E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό είναι το προσχέδιο για συμφωνία που προωθεί ο Τσίπρας

Οι προτάσεις της Αθήνας για συμβιβασμό

Δημοσίευση 27/5/2015 | 00:00

Αυτό είναι το προσχέδιο για συμφωνία που προωθεί ο Τσίπρας

Το προσχέδιο της συμφωνίας/συμβιβασμού με τους εταίρους έρχεται στο φως της δημοσιότητας καταγράφοντας όλες τις ελληνικές προτάσεις για τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης.

Το κείμενο, όπως τόνισαν στο Mega ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, αναμένεται να είναι περίπου είκοσι σελίδων και θα αποτυπώνει το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Αθήνας-Θεσμών.

Μάλιστα, το κείμενο ενδεχομένως να είναι έτοιμο μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, ενώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνεται αναφορά τόσο στα σημεία όπου Ελλάδα και εταίροι συμφωνούν, αλλά και στα ανοιχτά θέματα. Πάντως, από τις έως τώρα συζητήσεις έχει αρχίσει να μορφοποιείται η βάση για την τελική συμφωνία (ακόμη και με εναλλακτικά σενάρια για κάθε θέμα).

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι το κείμενο να έχει ολοκληρωθεί πριν το Σαββατοκύριακο και σε περίπτωση που εντός του σ/κ υπάρξει «λευκός καπνός» να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για έκτακτο Eurogroup

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας είναι ένα από τα «καυτά» ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά με τις εκδοχές να είναι αυτή τη στιγμή δύο.

Η μία περιλαμβάνει τρεις συντελεστές, και η άλλη δύο. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αντίστοιχα με την κάθε περίπτωση θα μπορεί να έχει για φέτος έσοδα 400-700 εκ. Ευρώ. Η Αθήνα, πάντως, δίνει μάχη για να μπουν στη χαμηλή βαθμίδα τα τρόφιμα επισημαίνοντας τον κίνδυνο, όλοι οι υπολογισμοί να πέσουν έξω αν μια θεαματική αύξηση ή μεταβολή σε δείκτες και κατηγορίες μπορεί να επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά.

Βρέθηκε η χρυσή τομή στα Εργασιακά

Αναφορικά με τα Εργασιακά φαίνεται πως έχει βρεθεί η χρυσή τομή με υιοθέτηση του μέσου όρου μοντέλων που ισχύουν σε χώρες μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι σύμφωνα και με τις προτάσεις του ILO.

Σταθερή παράμετρoι παραμένουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις - Δεν μπαίνει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση ώστε να παραμείνει έως το 2017 σε αναστολή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για άνοιγμα της συζήτησης εκσυγχρονισμού του Ασφαλιστικού από το φθινόπωρο μετά από αναλογιστικές μελέτες. Τέλος μπαίνει στις πρόωρες συντάξεις, αλλά μόνο για εκείνους που δεν έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Διαφορά 1 δισ. στο δημοσιονομικό κενό

Η διαφορά των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό είναι στο 1 δισ. ευρώ, αλλά τα 2/3 αυτής της διαφοράς αποδίδονται στον διαφορετικό τρόπο προσδιορισμού του. Για παράδειγμα ο διαφορετικός τρόπος εγγραφής των στρατιωτικών δαπανών.

Διαφορά και στις 100 δόσεις

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων φαίνεται πως υπάρχει διαφορά εκτίμησης, καθώς η ελληνική πλευρά υπολογίζει πως το μέτρο θα αποφέρει 600 εκατ. ευρώ, ενώ, οι Θεσμοί μιλούν για λιγότερα.

Το ΔΝΤ το μεγάλο ερωτηματικό

Παρά τις θετικές ενδείξεις αίνιγμα παραμένει η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ και ποιος θα είναι ο ρόλος του στη νέα συμφωνία.

Τις τελευταίες ημέρες το Ταμείο εμφανίζεται λιγότερο άκαμπτο, ωστόσο, στην Αθήνα δεν περιμένουν θετικές αξιολογήσεις, ενώ, εκτιμούν ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Η κατάσταση, όμως, περιπλέκεται από την επιθυμία που δείχνουν οι Γερμανοί για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ως τον Μάρτιο του 2016, την ώρα, που το ίδιο το Ταμείο αρνείται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

Κόσμος 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

Ελλάδα 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση