E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξανά στο τραπέζι το σενάριο των εκλογών

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα» απαντούν υπουργοί και στελέχη

Δημοσίευση 2/6/2015 | 12:04

Ξανά στο τραπέζι το σενάριο των εκλογών

Στο σενάριο των εκλογών δείχνουν να επιστρέφουν βουλευτές και υπουργοί της συγκυβέρνησης λίγες ώρες μετά την πενταμερή του Βερολίνου και τα σχέδια που εξετάστηκαν εκεί για την Ελλάδα. Αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελέσει «έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό» τότε να πάμε σε εκλογές λέει ο υπουργός Εργασίας. Αν 12 βουλευτές καταψηφίσουν τότε πάμε σε εκλογές δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος έκανε ένα βήμα περισσότερο προσδιορίζοντας την ημερομηνία στις 28 Ιουνίου προκειμένου, όπως είπε, να ακυρωθεί «σχέδιο αποστασίας.

Δραγασάκης: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα

Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα και δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πενταμερούς στο Βερολίνο.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς που διεξάγεται στην Αθήνα ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την οποία, όμως, διευκρίνισε ότι «είναι ακόμη ένας στόχος προς επίτευξη και όχι μια συντελεσμένη πραγματικότητα».

Κατά τον κ. Δραγασάκη η συμφωνία πρέπει να έχει «σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους» αλλά και «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από το 1% για το 2015 και από το 1,5% για το 2016».

«Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων»

«Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε και θα εφαρμόσουμε θα αποκαθιστούν τις αδικίες και τις ανισότητες που έχουν ριζώσει στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.

Επέμεινε, επίσης, στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού οι οποίες, όπως είπε, «θα επιφέρουν οικονομικό και κοινωνικό όφελος».

Σκουρλέτης: Αν δεν υπάρξει έντιμος συμβιβασμός, πρέπει να πάμε σε εκλογές

Πρόωρες εκλογές αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελέσει «έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό», πρότεινε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι της δόσης του ΔΝΤ.

«Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή... Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης στον απόηχο της έκτακτης σύσκεψης κορυφής των πιστωτών στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

«Πλέον έχουμε περάσει στην χορεία των πολιτικών αποφάσεων, τη λύση θα τη δώσει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων πλέον. Οι άλλες πλευρές συμπεριφέρονται σαν κυβερνήτες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια από τον ελληνικό λαό να αυτοκαταργηθεί» διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, το ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις είναι το μίνιμουμ και αυτονόητο και όχι ιδεολογική αγκύλωση. «Εξαντλούμε τα περιθώρια να είναι μέρος της συμφωνίας το ν/σ, αλλά πρέπει να ψηφιστεί ούτως ή άλλως είναι ή δεν είναι μέρος της συμφωνίας» διευκρίνισε.

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε εμμέσως και στον Νίκο Παππά που είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Πριν φτάσουμε για κομματικές πειθαρχίες θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, δεν χωρούν ντιρεκτίβες σε αυτό δεν βοηθάει η χρήση κομματικής πειθαρχίας» τόνισε. «Δύσκολη συμφωνία θα είναι σε κάθε περίπτωση, αυτό το αποδέχεται και ο ελληνικός λαός... Σημασία έχει η προοπτική της συμφωνίας, αν ανοίγει μια άλλη πορεία για τη χώρα» τόνισε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ακόμη «Θα πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε απώλεια από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι προϋπόθεση επιτυχούς πορείας.»

Για την κ. Παναρίτη τόνισε ότι δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθώς «λόγω της διαδρομής της είχε συνδεθεί με άλλες απόψεις».


Φίλης: Δεν μπορεί να συνυπογράψει τελεσίγραφα η κυβέρνηση

«Η συζήτηση κινείται σε ένα πλαίσιο κινούμενης άμμου και δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα ακόμα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε: «μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά αν δεν είναι σε ένα πλαίσιο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Ερωτηθείς για πιθανό «τελεσίγραφο» από την πλευρά των εταίρων με τη μορφή «take it or leave it», o κ. Φίλης απάντησε η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχθεί καθώς θα είναι έξω από το πλαίσιο του προγράμματος και τη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου.

«Εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες» δήλωσε επίσης ο κ. Φίλης στο real και πρόσθεσε: «Θα ψηφίσουμε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η μειοψηφία θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Σε μας η πειθαρχία είναι συνειδητή και δεν επιβάλλεται από τον αρχηγό. ¶λλωστε, τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης τα επεξεργάζεται και τα επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ, οι μνημονιακές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».

Νικολόπουλος: Εκλογές στις 28 Ιουνίου

Πιο συγκεκριμένος ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1 ότι «στις 28 Ιουνίου θα κληθεί ο κόσμος να απαντήσει ποιον θεωρεί καλύτερο να διαπραγματευτεί οριστικά την μεγάλη συμφωνία».

Σύμφωνα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει σε εκλογές προκειμένου να απαντήσει «στο σχέδιο αποστασίας» που ετοιμάζει η αντιπολίτευση. «Για αυτό πάμε στον λαό και αν ο λαός πει ότι έπρεπε να είναι μια παρένθεση πάει καλά, αν όμως δεν το πει αντιλαμβάνεστε ότι όλα δείχνουν ότι η καινούργια κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συντριπτική και κάποιοι άλλοι αυτό τρέμουν. Για αυτό όσοι παίζουν παιχνίδια εξουσίας στις πλάτες του λαού θα πάρουν την απάντηση που τους οφείλεται» καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 24χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε 13χρονη, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά

Ελλάδα 10.01.2026
Μετά τη δήλωση εξαφάνισης της ανήλικης, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για τον εντοπισμό της, η οποία την βρήκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενη από τον αλλοδαπό άνδρα

Γιατί βάφτηκε ροζ ο ουρανός στο Μπέρμιγχαμ: Λύθηκε το μυστήριο ‑ Εντυπωσιακές εικόνες

Κόσμος 10.01.2026
Ο ουρανός πάνω από το Μπέρμιγχαμ βάφτηκε ροζ κατά τη διάρκεια της καταιγίδας «Γκορέτι«, με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου

Αγριο επεισόδιο on air με φόντο την Καρυστιανού: Η Τζάκρη μίλησε για «αλητεία» και ο Λαζαρίδης έφυγε από το στούντιο

Πολιτική 10.01.2026
Η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για «αλητεία» από πλευράς ΝΔ, ο Μακάριος Λαζαρίδης αντέδρασε έντονα και αποχώρησε από την εκπομπή

Ντάνιελ Στερν: Μπλεξίματα με τον νόμο για τον «κακό» του «Μόνος στο σπίτι» ‑ «Προσέγγισε εκδιδόμενη»

Κόσμος 10.01.2026
Στην Καλιφόρνια η εξαγορά σeξουαλικών υπηρεσιών συνιστά πλημμέλημα και επισύρει ποινή έως έξι μήνες φυλάκισης ή χρηματικό πρόστιμο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «έσβησε» τον Λεμπρόν Τζέιμς, η τάπα και το κλέψιμο που έκριναν το «διπλό» των Μπακς

Αθλητικά Νέα 10.01.2026
Ο Έλληνας αστέρας των Μπακς σφράγισε το διπλό επί των Λέικερς, με τις άμυνες που έκανε στον “βασιλιά”

Γροιλανδία: «Δεν επιθυμούμε να γίνουμε Αμερικανοί», διαμηνύουν τα πολιτικά κόμματα της χώρας

Κόσμος 10.01.2026
«Να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τη χώρα μας με περιφρόνηση», ζητούν από τις ΗΠΑ

Το «Doomsday Plane» απογειώθηκε και πυροδότησε σενάρια πυρηνικού ολέθρου

Κόσμος 10.01.2026
Τι μπορεί να σημαίνει η πτήση του «Αεροπλάνου της Αποκάλυψης»

Εξαμίλια Κορινθίας: Εγκυος η 17χρονη που σκοτώθηκε στο τροχαίο μαζί με τον 18χρονο

Ελλάδα 10.01.2026
Οι συγγενείς της ανήλικης ενημερώθηκαν για την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ιατροδικαστικής εξέτασης της σορού της

Νέο βίντεο: «Δεν πειράζει, δεν σου έχω θυμώσει» λέει σε πράκτορα της ICE η 37χρονη πριν την πυροβολήσουν

Κόσμος 10.01.2026
Η Ρενέ Νικόλ Γκουντ που σκοτώθηκε στη Μινεάπολη από τα πυρά πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής των ΗΠΑ (ICE)

Ακινητοποιήθηκε τρένο της Hellenic Train στο δρομολόγιο Καμίνια ‑ Αγιος Ανδρέας λόγω «αστοχίας υποδομής»

Ελλάδα Χτες
Λόγω αστοχίας υποδομής, σύμφωνα με την εταιρεία, σταμάτησε η αμαξοστοιχία 13353 – Με λεωφορεία τα δρομολόγια στο τμήμα Αγ. Ανδρέας – Καμίνια