Έρχεται χαράτσι για τα παλιά ΙΧ ‑ Όλες οι αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων
Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού των οχημάτων
Δημοσίευση 25/5/2015 | 12:20

Νέος πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες ΙΧ, ειδικά για αυτούς που έχουν παλαιά αυτοκίνητα, φέρνουν οι αλλαγές στη φορολογία που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ.
Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως στόχος είναι η παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης, ωστόσο το χαράτσι με την ονομασία «τέλος περιβάλλοντος» για τα παλιά ΙΧ προβληματίζει.
- Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι' αυτό, προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.
- Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχος στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.
- Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με «τέλος περιβάλλοντος».
- Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης, το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.
- Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.
- Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης, προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»
Κόσμος
20.11.2025
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε
Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream
Πολιτισμός
20.11.2025
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»
Η Ελλάδα στις χώρες με τη μεγαλύτερη μακροχρόνια ανεργία στην ΕΕ
Ελλάδα
20.11.2025
Τι έδειξαν τα ποσοστά
Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες
Κόσμος
20.11.2025
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025
Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές
Κόσμος
20.11.2025
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ
Ο Λουίτζι Μαντζιόνε ζήτησε πέντε ζευγάρια κάλτσες για μια επερχόμενη ακρόαση στο δικαστήριο: Tι αποκαλύπτει αυτό το αίτημα
Κόσμος
20.11.2025
Το «σκάνδαλο της κάλτσας»
Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου
Ελλάδα
20.11.2025
Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου
Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό»
Κόσμος
20.11.2025
Αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ
Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει
Ελλάδα
20.11.2025
Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του






