορές στην κορυφή, και τρίτο ήρθε το ιταλικό Osteria Francescana.

Το εν λόγω εστιατόριο άνοιξε το 1986 από τρία αδέρφια, τον Joan, που είναι ο σεφ του, τον Jordi και το Josep, που είναι υπεύθυνοι για τα γλυκά. Όπως δήλωσε η διοργάνωση «50 Best», που αναδεικνύει τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, το El Celler de Can Roca είναι ένα μαγαζί που μένει πιστό στις ταπεινές του ρίζες, χωρίς να έχει αποβάλει την οικογενειακή ζεστασιά που απέπνεε και χωρίς να έχει αλλάξει την ποιότητα των φαγητών και των εξαιρετικών κρασιών που σερβίρει.

Και μπορεί η ισπανική και η ιταλική κουζίνα να λαμβάνουν τις καλύτερες κριτικές, το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τη γαλλική, της οποίας κανένα εστιατόριο δεν βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων, ενώ παράλληλα, μεγάλοι σεφ, όπως οι Joël Robuchon και Georges Blanc, διαμαρτυρήθηκαν για τα αποτελέσματα της λίστας, για διάφορους λόγους.

Από την πλευρά της, η βρετανική εταιρεία William Reed Media, που είναι η υπεύθυνη του διαγωνισμού και επίσης εκδότρια του περιοδικού «Restaurant», υποστηρίζει πως η κατάταξη της λίστας προέρχεται από τους ψήφους μιας ομάδας περίπου 10.000 ειδικών στον κόσμο των εστιατορίων. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 972 ανεξάρτητους ειδικούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όσοι γράφουν για το φαγητό, κάποιοι σεφ, αλλά και ιδιοκτήτες εστιατορίων από 27 μέρη της γης.

Τα μέλη της επιτροπής αυτής καλούνται να επιλέξουν τα 7 αγαπημένα τους εστιατόρια, όπου γεύτηκαν τα καλύτερα φαγητά μέσα στο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών. Όμως αυτοί που μιλούν για νοθευμένα αποτελέσματα, υποστηρίζουν ότι τα μέλη της επιτροπής μπορούν άνετα να πούνε ψέματα για τα εστιατόρια που έφαγαν, καθώς πρακτικά δεν μπορούν να αποδείξουν ότι βρέθηκαν σε όλα τα μαγαζιά που ψήφισαν. Βέβαια, στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν σύμβουλοι της εταιρείας Deloitte, ώστε να ελέγχουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και την αυθεντικότητα της ψηφοφορίας.

Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε μετά από τις δηλώσεις του Arnaud Tillon, διευθυντή προϊόντος της Nestlé Waters, στην οποία ανήκει και ο χορηγός της λίστας, San Pellegrino, και ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει θέμα διαφάνειας στον διαγωνισμό, κάτι που προκαλεί προβλήματα στην εταιρεία στη Γαλλία.

Επιπλέον, η λίστα έχει δεχθεί επίθεση και από τη διαδικτυακή καμπάνια «Occupy 50 Best», που λέει πως διαθέτει τους κατάλληλους σεφ, γευσιγνώστες κλπ για τη σωστή ανακήρυξη του Καλού Φαγητού.

Αυτήν την καμπάνια υπέγραψαν και οι Joel Robuchon και Giancarlo Perbellin, παροτρύνοντας τους χορηγούς να μην υποστηρίξουν τα αδιαφανή βραβεία. Πάντως, σε όλη τη λίστα η Γαλλία έχει πέντε εστιατόρια, οι ΗΠΑ επτά και η Λατινική Αμερική εννιά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα